NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Σταδιακά έως το 2027 η μείωση ασφαλιστικών εισφορών - πίεση από τις φυσικές καταστροφές

Σταδιακά έως το 2027 η μείωση ασφαλιστικών εισφορών - πίεση από τις φυσικές καταστροφές

Σε δυο δόσεις (αρχικά το 2025 κατά 0,25% και έπειτα κατά 0,25% το 2027) προβλέπεται να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές , σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, καθώς ο δημοσιονομικός χώρος δεν επιτρέπει μείωση από το 2024 ένεκα και των ιδιαίτερων συνθηκών λόγω των φυσικών καταστροφών.

Αυτό διευκρινίζει σε σχετική ανακοίνωση ο Υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέχεια της ομιλίας του στο 3ο Thessaloniki Metropolitan Summit με θέμα «FINANCE, GROWTH AND RRF - New employment benefits & Greece’s economy - Fintech and economic growth: moving forward?» όπου μίλησε - μεταξύ άλλων - και για τις προσπάθειες περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Όπως υπογράμμισε αναλυτικά σε διευκρινιστικές δηλώσεις:

«Την περασμένη τετραετία μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που είχε σημαντική συμβολή στην αύξηση της απασχόλησης κατά σχεδόν 300.000 άτομα και στη μείωση του ποσοστού ανεργίας από 16,9% τον Ιούλιο του 2019 σε 10,8% τον Ιούλιο του 2023. Στο πρόγραμμα της Ν.Δ. προβλέπεται μείωση μιας επιπλέον ποσοστιαίας μονάδας, κάτι που θα συνδράμει στην επιπλέον αύξηση της απασχόλησης αλλά και στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, καθώς οι μειώσεις αφορούν τόσο στις εργοδοτικές όσο και στις εργατικές εισφορές. Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει αυτό να γίνει σε δύο δόσεις κατά 0,50% το 2025 και κατά 0,50% το 2027, καθώς ο δημοσιονομικός χώρος δεν επιτρέπει μείωση από το 2024 ένεκα και των ιδιαίτερων συνθηκών λόγω των φυσικών καταστροφών».

Κατά την ομιλία του στο 3ο Thessaloniki Metropolitan Summit σημείωσε αναλυτικά

«Έχουμε 10,8% ποσοστό ανεργίας σήμερα. Αυτή είναι η καλύτερη απόδοση που έχουμε τα τελευταία 15 χρόνια. Είχα μία δημόσια διαφωνία με την κυρία Ντίας, την Υπουργό Εργασίας στην Ισπανία, πάνω σε αυτό το θέμα. Πριν λίγα χρόνια η Ελλάδα ξεκίνησε με πολύ υψηλότερο ποσοστό ανεργίας από την Ισπανία, τώρα είμαστε ακόμη πιο χαμηλά και κατεβαίνουμε ακόμη και περισσότερο.

Οι προβλέψεις είναι πολύ καλές. Παρόλο όμως που έχουμε αυτό το ποσοστό ανεργίας 10,8% αυτό που είναι παράξενο και παράδοξο είναι ότι όλοι όσοι έρχονται στο γραφείο μου ακόμη και όσοι είναι από τον κατασκευαστικό, από τον βιομηχανικό, από τον αγροτικό ή από τον τουριστικό τομέα, το μόνο αίτημα που έχουν από το Υπουργείο μου είναι να εγκρίνω την εργασία ανθρώπων εδώ στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Όταν λέω εξωτερικό είναι τρίτες χώρες, χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι παράδοξο και παράξενο λοιπόν ότι έχουμε τόσο μεγάλη ζήτηση για εισαγόμενο εργατικό δυναμικό και από την άλλη το ποσοστό ανεργίας είναι 10,8%», σημείωσε.

Πρωτοβουλίες για ευέλικτη εργασία - ανταγωνιστικότητα

«Για να καταπολεμήσουμε αυτή την κατάσταση λοιπόν πρόσφατα ψηφίσαμε ένα νομοσχέδιο μεταρρυθμιστικό που έχει μια πολύ πιο φιλελεύθερη κατεύθυνση και δίνει την ευκαιρία στους εργαζόμενους να εργάζονται με πιο ευέλικτο τρόπο και να έχουν μεγαλύτερες απολαβές. Και έτσι οι επιχειρήσεις μπορούν να προσελκύσουν και να προσλάβουν περισσότερα άτομα.

Και θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση μεταρρυθμίσεων όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Δεν έχουμε άλλο χρόνο να χάσουμε, δεν μπορούμε να περιμένουμε. Πρέπει να συνεχίσουμε να αυξάνουμε την ανταγωνιστικότητά μας και να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί από τις άλλες χώρες γιατί η παγκόσμια οικονομία κινείται πολύ γρήγορα.

Οι ευρωπαϊκές οικονομίες περνούν μια ύφεση, κινούνται προς μια ύφεση. Ελπίζω να κάνω λάθος αλλά σίγουρα υπάρχει μια επιβράδυνση στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Η Ελλάδα δεν βιώνει κάτι τέτοιο. Ο Υπουργός Οικονομικών που είναι στενός φίλος μου, ο κύριος Χατζηδάκης, έχει την ευθύνη και το άγχος να επιταχύνει η οικονομία μας γοργά για να μπορέσει να πετύχει τους στόχους της.

Πρέπει λοιπόν να κινηθούμε γρήγορα στις μεταρρυθμίσεις μας. Και θα το κάνουμε. Γιατί πιστεύουμε στην πραγματική δύναμη που διαθέτει η χώρα μας.

Είμαι πολύ υπερήφανος που τα τελευταία χρόνια ως Υπουργός Ανάπτυξης πετύχαμε πολύ καλά δεδομένα και σημεία ρεκόρ και τώρα, ως Υπουργός Εργασίας μειώσαμε το ποσοστό ανεργίας πολύ γρήγορα, θα μπορούσαμε και ακόμα πιο γρήγορα αλλά τα πάμε πολύ καλά», τόνισε ο Υπουργός Εργασίας.

Σχολιάζοντας εξελίξεις γύρω από τη Θεσσαλονίκη...

Την ίδια ώρα σημείωσε: «Κάποια λόγια τώρα για την πόλη και την περιοχή εδώ. Η Θεσσαλονίκη ήταν μία από τις πιο σημαντικές περιοχές που προσέλκυσε άμεσες ξένες επενδύσεις, τα τελευταία χρόνια. Έχει αλλάξει η εικόνα της πάρα πολύ γρήγορα. Θα λειτουργήσει σύντομα και το μετρό και θα αλλάξει την εικόνα της πόλης.

Οι εργασίες για το «Flyover» θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες, πρόκειται για ένα από τα μεγάλα οδικά έργα στην Ελλάδα και θα κινηθεί πολύ γρήγορα. Η ανάπλαση της ΔΕΘ επίσης εξελίσσεται, όπως επίσης και η αναβάθμιση του λιμένα που θα παρέχει τεράστιες ευκαιρίες για το μέλλον στην πόλη.

Ήρθα σε επαφή με τις ξένες επενδύσεις τη Deloitte, τη Cisco, τη Pfizer κλπ. που ήρθαν στην πόλη γιατί βλέπουν το μέλλον της πόλης που θα είναι λαμπρό και η περιοχή γύρω από την πόλη έχει πολλές ακόμα δυνατότητες να αναπτυχθεί».

Για τις ελληνικές εταιρείες στρέφονται προς το εξωτερικό ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε:

«Είναι πολύ δύσκολο να βρούμε εργατικό δυναμικό, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά γενικά στην Ευρώπη. Όχι για θέσεις υψηλές, αλλά για θέσεις ανειδίκευτου προσωπικού, υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε αυτόν τον τομέα. Από ότι καταλαβαίνω αυτή είναι μία πίεση που ασκείται και στην Ισπανία και σε βόρειες χώρες. Για παράδειγμα πριν από λίγα χρόνια στην Ελλάδα είχαμε 600 χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι ήρθαν από την Αλβανία, τη δεκαετία του ’90, να εργαστούν εδώ. Περισσότεροι από 200 χιλιάδες από αυτούς έφυγαν από την Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, και κατευθύνθηκαν στην Ιταλία και στην Ισπανία, όχι στην Αλβανία, γιατί αυτές οι χώρες έχουν επίσης ανάγκη εργατικού δυναμικού», όπως είπε

Για την πορεία των start ups στην Ελλάδα

«Στον τομέα των startup έχουμε νομοθετήματα που δίνουν κίνητρα προκειμένου οι εταιρίες startup να είναι επιτυχημένες. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης φτιάξαμε την πλατφόρμα “Elevate Greece”, η οποία βοήθησε στη χρηματοδότηση άνω των 700 startup στην Ελλάδα, τα τελευταία δύο χρόνια.

Ήταν κάτι πολύ περίεργο στην αρχή, διότι όταν μπήκαμε στο γραφείο ούτε καν είχε σκεφτεί κάποιος τι είναι μία startup και βεβαίως μας ενδιαφέρει η βιομηχανία του FinTech.

Απλά να σας υπενθυμίσω ότι η «Viva Wallet» ήταν ο πρώτος ελληνικός μονόκερος. Μία ελληνική εταιρεία. Αυτό απέδειξε ότι έχουμε πολύ ταλέντο και σε μία ανταγωνιστική αγορά. Ποιος θα πίστευε ότι η «JP Morgan» θα έρχονταν να επένδυε 1 δις δολάρια σε μία ελληνική startup;

Η πλατφόρμα της «Viva Wallet» ήταν η καλύτερη αντίστοιχη πλατφόρμα στον κόσμο. Αυτό είπε η «JP Morgan». Δεν ήταν απλά λόγια της «JP Morgan», ήταν πράξη. Επένδυσε τόσα χρήματα.

Ναι λοιπόν, έχουμε ταλέντο σε αυτή τη χώρα. Τούτου λεχθέντος να πω ότι δεν είναι πάντα εύκολο να παίρνεις τις αποφάσεις για να προσελκύεις επενδύσεις», συμπλήρωσε.

Παραμένει στοίχημα το «brain gain»

Τέλος όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης: «θέλουμε να μετασχηματίσουμε τη χώρα μας σε μια χώρα «brain gain» όπου θα συγκεντρώνει ταλέντα διότι τα τελευταία χρόνια χάσαμε πολλούς ανθρώπους οι οποίοι έψαξαν να βρουν μια καλύτερη θέση εργασίας στο εξωτερικό.

Αυτό επί της αρχής δεν είναι κακό διότι οι άνθρωποι που πήγαν στο εξωτερικό δεν μπορούσαν να βρουν μια δουλειά τότε στην Ελλάδα οπότε βγήκαν έξω, μειώθηκε η ανεργία εκείνη την περίοδο στην Ελλάδα που είχαμε μεγάλο πρόβλημα, οξύ πρόβλημα.

Από την άλλη όμως τα άτομα αυτά που δουλεύουν στο εξωτερικό ανέπτυξαν περαιτέρω δεξιότητες, έμαθαν περισσότερα πράγματα, είδαν πως δούλευαν οι άλλες οικονομίες. Οπότε αν μπορούσαμε να τους προσελκύσουμε να γυρίσουν, θα προσελκύαμε όχι μόνο τα άτομα που είχαν φύγει τότε, αλλά θα προσελκύαμε άτομα τα οποία θα ήταν ακόμα υψηλότερης ποιότητας ως εργατικό δυναμικό.

Αυτό λοιπόν είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο διότι έχουμε ακόμα δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Για παράδειγμα μεγαλύτερη δυσκολία είναι ότι οι ασφαλιστικές εισφορές στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλότερες και είναι, τώρα μπαίνω στα παπούτσια του σημερινού μου ρόλου, πολύ υψηλότερες από τον μέσο όρο στην Ευρώπη.

Και αυτό καθιστά την όλη κατάσταση λίγο περίεργη διότι αν πάρεις τον ίδιο μισθό στην Ελλάδα από μια μεγάλη εταιρία και πάρεις αντίστοιχο μισθό από την ίδια εταιρία όντας σε μια άλλη χώρα, τα λεφτά που θα σου μείνουν στο τέλος στην τσέπη είναι πολύ λιγότερα στην Ελλάδα. Άρα, αυτό είναι ένα συγκριτικό μειονέκτημα.

Δεν είναι εύκολο να το αλλάξεις αυτό διότι από την άλλη πλευρά πρέπει να βρούμε την ισορροπία μεταξύ της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού μας συστήματος. Αυτός είναι ίσως και ο πλέον κρίσιμος παράγοντας σε μια οικονομία διότι αν το συνταξιοδοτικό σου σύστημα καταρρεύσει τότε καταρρέει όλη η οικονομία συνολικά.

Όμως το δουλεύουμε. Στις αρχές του επόμενου έτους θα μειώσουμε τις εισφορές επιπλέον 1%, τις έχουμε ήδη μειώσει κατά 4% και θέλουμε να φτάσουμε μείωση 5% των εισφορών. Δουλεύουμε πάνω σε ένα σχέδιο, το οποίο θα μας δώσει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για να κινηθούμε πιο γρήγορα στο μέλλον προς την κατεύθυνση αυτή. Άρα, ναι, η Ελλάδα είναι μια φανταστική χώρα για να ζει κάποιος και για εμένα η Θεσσαλονίκη είναι η καλύτερη πόλη για να ζει κάποιος».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr