NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Tech Tour Athens Smart Capital 2023: Η Ελλάδα εισέρχεται δυναμικά στο Ευρωπαϊκό επενδυτικό οικοσύστημα

Tech Tour Athens Smart Capital 2023: Η Ελλάδα εισέρχεται δυναμικά στο Ευρωπαϊκό επενδυτικό οικοσύστημα
Ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος και η CEO Αντιγόνη Λυμπεροπούλου

Σήμερα και αύριο πραγματοποιείται για δεύτερη φορά το Tech Tour στην Αθήνα, η ετήσια εκδήλωση μιας από τις μεγαλύτερες και παλιότερες κοινότητες επενδυτών στην Ευρώπη με πάνω από 1.000 επενδυτές να συμμετέχουν σε αυτή (VCs και Εταιρείες), ενώ πάνω από 1.000 Startups έχουν σηκώσει πάνω από 18 δισ. κεφαλαίων τα τελευταία έξι έτη. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πάνω από 25 εκδηλώσεις σε πόλεις της Ευρώπης με διάφορες θεματικές φυσικά, καλύπτοντας όλες τις τεχνολογίες και τομείς αιχμής.

Το Tech Tour Athens διοργανώνεται στην Αθήνα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ), τον βασικό χρηματοδότη της ελληνικής αγοράς επιχειρηματικών κεφαλαίων, η οποία προσφέρει μια πληθώρα χρηματοδοτικών εργαλείων για την δημιουργία VCs στην χώρα μας, με καινοτομικά χαρακτηριστικά θα λέγαμε, διαχειριζόμενη επενδυτικά κεφάλαια ύψους 2,1 δις ευρώ.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΤΕ, Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος στον χαιρετισμό κατά την έναρξη της εκδήλωσης ανέφερε σχετικά: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι που διοργανώνουμε το δεύτερο Tech Tour στην Αθήναενώ έχουμε την ευκαιρία και τη θέληση να συνεχίσουμε να διοργανώνουμε κάθε χρόνο την συγκεκριμένη εκδήλωση στη χώρα μας. Είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα της ομάδας του Tech Tour, της EATE αλλά και των υποστηρικτών μας, όπως για παράδειγμα το Uni.Fund. Σε σχέση με το περυσινό Tech Tour έχουμε δυο σημαντικά νέα δεδομένα, το πρώτο είναι ότι η Ελλάδα έχει μια σταθερή κυβέρνηση τετραετίας και μια δέσμευση από τον ίδιο το Πρωθυπουργό να κάνει η Ελλάδα το Scaleup και να γίνουν όλες οι απαραίτητες δομικές αλλαγές και το δεύτερο είναι ότι η Ελλάδα πρόκειται να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα μέχρι το τέλος του έτους. Με αυτό το τρόπο θα υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα κεφάλαια και τα υπάρχοντα θα βρουν νέους τρόπους επανεπενδύσεων. Οι επενδύσεις σε equity και τα λεγόμενα smart money τα οποία θα αναπτυχθούν στην Ελλάδα θα αγγίξουν τα 72 δις ευρώ τα επόμενα 5-7 έτη με ότι θετικό αυτό συνεπάγεται». Αναφορικά με τη διαθεσιμότητα κεφαλαίων ο Αντώνης Τζωρτζακάκης του 5G Phaistos Fund σε σχετικό πάνελ αναφέρθηκε επίσης στην διάθεση άνω των 6 δις ευρώ χρηματοδοτήσεων ειδικά για Startups και ερευνητικών projects στο χώρο του ICT.

H CEO της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, Αντιγόνη Λυμπεροπούλου στην ομιλία της στο εναρκτήριο πάνελ της εκδήλωσης στάθηκε στις δράσεις εξωστρέφειας της ΕΑΤΕ αλλά και στην εκλογή της στη θέση του Προέδρου για την τρέχουσα χρονιά στο European Venture Fund Investors Network, μιας προσπάθειας η οποία ξεκίνησε πριν 12 έτη, με τη συμμετοχή της BPI France αλλά και του τότε ΤΑΝΕΟ- στο οποίο βρισκόταν και τότε η κα. Λυμπεροπούλου-, και η οποία έχει στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, καλών πρακτικών αλλά και καινοτομίας μεταξύ 30 κρατικών χρηματοδοτικών οργανισμών Fund of Funds στην Ευρώπη, με την ετήσια εκδήλωση να πραγματοποιείται στην Αθήνα εχθές παράλληλα με το Tech Tour. Η κ. Λυμπεροπούλου ανέφερε σχετικά: «Στόχος μας είναι να ανοίξουμε την ελληνική αγορά επιχειρηματικων κεφαλαίων στον κόσμο μέσα από τις συνεργασίες μας με παρεμφερείς ευρωπαικούς οργανισμούς και να φέρουμε την καινοτομία και το know-how σε αυτό τον τομέα. θα πρέπει να επενδύσουμε σε νέους διαχειριστές κεφαλαίων και ειδκά στην εκπαίδευσή τους αλλά και να προσελκύσουμε περισσότερους ξένους θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα. Φυσικά θα πρέπει να χαιρετίσουμε τις επιτυχίες μας μια και τα διαθέσιμα κεφάλαια στην χώρα μας από Έλληνες και ξένους επενδυτές έχουν φτάσει σε υψηλό επίπεδο τα τελευταία έτη και στοχεύουμε φυσικά να τα αυξήσουμε».

Tech-Tour-Athens-Smart-Capital-2023_03.jpg?mtime=20230706173752#asset:424776:freeHeight

Ο William Stevens, Tech Tour Founder, ανέφερε σχετικά: «Είμαστε εδώ για δεύτερη χρονιά και δεν διαπιστώνουμε μόνο την μεγάλη ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς των VC, αλλά και την πρόοδο των Startuppers οι οποίοι σηκώνουν χρήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό και κάνουν εξαιρετικά πράγματα για να εκσυγχρονίσουν και να ψηφιοποιήσουν την ελληνική οικονομία. Το Tech Tour βοηθά προς αυτή τη κατεύθυνση αλλά επίσης βοηθά στο να βάλει την Ελλάδα για τα καλά στην παγκόσμια επενδυτική σκηνή».

Tech-Tour-Athens-Smart-Capital-2023_01.jpg?mtime=20230706172331#asset:424766:freeHeight

Ο Στέλιος Ηλιάκης, Partner στο Uni.Fund VC και υποστηρικτής του Tech Tour Athens ανέφερε: «Μόλις ανακοινώθηκε το Unifund 2, με 50 εκατομμύρια ευρώ να είναι διαθέσιμα αυτή τη φορά, έναντι 30 εκατ. το πρώτο, με όλους τους αρχικούς επενδυτές να είναι μαζί μας, όπως και αρκετοί νέοι, και αυτό είναι μια μεγάλη ψήφος εμπιστοσύνης για εμάς. Σαν Ελλάδα μεγαλώνουμε και μπαίνουμε στο παγκόσμιο χάρτη και υποστηρίζοντας εκδηλώσεις σαν το Tech Tour γινόμαστε μέρος της παγκόσμιας κοινότητας και σε κάθε περίπτωση διαπιστώνουμε ότι δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από τα οικοσυστήματα του εξωτερικού. Τέλος, η ευρωπαϊκή αγορά στην ουσία ενοποιείται μια και εμείς κοιτάμε εταιρείες της Ευρώπης, γινόμενοι πιο regional, αλλά και ξένα funds κοιτάνε πιο ενεργά εταιρείες στην Ελλάδα».

Tech-Tour-Athens-Smart-Capital-2023_02.jpg?mtime=20230706172327#asset:424765:freeHeight

Οι παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις ευκαιρία για την Ευρώπη Από τα πολλά και ενδιαφέροντα πάνελ της εκδήλωσης κοινός παρονομαστής ήταν ότι σαν Ευρώπη θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο συνετοί τόσο στις αποτιμήσεις όσο και στη σπατάλη των χρημάτων από τις εταιρείες, μια και οι συνεχόμενες κρίσεις όπως ο πόλεμος και η συνεπακόλουθη ενεργειακή κρίση, μπορούν να κάνουν την διαθεσιμότητά των κεφαλαίων πιο δύσκολη, με το σημείο κλειδί να είναι τα πραγματικά ξεχωριστά και καινοτομικά προϊόντα. Αυτό υποστήριξε τόσο ο Πάνος Λιουλιάς, Partner του Uni.fund αλλά και ο Γιώργος Δημόπουλος του VentureFriends μια και όπως ανέφεραν υπήρξαν δυσκολίες το τελευταίο έτος στις χρηματοδοτήσεις Α’ γύρου. Σε κάθε περίπτωση το εμπάργκο επενδύσεων των ΗΠΑ στην Κίνα έχει φέρει την Ευρώπη στο προσκήνιο σε ότι αφορά τους Αμερικανούς επενδυτές και ειδικά Family Offices, ενώ οι τομείς που αναμένεται να υπάρξει μεγάλη άνθηση και επενδυτικό ενδιαφέρον είναι η άμυνα, οι βιοεπιστήμες και η υγεία, το λεγόμενο GreenTech, συμπεριλαμβανομένoυ και του Climatech.

Το Tech Tour συνεχίζεται αύριο με βασικό αντικείμενο την παρουσίαση ελληνικών Startups μπροστά στους δεκάδες επενδυτές από όλη την Ευρώπη.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr