NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Μείωση του κύκλου εργασιών στις επιχειρήσεις τον Ιανουάριο 2024 σε σχέση με τον Ιανουάριο 2023

Μείωση του κύκλου εργασιών στις επιχειρήσεις τον Ιανουάριο 2024 σε σχέση με τον Ιανουάριο 2023

Οριακή μείωση σε όρους εμπορίου καταγράφουν οι τζίροι των επιχειρήσεων τον Ιανουάριο 2024 σε σχέση με τον περυσινό Ιανουάριο.

Η μείωση ουσιαστικά μπορεί να είναι και μεγαλύτερη εάν δεχθούμε ότι και ο πληθωρισμός που αυξήθηκε θα μπορούσε να αυξήσει τους τζίρους. Όμως η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού δείχνει ότι υπάρχει ‘καταναλωτική’ κόπωση.

Για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιανουάριο 2024 ανήλθε σε 25.922.777 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 1,5% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2023, που είχε ανέλθει 26.326.808 χιλ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών τον Ιανουάριο 2024 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2023 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού, κατά 47,0%, ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές Δραστηριότητες, κατά 33,5%

Οι τομείς οικονομικής δραστηριότητας με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών έτους 2023, είναι:

  • Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών (37,8%)
  • Μεταποίηση (20,5%)
  • Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού (6,9%)
  • Μεταφορά και Αποθήκευση (5,4%)
  • •Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης (4,4%)

Να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο είχαμε και την συνέχιση της εορταστικής περιόδου αλλά και την έναρξη των εκπτώσεων που φαίνεται ότι δεν βοήθησαν κάποιους κλάδους της οικονομίας. Ένας άλλος λόγος για την υποχώρηση του τζίρου είναι ότι μειώθηκε σε κλάδους επιχειρήσεων με αυξημένη συμμετοχή στον ΔΤΚ όπως είναι η Ενέργεια.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr