NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Κατασκευές & Real Estate
ανάγνωση

Online Εκτίμηση Ακινήτου: Πόσο Ακριβής Μπορεί να Είναι;

Online Εκτίμηση Ακινήτου: Πόσο Ακριβής Μπορεί να Είναι;

Στην εποχή της σχεδόν αποκλειστικής διαδικτυακής πληροφόρησης για κάθε θέμα που μας απασχολεί, οι πωλητές ακινήτων στρέφονται όλο και περισσότερο σε online ψηφιακά εργαλεία για να εκτιμήσουν την αξία του σπιτιού τους. Αυτές οι πλατφόρμες, που πρόσφατα έχουν δημιουργηθεί και στην Ελλάδα, υπόσχονται άμεσες και ακριβείς εκτιμήσεις των τρεχουσών εμπορικών αξιών, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Θα προσπαθήσουμε, λοιπόν, να απαντήσουμε στο καυτό ερώτημα: Είναι οι online εκτιμήσεις ακινήτων ακριβείς;

Η απήχηση των online εργαλείων εκτίμησης

Η αυξανόμενη δημοτικότητα των online εργαλείων εκτίμησης αξίας ακινήτων οφείλεται στην προσβασιμότητα και στην ευκολία χρήσης τους. Με λίγα μόνο κλικ, οι χρήστες μπορούν να λάβουν μια εκτίμηση της αξίας ενός σπιτιού εισάγοντας απλά την τοποθεσία του και κάποια γενικά χαρακτηριστικά. Για όσους σκέφτονται να πουλήσουν ή να αγοράσουν, αυτά τα εργαλεία παρέχουν φαινομενικά ένα γρήγορο σημείο αναφοράς, εξοικονομώντας χρόνο και τα έξοδα που σχετίζονται με μια επαγγελματική εκτίμηση ακινήτου.

Πώς Λειτουργούν τα Online Εργαλεία Εκτίμησης

Τα εργαλεία αυτά χρησιμοποιούν Αυτοματοποιημένα Μοντέλα Εκτίμησης (Automatic Valuation Models - AVM) για την εκτίμηση των αξιών των ακινήτων. Τα AVM τροφοδοτούνται με δεδομένα από δημόσια προσβάσιμα αρχεία, πρόσφατες πωλήσεις, αντικειμενικές αξίες, υπάρχουσες καταχωρίσεις σε portals πωλήσεων ακινήτων και πληροφορίες που υποβάλλονται από τον χρήστη. Εφαρμόζουν αλγόριθμους και επεξεργάζονται αυτά τα δεδομένα για να δημιουργήσουν την εκτιμώμενη αξία ενός ακινήτου. Θεωρητικά, όσο περισσότερα δεδομένα έχει ένα AVM, τόσο πιο ακριβής θα είναι η εκτίμησή του.

Παράγοντες που Επηρεάζουν την Ακρίβεια

Παρά την ευκολία τους, οι online εκτιμήσεις έχουν σοβαρούς περιορισμούς:

  1. Ποιότητα και διαθεσιμότητα δεδομένων: Τα AVM βασίζονται σε τεράστιο βαθμό στην ποιότητα, στην ποσότητα και στην πληρότητα των δεδομένων στα οποία έχουν πρόσβαση. Οι ανακριβείς ή ξεπερασμένες πληροφορίες μπορούν να αλλοιώσουν σημαντικά τα αποτελέσματα. Και στην Ελλάδα η πρόσβαση στα δεδομένα αυτά είναι ακόμα σε νηπιακό στάδιο.
  2. Διαφοροποιήσεις της τοπικής αγοράς: Οι αγορές ακινήτων μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από τη μία γειτονιά στην άλλη, ακόμη και εντός της ίδιας γειτονιάς. Τα AVM ενδέχεται να μην λαμβάνουν πλήρως υπόψη τους υπερτοπικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις αξίες των ακινήτων, όπως η γενικότερη εικόνα της συγκεκριμένης γειτονιάς, οι τοπικές υποδομές, η προσβασιμότητα, κλπ.
  3. Μοναδικά χαρακτηριστικά του ακινήτου: Τα AVM δυσκολεύονται με ακίνητα που έχουν μοναδικά ή ασυνήθιστα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, ένα σπίτι με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, ιστορική σημασία, θέα, υλικά κατασκευής, ή άλλα ξεχωριστά χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να εκτιμηθεί σωστά από τους αλγόριθμους που χρησιμοποιούν τα AVM, οδηγώντας σε λανθασμένες εκτιμήσεις.
  4. Μεταβλητότητα της αγοράς: Σε ταχέως μεταβαλλόμενες αγορές, όπως η Ελληνική σήμερα, οι online εκτιμήσεις συνήθως υστερούν σε σχέση με τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς. Κατά τη διάρκεια περιόδων σημαντικής μεταβλητότητας τα AVM ενδέχεται να μην ενημερώνονται αρκετά γρήγορα ώστε να παρέχουν ακριβείς τρέχουσες αξίες.

Ο Κρίσιμος Ρόλος των Επαγγελματιών Εκτιμητών / Κτηματομεσιτών

Κι ενώ οι online εκτιμήσεις μπορεί να παρέχουν ένα σημείο εκκίνησης, οι μεσίτες ακινήτων διαδραματίζουν τον σημαντικότερο ίσως ρόλο στη διαδικασία εκτίμησης ακινήτων. Να γιατί:

  1. Βαθιά γνώση της αγοράς: Οι μεσίτες ακινήτων έχουν βαθιά γνώση των συνθηκών της τοπικής αγοράς την οποία δεν μπορούν να συναγωνιστούν τα AVM. Είναι οι μόνοι που γνωρίζουν τις τάσεις της περιοχής, την προσφορά και τη ζήτηση και τις πραγματικές πρόσφατες πωλήσεις, που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις αξίες των ακινήτων.
  2. Δίκτυο πληροφόρησης: Οι μεσίτες έχουν πρόσβαση σε ένα δίκτυο πολλών επαγγελματιών, συμπεριλαμβανομένων άλλων μεσιτών της περιοχής, εκτιμητών, εργολάβων και κατασκευαστών, οι οποίοι μπορούν να παρέχουν πρόσθετες πληροφορίες που ενισχύουν την ακρίβεια της εκτίμησης ενός ακινήτου.
  3. Προσωποποιημένες υπηρεσίες: Σε αντίθεση με τα AVM, οι κτηματομεσίτες προσφέρουν υπηρεσίες εκτίμησης προσαρμοσμένες στις μοναδικές πτυχές κάθε ακινήτου. Λαμβάνουν υπόψη παράγοντες όπως η κατάσταση του ακινήτου, οι βελτιώσεις και οι ανάγκες του πωλητή ή του αγοραστή, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη και διαφοροποιημένη αποτίμηση.

Σύγκριση των Online Εκτιμήσεων με τις Επαγγελματικές Εκτιμήσεις

Οι επαγγελματίες εκτιμητές ακινήτων διενεργούν εμπεριστατωμένες εκτιμήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα ποσοτικά δεδομένα όσο και τους ποιοτικούς παράγοντες που συνήθως παραλείπουν τα AVM. Επιθεωρούν αυτοπροσώπως τα ακίνητα, αξιολογούν την κατάσταση και λαμβάνουν υπόψη τους τα μοναδικά χαρακτηριστικά, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, καθιστώντας τις εκτιμήσεις τους σαφώς πιο ολοκληρωμένες και ακριβείς. Κι ενώ οι online εκτιμήσεις μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για απλές περιπτώσεις, δεν θα πρέπει να αποτελούν τη μοναδική πηγή πληροφόρησης για κρίσιμες οικονομικές αποφάσεις, όπως η πώληση ή η αγορά ενός ακινήτου.

Συμβουλές για τη Χρήση Online Εργαλείων Εκτίμησης

  1. Χρησιμοποιήστε πολλαπλές πηγές: Ελέγξτε τις εκτιμήσεις από διάφορα online εργαλεία για να δείτε το πιθανό εύρος τιμών του ακινήτου σας και αποφύγετε αυτά που σας ζητούν προσωπικά στοιχεία και δεδομένα, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την καταχώριση προς πώληση του ακινήτου σας χωρίς εσείς να το θέλετε.
  2. Μείνετε ενήμεροι: Ενημερωθείτε για τις τοπικές τάσεις και ειδήσεις στον τομέα των ακινήτων για να συμπληρώσετε τις online εκτιμήσεις με τις δικές σας γνώσεις για την τοπική αγορά.
  3. Συμβουλευτείτε επαγγελματίες μεσίτες: Για σημαντικές αποφάσεις, όπως η πώληση ενός σπιτιού, συμβουλευτείτε επαγγελματίες του κλάδου των ακινήτων. Οι μεσίτες και οι εκτιμητές θα σας δώσουν ακρίβεια που δεν φτάνει κανένα AVM.

Συμπέρασμα

Οι online εκτιμήσεις προσφέρουν μια εύκολη, αν και ατελή, ματιά στις αξίες των ακινήτων. Μπορούν να είναι χρήσιμες για να πάρετε μια πρόχειρη εικόνα της αγοράς, αλλά στερούνται την ακρίβεια των επαγγελματικών εκτιμήσεων. Η YOUR HOME SOLD™, μεσιτικό γραφείο στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας με έντονη δραστηριότητα στην τοπική αγορά, παρέχει δωρεάν επαγγελματική εκτίμηση τρέχουσας εμπορικής αξίας ακινήτων στους πελάτες της που την εμπιστεύονται με αποκλειστική εκπροσώπηση.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr