NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Κοινωνία
ανάγνωση

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της πρώτης δημόσιας συζήτησης πολιτών για το Διάστημα

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της πρώτης δημόσιας συζήτησης πολιτών για το Διάστημα
08_12_2016 | 14:30
epixeiro icon Ειδήσεις | Κοινωνία

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της πρώτης δημόσιας συζήτησης πολιτών για το Διάστημα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο ταυτόχρονα σε 22 χώρες στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα όπου συμμετείχαν 100 πολίτες. Η δημόσια συζήτηση ήταν μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και στην Ελλάδα διοργανώθηκε από το si-Cluster με την υποστήριξη του Corallia και της ΕΒΙΔΙΤΕ.

Πανευρωπαϊκά στη συζήτηση συμμετείχαν πάνω από 2000 πολίτες, οι οποίοι συζήτησαν και απάντησαν στα ερωτήματα που έθεσε η ESA, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη διαμόρφωση των μελλοντικών πολιτικών και προγραμμάτων της για το Διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες πολίτες επέδειξαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για συμμετοχή στη δημόσια συζήτηση συγκριτικά με τις άλλες χώρες, με τις αιτήσεις συμμετοχής να ξεπερνούν τις 340. Στην ελληνική δημόσια συζήτηση παρενέβη, επίσης, μέσω σύνδεσης από την Γερμανία, ο Γενικός Διευθυντής της ESA, κ. Johann-Dietrich Wörner, ο οποίος επέλεξε 4 από τις 22 χώρες για να συνομιλήσει με συμμετέχοντες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των Ελλήνων πολιτών. Το 47% των Ελλήνων έδειξε να γνωρίζει λίγα για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, δηλώνοντας ωστόσο ενδιαφέρον (59%) να μάθει περισσότερα για τις διαστημικές δραστηριότητες, όπως η εξερεύνηση και η εκμετάλλευση του διαστήματος, καθώς το 88% θεωρεί ότι το διάστημα είναι πηγή επιστημονικής προόδου και έρευνας. 64% των Ελλήνων πολιτών και 65% των Ευρωπαίων δείχνουν μεγάλη εμπιστοσύνη στους διαστημικούς οργανισμούς και τις δραστηριότητές τους και δηλώνουν σύμφωνοι (77% Έλληνες, 84% Ευρωπαίοι) με μία μελλοντική αύξηση των πόρων που διατίθενται για το διάστημα, καθώς και με την εθελοντική συνεισφορά των πολιτών σε διαστημικά προγράμματα στο μέλλον (84% Έλληνες, 89% Ευρωπαίοι).

Οι πολίτες κλίθηκαν να απαντήσουν και σε συγκεκριμένα ζητήματα που απασχολούν την ESA και τους ιθύνοντες φορείς που δραστηριοποιούνται στο Διάστημα, όπως ποιος θα πρέπει να έχει την ευθύνη του ελέγχου, της μείωσης και της πρόληψης της ρύπανσης του διαστήματος, με το 49% των Ελλήνων (54% Ευρωπαίων) να καταδεικνύει έναν παγκόσμιο οργανισμό (π.χ. ΟΗΕ), ενώ το 38% των Ελλήνων (33% Ευρωπαίων) να δηλώνει ότι θα πρέπει από κοινού όσοι ευθύνονται για την πρόκληση διαστημικών αποβλήτων να αναλάβουν την ευθύνη της διαχείρισής τους. Ακόμη, οι απόψεις των Ελλήνων ταυτίζονται πλήρως με των Ευρωπαίων σε ποσοστό 43% αναφορικά με την ελεγχόμενη ανάπτυξη προγραμμάτων για στρατιωτική χρήση από την ESA.

Με την ολοκλήρωση της δημόσια συζήτησης, οι Έλληνες πολίτες, σε ποσοστό 78% (70% Ευρωπαίοι), δήλωσαν ότι αισθάνονται πιο ενημερωμένοι για το έργο της ESA και δηλώνουν εμπιστοσύνη (59% Έλληνες, 58% Ευρωπαίοι) στις διαστημικές δραστηριότητες της Ευρώπης.

Τα αποτελέσματα της δημόσιας συζήτησης είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της διαβούλευσης.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr