Alba - ΣΕΒ: Διαφορετικότητα και τη Συμπερίληψη στη δια βίου μάθηση και στον χώρο των επιχειρήσεων
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος «Women in Leadership», το οποίο αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας «Μαζί στη Γνώση» και προσφέρεται από τον ΣΕΒ, σε συνεργασία με το Αlba Graduate Business School, διεξήχθη διαδικτυακό συνέδριο με θέμα “Diversity and Inclusion”.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες, είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν για τις δεξιότητες, τις αντιλήψεις και τα χαρακτηριστικά που διέπουν τη Συμπεριληπτική Ηγεσία, καθώς και για τον ρόλο της εκπαίδευσης και της μάθησης τόσο στη διάχυση της νοοτροπίας συμπερίληψης όσο και στη δημιουργία συνθηκών και δυνατοτήτων για συμπεριληπτική μάθηση.
Στην εισαγωγή του, ο κ. Στέλιος Αργυρός, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Alba, τόνισε πως είναι χρέος όλων μας να αναπτύξουμε οικουμενικές ιδιότητες όπως η διανοητική εντιμότητα, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός στις απόψεις των άλλων και η συναισθηματική νοημοσύνη.
Στη συνέχεια, η κα. Ντόρα Οικονόμου, Διευθύντρια στον Τομέα Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού στο ΣΕΒ, δήλωσε σχετικά: «Η διαφορετικότητα είναι μία πραγματικότητα. Η συμπερίληψη, όμως, είναι μία επιλογή που οφείλουμε να κάνουμε καθημερινά. Συμπερίληψη σημαίνει να υποστηρίζουμε έμπρακτα τη διαφορετικότητα. Στον ΣΕΒ αναγνωρίζουμε την αξία της για τις επιχειρήσεις και ευαισθητοποιούμε, ενημερώνουμε και προτρέπουμε τα μέλη μας, ώστε να αναλάβουν πρωτοβουλίες και δράσεις για τη δημιουργία ενός συμπεριληπτικού εργασιακού περιβάλλοντος, όπου η διαφορετικότητα φέρνει καινοτόμες ιδέες και νέες προοπτικές, αυξάνοντας την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την «εικόνα» της κάθε επιχείρησης».
Από την μεριά του, ο Δρ Κώστας Αξαρλόγλου, Πρύτανης του Alba Graduate Business School, τόνισε: «Η συνεχής (δια βίου) μάθηση, ως αναγκαιότητα της νέας οικονομίας, απαιτεί σημαντικούς πόρους, η έλλειψη των οποίων οδηγεί στην αδυναμία πρόσβασης μεγάλων ομάδων της κοινωνίας μας σε αυτήν. Έτσι, η συμπερίληψη στη συνεχή μάθηση επιτυγχάνεται πλέον με οικοσυστήματα μάθησης όπου οι stakeholders - από κοινού - προσφέρουν πρόσβαση στη συνεχή μάθηση σε αυτές τις ομάδες».
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση σε μία αντιπροσωπευτική πρωτοβουλία του Alba Executive Development στη Θεσσαλονίκη, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Thessaloniki Future Leaders Lab”, το οποίο προσφέρεται δωρεάν σε φοιτητές και φοιτήτριες Πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης και το περιεχόμενό του συν δημιουργείται από το Alba Executive Development σε συνεργασία με τις εταιρείες που το υποστηρίζουν.
Επιπρόσθετα, στελέχη των εταιρειών που απαρτίζουν το οικοσύστημα γνώσης του “Thessaloniki Future Leaders Lab”, μοιράστηκαν την εμπειρία τους από τη συμβολή τους στο περιεχόμενο του προγράμματος και τη συμμετοχή στην καινοτόμο αυτή πρωτοβουλία, η οποία αποσκοπεί στην παροχή δυνατοτήτων ανάπτυξης οριζόντιων δεξιοτήτων που συμπληρώνουν την σε βάθος επιστημονική γνώση που παρέχεται από το Πανεπιστήμιο. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από τις εταιρείες Αccenture, ΕUROBANK ΕΛΒΑΛ, ΜΕΒΓΑΛ, ΤΙΤΑΝ, Ελληνικός Χρυσός και Δικηγορική Εταιρεία Γεωργάκη και Συνεργάτες.
Τέλος, διεξήχθη επίσης session με θέμα τη συμπεριληπτική μακροβιότητα στον εργασιακό χώρο και την αντιμετώπιση του ηλικιακού ρατσισμού, και το συνέδριο έφτασε στο τέλος του με ένα συναρπαστικό Art Masterclass με θέμα την Συμπερίληψη στην Τέχνη.
Σχόλια