NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Ξεκινάτε μία startup; Ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης σας δίνει την πρώτη σας χρηματοδότηση

Ξεκινάτε μία startup; Ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης σας δίνει την πρώτη σας χρηματοδότηση
16_04_2024
epixeiro icon Startup

Μέχρι τις 28 Απριλίου οι αιτήσεις για το EIT Digital Venture Incubation Program 2024 με χρηματοδότηση έως €30.000 ανά startup

Η πρώτη χρηματοδότηση είναι πολλές φορές η πιο δύσκολη για τις startups, κι αυτό γιατί στα πρώτα τους βήματα, μην έχοντας δημιουργήσει traction, τελειοποιήσει το προϊόν τους ή αποκτήσει χρήστες, δεν έχουν πολλά επιχειρήματα να παρουσιάσουν στους υποψήφιους επενδυτές πέρα από την πρωτοτυπία της ιδέας τους. Σύμφωνα με στοιχεία, στην Ελλάδα η χρηματοδότηση πολύ πρώιμων startups παρουσίασε μείωση το 2023, και αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για τη συνολική ανάπτυξη της καινοτομίας στη χώρα μας.

Τι χρειάζονται οι πρώιμες startups

Φυσικά, το πρώτο είναι να έχουν μια καλή ιδέα και να υπάρχει μια ικανή αγορά γι’ αυτό που θέλουν να δημιουργήσουν. Έπειτα, χρειάζεται να στελεχώσουν μια καλή ομάδα, που θα συγκεντρώσει την εμπιστοσύνη πιθανών επενδυτών και θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός καλού προϊόντος/υπηρεσίας. Όμως, η πρόσληψη ατόμων, όπως και η εύρεση ενός χώρου εργασίας και η προμήθεια τεχνικού εξοπλισμού απαιτούν κεφάλαια που μια startup σπάνια διαθέτει στην αρχή, εκτός αν προέρχονται από προσωπική επένδυση των ιδρυτών. Ακόμη, όμως, κι αν τα πρώτα χρήματα υπάρχουν, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην αποτυχία, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντική η καθοδήγηση από πιο έμπειρα στελέχη.

Καθοδήγηση και χρηματοδότηση από ένα πρόγραμμα

Το EIT Digital Venture Incubation Program είναι η μοναδική δράση υποστήριξης της επιχειρηματικότητας που για έβδομη χρονιά ενισχύει startups σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης, συνδυάζοντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιτάχυνσης και καθοδήγησης με χρηματοδότηση. Διοργανώνεται από το Found.ation, που αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη του EIT Digital για την περιοχή των ανατολικών Βαλκανίων (Ελλάδα, Κύπρος, Β. Μακεδονία). Συνολικά, το πρόγραμμα υλοποιείται σε 24 ευρωπαϊκές χώρες.

Πρόκειται για έναν accelerator σχεδιασμένο ειδικά για να βοηθήσει τις νέες startups να αναπτύξουν και ολοκληρώσουν το προϊόν τους σε στάδιο λειτουργικού πρωτοτύπου (MVP) με τη βοήθεια έμπειρων μεντόρων από την ομάδα του Found.ation και το δίκτυο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας, να δώσουν νομική υπόσταση στην εταιρεία τους και να αναζητήσουν την πρώτη τους χρηματοδότηση.

Τι προσφέρει το EIT Digital Venture Incubation Program:

  • Χρηματοδότηση έως €30.000 ανά εταιρεία (κάθε μία από τις ομάδες που θα επιλεχθούν λαμβάνει αρχικά €5.000 ευρώ, €10.000 ολοκληρώνοντας τον κύκλο επιτάχυνσης, €10.000 αν πετύχει την πρώτη της χρηματοδότηση και επιπλέον €5.000 εάν βγάλουν το προϊόν τους στην αγορά και πετύχουν εμπορικό traction μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου).
  • Υποστήριξη από ειδικούς για την ανάπτυξη και την ολοκλήρωση του MVP τους.
  • Εκπαίδευση στον επιχειρηματικό τρόπο σκέψης και δικτύωση.

Μέχρι σήμερα, μέσω του προγράμματος που υλοποιεί το Found.ation στην ανατολική πλευρά των Βαλκανίων έχουν δοθεί €650.000 ευρώ συνολικά σε 46 επιλεγμένες startups.


vip-2024-som-v1.jpg?mtime=20240415133905#asset:473224


Ποιοι και πώς μπορούν να συμμετάσχουν

Δεκτές γίνονται αιτήσεις από ομάδες που δεν έχουν προχωρήσει σε νομική σύσταση εταιρείας (ή το έχουν κάνει μετά την 1η Ιανουαρίου 2024) και δραστηριοποιούνται σε έναν από τους παρακάτω τομείς της αγοράς: Ψηφιακή Τεχνολογία/Υποδομές, Ψηφιακή Βιομηχανία, Ψηφιακές Πόλεις, Ψηφιακή Υγεία/Ευεξία, Ψηφιακή Οικονομία.

Όλες οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά στην αγγλική γλώσσα, μέσα από αυτήν τη σελίδα. Η προθεσμία για τη λήξη υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 28 Απριλίου 2024.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι πως το πρόγραμμα EIT Digital Venture Incubation Program είναι εξ ολοκλήρου online, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για ομάδες από την περιφέρεια ή και από άλλες χώρες. Έως 10 ομάδες επιλέγονται μετά από μια σύντομη συνέντευξη, οι οποίες θα λάβουν μέρος σε ένα διήμερο Bootcamp, όπου θα παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες ομιλίες και χρήσιμα εκπαιδευτικά workshops.

Στη συνέχεια, ακολουθεί μια περίοδος 8 εβδομάδων, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ομάδες θα έχουν τον χρόνο να αναπτύξουν το προϊόν τους και να ετοιμάσουν την παρουσίασή τους, λαμβάνοντας επίσης πολύτιμη καθοδήγηση από έμπειρους mentors. Οι ομάδες θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την τελική τους παρουσίαση προς το τέλος Ιουλίου 2024.

Η τελική αξιολόγηση γίνεται τον Σεπτέμβριο και οι ομάδες που θα λάβουν χρηματοδότηση δεσμεύονται να παρέχουν μετοχικό κεφάλαιο 5% της εταιρείας που θα ιδρύσουν στο EIT Digital ως αποτέλεσμα της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα.

Για περισσότερες πληροφορίες και τους όρους, επισκεφθείτε τη σελίδα του προγράμματος ή επικοινωνήστε με την ομάδα του Found.ation.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr