NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε ξένους το 65% της κεφαλαιοποίησης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε ξένους το 65% της κεφαλαιοποίησης

Μία μικρή πτωτική παρένθεση αποτέλεσε για το ελληνικό χρηματιστήριο η υποχώρηση της κεφαλαιοποίησής του κατά 0,74% το Μάιο περίπου στα 94 δισ. ευρώ.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον παρέμεινε αυξημένο για τους εγχώριους επενδυτές καθώς δημιουργήθηκαν 1.809 νέοι λογαριασμοί πελάτη και εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών), σε σχέση με 2.075 νέους λογαριασμούς τον Απρίλιο, ενώ οι Συλλογικοί Λογαριασμοί Πελατείας στο σύνολό τους (Μερίδες Εγγεγραμμένων Διαμεσολαβητών και Μερίδες Ασφαλειών), κατέχουν 2,84 δισ. ευρώ (3,02% της συνολικής Αξίας Χαρτοφυλακίου). Να σημειωθεί ότι η έναρξη λειτουργίας των κωδικών Ειδικών Επενδυτών εκτιμάται ότι θα διευκολύνει στην είσοδο ακόμη περισσότερων Θεσμικών επενδυτών στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και για μεγαλύτερες ποσοστώσεις. Ενδεικτικά, περισσότερες θέσεις σε μετοχές θέλουν και τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης αλλά και οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Υποχώρηση της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α τον Μάιο. Η κεφαλαιοποίηση παραμένει στο 45% του ΑΕΠ

  • Η Κεφαλαιοποίηση του ΧΑ διαμορφώθηκε στο τέλος του μήνα στα €93,98 δισ,παρουσιάζοντας μείωση κατά 0,74%, σε σχέση με τα επίπεδα του Απριλίου(€94,69 δισ.) παραμένοντας στο 45% περίπου σε σχέση με το ΑΕΠ, ενώ μεσοσταθμικά στο σύνολο της Ευρωζώνης η σχέση οικονομιών με τα χρηματιστήρια είναι πάνω από 60% και παρά το ράλι των αγορών σε περιόδους χαμηλής ανάπτυξης.
  • Η Αξία Συναλλαγών για τον Μάϊο 2024 έφτασε τα 3.079,56 δισ. σημειώνοντας αύξηση κατά 9,66% από τη συναλλακτική δραστηριότητα του προηγούμενου μήνα που ήταν €2.824,59εκατ., ενώ σε σχέση με τον Μάϊο 2023 που η αξία συναλλαγών ήταν €2.615,92εκατ., σημειώθηκε αύξηση18,41%.

Πωλητές οι ξένοι επενδυτές τον Μάιο

Την γνωστή ρήση sell in May and go away (πούλα τον Μάιο και φύγε) φαίνεται ότι ακολούθησαν πολλοί ξένοι επενδυτές. Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εκροές ύψους 243,40 εκατ. ευρώ κατά το μήνα Μάϊο, σε αντίθεση με τους Ημεδαπούς Δικαιούχους Μερίδων οι οποίοι πραγματοποίησαν εισροές ύψους 243,40 εκατ. τον Μάϊο.

Στο 65% παραμένουν οι ξένοι επενδυτές στο Χ.Α. Φτάνουν στο 70% στις τράπεζες και δεν ξεπερνούν το 15% στις μικρομεσαίες κεφαλαιοποίησης.

  • Η κατανομή της Αξίας Χαρτοφυλακίου των Δικαιούχων Μερίδων διαμορφώθηκε στα 64,97% για τους Αλλοδαπούς Δικαιούχους Μερίδων και 35,03% για τους Ημεδαπούς. Ωστόσο υπάρχει μεγάλη διαφορά από την παρουσία των ξένων στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης (στις τράπεζες ξεπερνούν το 70%) και στις μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης που δεν ξεπερνούν το 15%.
  • Οι χώρες με την μεγαλύτερη αξία χαρτοφυλακίου (μερίδες πελάτη) για το μήνα ήταν οι ΗΠΑ με αξία συνολικού χαρτοφυλακίου €13,00 δισ., η Κύπρος με αξία χαρτοφυλακίου €10,85 δισ. και η Γερμανία με αξία χαρτοφυλακίου €5,73 δισ.

Οι ξένοι επενδυτές

  • Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν το 68,7% των συνολικών συναλλαγών (αγορές & πωλήσεις)τον Μάϊο2024 (σε σχέση με το 58,7% τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι Ημεδαποί Δικαιούχοι Μερίδων, πραγματοποίησαν το 31,3% των συναλλαγών(σε σχέση με το 41,3% τον προηγούμενο μήνα)
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr