Οι top όμιλοι στην αιολική ενέργεια, οι επενδύσεις 110 εκ. ευρώ και η εικόνα στην αγορά
33 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 96,9 MW που αντιστοιχούν σε επενδύσεις συνολικού ύψος άνω των 110 εκατ. ευρώ συνδέθηκαν το α' εξάμηνο του έτους, κάτι που αντιστοιχεί σε ρυθμό ανάπτυξης 3,7%.
Αυτό αποτυπώνουν τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ για μια αγορά που όλο και μεγαλώνει εν μέσω δύσκολων προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει στο πλαίσιο της «πράσινης μετάβασης».
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το προηγούμενο έτος, 2023, αποτέλεσε το δεύτερο (μετά το 2019) καλύτερο έτος με τις περισσότερες αιολικές εγκαταστάσεις. Το πλήθος των εγκαταστάσεων που ολοκληρώθηκαν εντός του 2023, συνοδεύεται από μείωση του ρυθμού αύξησης στις αρχές του 2024. Βάσει των τελευταίων δεδομένων σήμερα η αιολική ισχύς στη χώρα φτάνει τα 5.326 ΜW
Οι μεγαλύτεροι επενδυτές και κατασκευαστές
Γνωστά ονόματα ομίλων από Ελλάδα και εξωτερικό πρωταγωνιστούν στον κλάδο, κατέχοντας τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η εικόνα με τους μεγαλύτερους επενδυτές διαμορφώνεται ως εξής:
- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 1034 MW (19,4%)
- ΜORE με 766 MW (14,4%)
- Iberdrola Rokas με 409 MW (7,7%)
- Principia με 368 MW (6,9%) και
- ΔΕΗ Ανανεώσιμες με 276 MW (5,2%)
Ακολουθούν η Total Energies EDF, η METLEN Energy & Metals, η Jasper Energy, η Cubico, η HELENiQ Energy κ.α.
Κατά το Α΄ εξάμηνο 2024 τα νέα αιολικά πάρκα συνέδεσαν οι Elica Group, Valorem, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΝΤΕΚΑ κλπ. Σημειώνεται ότι όλα τα ως άνω αναφερόμενα μεγέθη αφορούν αιολική ισχύ που αποδίδεται στο δίκτυο.
Κατασκευαστές: Σχεδόν 1 στις 2 ανεμογεννήτριες στην Vestas
Από την άλλη πλευρά, πρωταγωνιστικό ρόλο σε επίπεδο κατασκευαστών στον τομέα των ανεμογεννητριών έχει η Vesta που έχει προμηθεύσει το 45% της συνολικής αποδιδόμενης αιολικής ισχύος στην Ελλάδα.
Ακολουθούν η Enercon με 25,9%, η Siemens Gamesa με 16,4%, η Nordex με 7,3% και η GE Renewable Energy με 3,8%.
Μικρότερα μερίδια κατέχουν οι EWT, Goldwind, Leitwind κ.α. Κατά το Α΄ εξάμηνο 2024 οι νέες ανεμογεννήτριες που συνδέθηκαν στο δίκτυο ήταν των Enercon, Vestas και Siemens Gamesa.
Στη Στερεά Ελλάδα οι οι περισσότερες ανεμογεννήτριες
Σε επίπεδο Περιφερειών, η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων αφού φιλοξενεί 2.314 MW (43%) και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 671 ΜW (13%) και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη όπου βρίσκονται 535 MW (10%).
Κατά το Α’ εξάμηνο του 2024 εγκαταστάθηκαν νέες ανεμογεννήτριες μόνο σε έξι Περιφέρειες της χώρας: Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα, Ιονίου και Βορείου Αιγαίου.
Η μεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά των αιολικών εγκαταστάσεων βοηθά τη βέλτιστη συμμετοχή της αιολικής ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, κάτι που λειτουργεί προς όφελος του ενεργειακού συστήματος και του καταναλωτή.
Η επόμενη μέρα
Όπως υπογραμμίζει και η ΕΛΕΤΕΑΝ, αν ξεπεραστούν τα χρόνια γραφειοκρατικά και λοιπά προβλήματα, η συνολική ισχύς μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη, συμβάλλοντας στη μείωση του συνολικού κόστους ενέργειας για τους καταναλωτές.
Για την ώρα, βάσει σχεδιασμού, κατά το τέλος του Ιουνίου 2024 ήταν υπό κατασκευή ή είχαν συμβολαιοποιηθεί περί τα 970 MW νέων αιολικών πάρκων, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων αναμένεται να συνδεθούν στο δίκτυο εντός των επόμενων 18 μηνών. Ως αποτέλεσμα η συνολική αιολική ισχύς θα προσεγγίσει τα 6,5 GW εντός της επόμενης διετίας.
Σχόλια