NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Θ. Σκυλακάκης: «Στοίχημα για εμάς το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο να είναι έτοιμο το 2030»

Θ. Σκυλακάκης: «Στοίχημα για εμάς το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο να είναι έτοιμο το 2030»

​«H Ευρώπη πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και να διαπραγματευτεί ανάλογα με τις αναπτυσσόμενες χώρες», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης.

Μιλώντας στο Olympia Forum IV και συγκεκριμένα στην ενότητα σχετικά με τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, ο κ. Σκυλάκακης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να διαχωρίσουμε τους ευρωπαϊκούς από τους εθνικούς πόρους και να κάνουμε ανακατεύθυνση όσον αφορά στην ενεργειακή μετάβαση, γιατί η ενέργεια που προέρχεται από φυσικούς πόρους δεν μπορεί να χρηματοδοτείται όπως παλιότερα. Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα, για να πετύχει την ενεργειακή μετάβαση πρέπει να ξεκινήσει την ανακατανομή των πόρων, χωρίς να ξεφύγουμε από τους στόχους μας, αλλά να πάμε ακόμη ταχύτερα». Τα παραπάνω τόνισε στο ξεκίνημα της τοποθέτησής του, ο κ. Σκυλακάκης, επισημαίνοντας πως «η Ευρώπη πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και να διαπραγματευτεί ανάλογα με τις αναπτυσσόμενες χώρες. Παράλληλα θα πρέπει να αναγνωρίσει τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά και τις ανάγκες κάθε περιοχής. Κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για την ένταση των μελλοντικών κλιματικών φαινομένων αυτή τη στιγμή».

Ο Υπουργός αναφέρθηκε ακόμη, στη φονική κακοκαιρία που έπληξε τη Θεσσαλία, λέγοντας πως «πρέπει να ζήσουμε σύμφωνα με τη νέα πραγματικότητα. Στη Θεσσαλία έπεσαν 8 δισεκατομμύρια τόνοι νερού, γεγονός που για τα αντιπλημμυρικά μας έργα ήταν ακραίο, μιας και τέτοιες θεομηνίες γίνονται μία φορά στα 50 χρόνια. Οπότε με αυτά τα έργα δεν μπορούσαμε να διαχειριστούμε τόσο μεγάλη ποσότητα νερού».

Σχετικά με το τι πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα από την καταστροφή, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως «είναι απαραίτητο να εισάγουμε μαζί με την έννοια της αντιπλημμυρικής προστασίας, εκείνη της αντιπλημμυρικής ανθεκτικότητας. Ο σχεδιασμός μας θα πρέπει να βασίζεται πάνω στα νέα κλιματικά μοντέλα, και να γίνεται παράλληλα ανάλογη ανάλυση του κόστους. Όμως πάνω και πέρα απ’ όλα πρέπει να βάλουμε ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή».

Στη συνέχεια ο κ. Σκυλακάκης μίλησε για την αποθήκευση ενέργειας και για τα ιδιαίτερα σημαντικά σχέδια που εκπονούνται πολύ προσεκτικά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί η μεγάλη “ουρά” που υπάρχει στα φωτοβολταϊκά και η οποία δημιουργεί δύο θεμελιώδη προβλήματα, το πρώτο αφορά στην ταχύτητα στις επενδύσεις, και το δεύτερο στην αποθήκευση, καθώς τα φωτοβολταϊκά έχουν λίγες ώρες λειτουργίας. Επίσης, για τα πλωτά αιολικά πρέπει να γνωρίζετε πως υπάρχουν πολλές περιοχές στην Ελλάδα όπου μπορούν να γίνουν οι ανάλογες επενδύσεις, και έχει γίνει σοβαρός σχεδιασμός για το θέμα, για να ξεκινήσουν οι έρευνες βυθού και αιολικού δυναμικού. Στοίχημα για εμάς είναι το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο να είναι έτοιμο πριν από το 2030. Είναι ένα στοίχημα που θα το κερδίσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ερωτώμενος για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα το χειμώνα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι «μας επηρεάζει ο καιρός στην Ευρώπη, αλλά και η αγορά του αερίου σε όλο τον κόσμο. Οπότε δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για το εάν θα υπάρξει κρίση. Όμως θα υπάρξει στήριξη και βοήθεια στους καταναλωτές αν παρατηρηθούν προβλήματα».

Την συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος του Mononews, Μαρίνα Πρωτονοταρίου.

Το Olympia Forum IV διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» στην Αρχαία Ολυμπία

Όλοι οι επιβεβαιωμένοι ομιλητές, το πρόγραμμα του Φόρουμ και περισσότερες πληροφορίες στο https://olympiaforum.gr/

Για να παρακολουθήσετε από κοντά τις εργασίες του Φόρουμ, κάνετε την εγγραφή σας πατήστε ΕΔΩ

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr