NEWSFLASH...
Εν Δήμω
ανάγνωση

Από το όραμα στην αποστολή

Από το όραμα στην αποστολή

Στις 8 Οκτωβρίου επιλέγουμε Δημάρχους. Το ζητούμενο, όμως, είναι μόνο αυτό;

Η επιλογή ενός ικανού Δήμαρχου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια παραγωγική περίοδο διοίκηση ενός Δήμου. Όμως ένα χελιδόνι μόνο του δεν «φέρνει την άνοιξη»! Είναι απόλυτα αναγκαίο και ο Δήμαρχος να πλαισιώνεται από ένα επίσης ικανό Δημοτικό Συμβούλιο.

Τα ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί μια δημοτική αρχή, δηλαδή ο Δήμαρχος, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και ειδικότερα εκείνοι που έχουν αναλάβει υπεύθυνες θέσεις, με τις υπηρεσίες του Δήμου, έχουν ως επίκεντρο την καθημερινότητα του πολίτη. Μεταξύ άλλων, η καθαριότητα, η επάρκεια των πεζοδρομίων, των πεζοδρόμων και των δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, έτσι ώστε να προσφέρουν την δυνατότητα ανεμπόδιστης κινητικότητας σε όλους τους πολίτες και επισκέπτες της περιοχής, χωρίς να δημιουργείται συμφόρηση των οχημάτων, η πρόσβαση των πολιτών και η εξυπηρέτησή τους από τις υπηρεσίες του Δήμου, η διατήρηση και ανάδειξη της όποιας φυσικής ομορφιάς διαθέτει το οικοσύστημα, η εν γένει αισθητική του χώρου. Αυτού του τύπου είναι τα ζητήματα που ανησυχούν τους εκλογείς και αποτελούν το βασικό κριτήριο τοποθέτησής τους στις Δημοτικές εκλογές.

Στις εκλογές για ανάδειξη δημοτικών αρχών στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, ο υποψήφιος Δήμαρχος, ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, μου εμπιστεύθηκε μια θέση στην ομάδα του ως υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου. Η εφετινή εκλογή στον Δήμο μας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται ότι το μέλλον του Δήμου μας καθορίζεται από πολλές, μεγάλου μεγέθους και, ίσως, ανεκτίμητων επιπτώσεων στην καθημερινότητά μας εξελίξεις. Στην επόμενη δεκαετία θα υλοποιηθούν ή θα προχωρήσουν έργα υπερτοπικής εμβέλειας, όπως δύο σταθμοί του μετρό, η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης, ενώ σχεδιάζεται ακόμη και η κατασκευή ένα Mall εντός των ορίων του Δήμου μας και ενός καζίνο σε όμορο Δήμο που θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών από ολόκληρη την Ελλάδα.

Η διαχείριση των μελλοντικών εξελίξεων στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης είναι ένα σύνθετο πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπισθεί έγκαιρα, ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση της καθημερινότητας. Η ομάδα που θα διοικήσει τον Δήμο την επόμενη περίοδο πρέπει να διαθέτει την εμπειρία και την τεχνογνωσία για να δημιουργήσει και να θέσει τις βάσεις για την επιτυχία ενός πλάνου με προοπτική δεκαετιών. Τα σημερινά καθημερινά προβλήματα θα πρέπει να βρουν λύσεις που να προβλέπουν τις πιθανές εξελίξεις, αυτές που θα καθορίζουν την καθημερινότητα σε 10, 20, 30 χρόνια από σήμερα.

Ίσως αυτό να φαντάζει αδύνατο! Κι όμως, οι επιστήμες του μέλλοντος με την προοπτική διερεύνηση (foresight) είναι σε θέση να μας προσφέρουν τη δυνατότητα να είμαστε έτοιμοι, ό,τι κι αν συμβεί. Βασική προϋπόθεση είναι εμείς, ο Δήμος, να αποφασίσουμε για το ποιο είναι το όραμά μας για τον τόπο μας. Θέλουμε να είναι ένας τόπος ήπιας οικιστικής ανάπτυξης; Θέλουμε να αποτελέσει κέντρο ενδιαφέροντος για δραστηριότητες όπως διαδρομές μέσα στα όμορφα αστικά δάση μας; Ό,τι κι αν ονειρευτούμε για τον τόπο μας δημιουργεί ευκαιρίες, αλλά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και τους αναπόφευκτους κινδύνους. Για παράδειγμα, εξυπακούεται από τα παραπάνω ότι σε λίγα χρόνια η Λυκόβρυση – Πεύκη θα είναι μια σημαντική «πύλη εισόδου» στο λεκανοπέδιο Αττικής για όσους προσεγγίζουν από τα Βόρεια της Ελλάδας. Επομένως, μήπως υπάρξουν έντονες πιέσεις για να μετατραπεί η περιοχή μας σε ένα κέντρο επιχειρηματικής δραστηριότητας;

Δεν πρέπει να σταθούμε με αίσθημα φόβου απέναντι σε οποιαδήποτε προοπτική. Αρκεί η ομάδα που θα διοικεί τον Δήμο μας να διερευνήσει όλα τα πιθανά σενάρια μελλοντικής εξέλιξης, να αναγνωρίσει κάθε κίνδυνο που δημιουργεί η αβεβαιότητα για το μέλλον, να οργανωθούμε για να αντιμετωπίσουμε κάθε αρνητική εξέλιξη, αλλά να είμαστε και έτοιμοι να εκμεταλλευτούμε όλες τις ευκαιρίες που θα προκύψουν. Μία προσεκτικά επιλεγμένη ομάδα, όπως αυτή που πλαισιώνει τον υποψήφιο Δήμαρχο Λυκόβρυσης – Πεύκης Γρ. Λέων, μπορεί να αναλάβει εκείνες τις αποστολές που θα μας οδηγήσουν με ασφάλεια την επόμενη πενταετία τουλάχιστον. Τέτοιες αποστολές είναι οι δώδεκα προτεραιότητες του προγράμματος του συνδυασμού «Λυκόβρυση – Πεύκη ΜΑΖΙ».

Ας πάμε από το όραμα στην αποστολή λοιπόν!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr