NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

Όταν η λύση στο πρόβλημά σου κρύβεται στην οπτική που το βλέπεις

Όταν η λύση στο πρόβλημά σου κρύβεται στην οπτική που το βλέπεις

Δεν έχω γνωρίσει ποτέ κάποιον ή κάποια που να μην μου έχει πει ότι έχει κάποιο ζήτημα που θα ήθελε να βελτιώσει.

Είτε μικρό, είτε μεγάλο, όλοι θεωρούμε ότι το ζήτημά μας είναι σημαντικό. Είναι κατανοητό αυτό γιατί οτιδήποτε μας αφορά και μας επηρεάζει άμεσα, θεωρούμε ότι είναι ύψιστης σημασίας. Πολλές φορές μάλιστα παλιότερα, μιλώντας με άτομα που μου εμπιστεύονται τις σκέψεις τους, είτε για να  μοιραστούν το πρόβλημα και να το βγάλουν από μέσα τους, είτε γιατί θέλουν βοήθεια και λύση, έπιανα τον εαυτό μου να αναρωτιέται γιατί δεν μπορούν να την δουν μόνοι τους.

Όταν βιώνουμε κάποια κατάσταση που μας προβληματίζει, δυσκολευόμαστε να την δούμε σφαιρικά και αυτό γιατί είμαστε μέσα σε αυτή την κατάσταση. Εφόσον  την βιώνουμε, δεν μπορούμε να την δούμε από όλες τις πλευρές παρά μόνο από τη δική μας. Αυτό μπορεί να περιορίσει δραματικά τις επιλογές που νομίζουμε ότι έχουμε για να βρούμε διέξοδο.

Είναι λογικό λοιπόν, εγώ να μπορώ να δω τη λύση σε ένα πρόβλημα αλλά το άτομο που το βιώνει να μην μπορεί και σε πολλές περιπτώσεις , να μην θέλει να την δει, τουλάχιστον ακόμη.

Φυσικά υπάρχουν κι άλλες δυναμικές που μπορούν να επηρεάσουν την κρίση μας, όπως η έλλειψη αυτοπεποίθησης και προγενέστερες λανθασμένες επιλογές .

Η άρνηση της αναγνώρισης του μεριδίου της ευθύνης που έχουμε είναι άλλος ένας παράγοντας που μας επηρεάζει αρνητικά. Για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζεις, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι ακόμη κι αν δεν το προκάλεσες εσύ, φέρεις ευθύνη γιατί του επιτρέπεις να εξακολουθεί να σε επηρεάζει.

Αναρωτήσου :  Δεν θα ήταν καλύτερα να αναλάβεις την ευθύνη και να αντιμετωπίσεις ριζικά το πρόβλημα, μία και καλή, από το να το αφήσεις να σου δημιουργεί καθημερινά κόπο και πόνο;

Δεν έχει σημασία πόσο μικρό ή μεγάλο θεωρούμε ότι είναι ένα πρόβλημα. Σημασία έχει να έχουμε την διάθεση να κάνουμε ότι χρειάζεται για να το λύσουμε. Να ξεκολλήσουμε από μία κατάσταση που μας κρατάει πίσω στη ζωή μας.

Όταν η λύση στο πρόβλημά σου κρύβεται στην οπτική που το βλέπεις

Τι μας εμποδίζει όμως από το να λύσουμε ένα πρόβλημα;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μας ‘φρενάρουν’. Πολλές φορές θεωρούμε ότι δεν είμαστε άξιοι για να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Λόγω της πίεσης και της ενδεχόμενης απελπισίας που μαζεύουμε, δεν είναι εφικτό να δούμε αυτά που έχουμε ήδη πετύχει και κολλάμε σε αυτά που μας δυσκολεύουν μόνο. Η αρνητικότητα κερδίζει σχεδόν πάντα την θετικότητα στο ζύγι του μυαλού μας.

Η υπερανάλυση είναι άλλο ένα στοιχείο που μπορεί να εμφανιστεί σε τέτοιες καταστάσεις. Ο  φόβος της αλλαγής, συχνά μας οδηγεί σε υπερανάλυση των καταστάσεων. Εξετάζουμε σενάρια επί σεναρίων στο μυαλό μας και αναλύουμε όλες τις πιθανές πτυχές των επιλογών μας ψάχνοντας να βρούμε την ιδανική, η οποία θα μας λύσει το πρόβλημα άμεσα και γρήγορα και κυρίως ανώδυνα ή χωρίς καμία άλλη επίπτωση. Βέβαια τα προβλήματα δεν λύνονται έτσι ακριβώς.

Τέλος, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε όφελος από την κατάσταση που βιώνουμε και γι’ αυτό να αποφεύγουμε την λύση του προβλήματος. Πολλές φορές επιτρέπουμε την ύπαρξη μίας άβολης κατάστασης γιατί κάπου εκεί μέσα υπάρχει κάτι που μας βολεύει. Συνήθως αυτή είναι από τις δυσκολότερες καταστάσεις γιατί θα εξακολουθήσουμε να επιτρέπουμε την ύπαρξη του προβλήματος για χρονικό διάστημα ίσο με όσο νιώθουμε ότι έχουμε ανάγκη την απόλαυση του «κρυφού» βολέματος.

Δες το πρόβλημα αλλιώς!

Είναι πρόκληση  το να μπορέσεις να δεις το πρόβλημα σου από απόσταση. Για να το καταφέρεις αυτό, πρέπει να το δεις από όλες τις οπτικές γωνίες. Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχεις αυτό, είναι να αποστασιοποιηθείς από την κατάσταση για ένα χρονικό διάστημα. Μικρό ή μεγάλο, δεν έχει σημασία. Αυτό που χρειάζεται είναι να αλλάξεις παραστάσεις για λίγο καιρό για να μπορέσεις να σκεφτείς καθαρότερα. Να επανέλθεις ως τρίτος και να εξετάσεις το ζήτημα όπως θα έκανε ο καλύτερός σου φίλος που σε ξέρει σα να είσαι εσύ.

Παράθεση - epixeiro.gr

Υπάρχει τρόπος να βοηθηθείς και είναι πάντα στο χέρι σου να το κάνεις.

Τι μπορείς να δοκιμάσεις :

Άλλαξε καθημερινές ρουτίνες

Οτιδήποτε κάνεις μέσα στην ημέρα αποτελεί μέρος της καθημερινής σου ρουτίνας. Άλλαξε συνήθειες για ένα διάστημα. Βρες ένα χόμπι να σε βοηθήσει να καθαρίσεις το μυαλό σου και να σκεφτείς διαφορετικά. Ακόμη καλύτερα, θα σε βοηθήσει να εκτονωθείς.

Επισκέψου μια άλλη πόλη ή χώρα

Τέτοια αλλαγή παραστάσεων ενεργεί ως καταλύτης στον τρόπο λειτουργίας του μυαλού μας. Ένα ταξίδι και ειδικά στο εξωτερικό, ακόμη και για δύο με τρεις ημέρες, είναι αρκετό για να βοηθήσει. Ειδικά αυτή την περίοδο όπου εντός χώρας υπάρχει μία συλλογική κατάθλιψη λόγω της κατάστασης της χώρας, το να βγεις παραέξω και να δεις και να βιώσεις πράγματα σε μια διαφορετική πραγματικότητα, είναι αρκετά σημαντικό.

 Εξέτασε και τις άλλες οπτικές

Αν το πρόβλημα δεν αφορά μόνο εσένα αλλά και άλλους, μελέτησε την δική τους οπτική. Τί έχουν να κερδίσουν; Τι έχουν να χάσουν; Πόσο το επιτρέπεις να σε επηρεάσει αυτό; Υπάρχει περίπτωση να υπομένεις  γιατί θεωρείς ότι θα πληγώσεις άλλους, μην ξεχνάς όμως ότι στο ενδιάμεσο εσύ βγαίνεις χαμένος/η.

Πάρε όση βοήθεια μπορείς να βρεις

Ζούμε σε μια κοινωνία που μας έχει μάθει γενικά να αποσιωπούμε τα προβλήματα μας και να τα κρατάμε μέσα μας γιατί «τι θα πει η γειτονιά  στο φινάλε». Δεν υπάρχει όμως κάτι καλύτερο από το να ζητήσεις και να πάρεις βοήθεια από άτομα που είναι διατεθειμένα να σε στηρίξουν αλλά και ξέρουν να το κάνουν σωστά. Μπορεί να είναι άτομα του στενού σου κύκλου, συγγενείς και φίλοι. Μπορεί όμως να είναι και ειδικοί που έχουν την γνώση και τα εργαλεία για να σε στηρίξουν αποδοτικά.

Μείνε με αυτό. Υπάρχει τρόπος να βοηθηθείς και είναι πάντα στο χέρι σου να το κάνεις.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr