NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Έρευνα & Ανάπτυξη: Ν' αυξήσει τα κονδύλια περί τα 2 δισ. ευρώ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στοχεύει το Υπ. Παιδείας

Έρευνα & Ανάπτυξη: Ν' αυξήσει τα κονδύλια περί τα 2 δισ. ευρώ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στοχεύει το Υπ. Παιδείας

Έντονες συζητήσεις γίνονται και προτάσεις κατατίθενται από τις πρυτανικές αρχές των ανά την χώρα οργανισμών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Πανεπιστήμια, Πολυτεχνεία) προκειμένου να αυξηθούν τα κονδύλια Έρευνας και Ανάπτυξης.

Η Ελλάδα έχει τα χαμηλότερα ποσοστά στον τομέα R&D στους χώρους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι να αυξηθεί το ποσοστό αυτό από 3% του ΑΕΠ στο 6-7% επί του ΑΕΠ.

Ο τρόπος αύξησης θα είναι μέσω των επενδυτικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης (θα ενταχθούν στο πρόγραμμα τεχνολογικής αναβάθμισης) και από μέρος του πλεονάσματος.

Οι προσπάθειες είναι να πάρουν την έγκριση από την Ε.Ε μέσα στο α’ εξάμηνο 2024 και να διοχετευθούν σε ερευνητικά κονδύλια από την νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Υπενθυμίζεται ότι οι επενδυτικοί πόροι ανέρχονται σε 12,17 δισ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (8,55 δισ. ευρώ) και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (3,62 δισ. ευρώ), που αναμένεται να εισρεύσουν στην οικονομία εντός του 2024.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Παιδείας μπορεί να υπολογίζει και σε μέρος από το πλεόνασμα του 2023 (περίπου 500 εκατ. ευρώ, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός του 2025 θα έχει αυξημένα κονδύλια για R&D στα Πανεπιστήμια.

Κοινοτικές χρηματοδοτήσεις και σύνδεση με παραγωγικές δομές και Ινστιτούτα

Ο στόχος για το μέλλον είναι να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί η πανεπιστημιακή Έρευνα και Ανάπτυξη μέσα από κοινοτικές χρηματοδοτήσεις ενώ θεωρείται απαραίτητη η διασύνδεση με την επιχειρηματική κοινότητα αλλά και Ινστιτούτα και επιχειρηματικές οργανώσεις κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η αύξηση των κονδυλίων για R&D μπορεί να βοηθήσει και στην επιστροφή πολλών Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό στον στόχο του Brain Gain.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr