NEWSFLASH...
Κοινωνική Επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

Stephan De Freitas: Όσο περισσότερα προσφέρεις, τόσο πιο πλούσιος θα γίνεσαι!

Stephan De Freitas: Όσο περισσότερα προσφέρεις, τόσο πιο πλούσιος θα γίνεσαι!

Ο Stephan De Freitas είναι ένας άνθρωπος ασταμάτητος, δημιουργικός, με ανθρωπισμό, έμπνευση και ιδέες για να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος.

Με αφορμή το TEDxPanteionUniversity 2017 - Break The Pattern, το οποίο έλαβε χώρα στις 6 Μαΐου και στο οποίο ο Stephan ήταν ομιλητής, «αρπάξαμε» ουσιαστικά την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή μαζί του και να μας μιλήσει για την υπέροχη ιδέα της δημιουργίας του Indigo, για το πώς οραματίζεται το μέλλον, για την ομάδα του, ενώ δεν παρέλειψε να μας δώσει και συμβουλές για τους νέους επιχειρηματίες!  

Ξεκινώντας, θα ήθελα να μου πεις κάποια πράγματα για εσένα, γιατί δημιούργησες το IndiGo και ποιος είναι ο σκοπός του.

Η ιδέα του IndiGo προέρχεται από μια από τις καλλιτεχνικές μου ιδέες, που πηγάζει από την αρμονική ένωση αντίθετων πραγμάτων. Μετέφερα αυτή την ιδέα στα Project που δημιουργούνται από τους ΜΚΟ τους οποίους έχω ιδρύσει. Ο στόχος τους είναι να βελτιώσουν την καθημερινή μας ζωή και να δημιουργήσουν έναν κοινωνικό ιστό, ώστε να βρεθεί ξανά μια πραγματική συνοχή μεταξύ των ατόμων στην κοινωνία μας.

Το Indigo είναι ένα κοινωνικό δίκτυο που βασίζεται στην αλληλεγγύη, το οποίο δημιουργεί ένα νέο οικονομικό σύστημα βασισμένο στη γενναιοδωρία και έχει αναπτυχθεί στη Γαλλία, στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία και στην Ακτή Ελεφαντοστού. Πρόκειται για μια ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία όλα τα αντικείμενα και οι υπηρεσίες είναι δωρεάν και η οποία βοηθά τους ΜΚΟ να βρουν νέους εθελοντές. Το σύστημα βασίζεται στα ‘’Digo’’, τα οποία είναι ψηφιακά νομίσματα, ενώ όσο περισσότερο βοηθάς τους άλλους προσφέροντας κάποιο αντικείμενο ή κάποια υπηρεσία, τόσο περισσότερα Digo κερδίζεις, τα οποία μπορείς να ανταλλάξεις και εσύ ώστε να λάβεις κάτι αντίστοιχο. Στο Indigo, δημιούργησα το "Coeficient Goodvibes" (συντελεστής καλής ενέργειας ) για εκείνους που επιθυμούν απλώς να προσφέρουν χωρίς να κερδίσουν "Digos".  Είναι ένα ποσοστό που καθορίζεται από 4 παράγοντες: τον αριθμό των ατόμων που βοήθησε χωρίς να λάβει κανένα "Digo", τον αριθμό των διαφόρων ατόμων που βοήθησε, τον αριθμό των ΜΚΟ στους οποίους πρόσφερε και τον μέσο όρο άλλων χρηστών. Όσο κερδίζεις περισσότερα "Goodvibes", οι τιμές κατεβαίνουν για ό,τι αναζητάς. Δηλαδή όσο περισσότερα προσφέρεις, τόσο πιο πλούσιος θα γίνεσαι .

Ποια ήταν η ιδέα και η έμπνευση από την οποία προήλθε η δημιουργία του Indigo;

Όλο αυτό ξεκίνησε από το γεγονός ότι, κατά την άποψή μου, είμαστε η πιο αναμεμειγμένη και συνδεδεμένη γενιά της ανθρώπινης ιστορίας και οφείλουμε, όλοι μαζί,  να δημιουργήσουμε τον κόσμο του αύριο. Όμως, προκειμένου να αναδημιουργήσουμε την κοινωνία, θα πρέπει πρώτα να αλλάξουν οι σχέσεις των ατόμων, οι οποίες σήμερα διέπονται από εγωισμό, ατομισμό και απληστία. Ζούμε σε ένα κοινωνικό σύστημα στο οποίο η ωφέλεια και τα κέρδη κυριαρχούν έναντι των πιο θεμελιωδών αξιών όπως η γενναιοδωρία, η ευγένεια, το γενικό ενδιαφέρον και η προστασία του περιβάλλοντος. Οι σχέσεις του ανθρώπινου είδους με τα αγαθά και τα χρήματα, τα οποία είναι απαραίτητα για ένα οικονομικό σύστημα στο οποίο οι 80 πλουσιότεροι άνθρωποι έχουν περισσότερα χρήματα από τα 3,5 δισεκατομμύρια φτωχότερων ανθρώπων, έχουν αλλοιωθεί. Αυτός ο παραλογισμός θα έπρεπε να τελειώσει. Έτσι, είπα στον εαυτό μου ότι προκειμένου να αλλάξει ο κόσμος, είναι απαραίτητο να φανταστούμε ένα νέο σύστημα ανταλλαγής, το οποίο να στηρίζεται στις αξίες της αλληλοβοήθειας.

Ποιο είναι το όραμά σου;

Το όραμά μου είναι η αλλαγή του οικονομικού συστήματος. Η εμφάνιση συμπληρωματικών συστημάτων όπως τα τοπικά συστήματα ανταλλαγής, τα τοπικά χρήματα ή τα συστήματα όπως το Indigo, βοηθούν να τοποθετηθεί ο άνθρωπος και η αλληλοβοήθεια στο επίκεντρο των σχέσεων. Παρέχουν τη δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης σε ένα άτομο ανάλογα με την ικανότητά του να βοηθήσει τους ανθρώπους γύρω του, δίνοντας αντικείμενα ή υπηρεσίες, όπως συμβαίνει στο Indigo, ή τη δυνατότητα να συμμετάσχοει σε ανθρωπιστικές, συλλογικές και περιβαλλοντικές δράσεις.

Τι σημαίνει επιτυχία για εσένα; Ποια είναι τα επιτεύγματά σου μέχρι στιγμής;

Για εμένα, ως επιτυχία ορίζεται η υλοποίηση των ιδεών που έχουμε στο μυαλό μας. Ένα πραγματικό επίτευγμα είναι το να βλέπω ανθρώπους που να θέλουν να χρησιμοποιήσουν το Indigo.

Πώς εξασφαλίζεις το ότι η ομάδα σου δε χάνει το κίνητρό της;

Το Indigo ανήκει εξίσου και στην ομάδα. Βάζουν ένα πολύ μεγάλο μέρος από την ενέργειά τους για να επιτύχει αυτό το εγχείρημα. Σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του κινήτρου αποτελούν οι δεσμοί που φέρνουν την ομάδα πιο κοντά και δίνουν δύναμη στη ‘’μηχανή’’ ώστε να λειτουργήσει σωστά.

Μπορεί κάποιος να ξεκινήσει μια startup χωρίς χρήματα και επενδυτές;

Αρχικά, δεν είμαστε startup, αλλά μια ΜΚΟ που μοιάζει με startup. Επομένως, καθώς το Indigo είναι ΜΚΟ είναι πρόκληση να λανσαριστεί και να συνεχίσει τη λειτουργία του. Το Project έχει αναπτυχθεί χάρη σε δωρεές και επιδοτήσεις. Το 2015, δημιουργήσαμε μια καμπάνια για crowdfunding και αποτελέσαμε το κοινωνικό δίκτυο με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει υπάρξει στη Γαλλία. Το να αποδεχτούμε αυτή την πρόκληση αποτελεί ευθύνη όλων μας, όλοι μας μπορούμε να βοηθήσουμε στο να χτιστεί ο κόσμος του αύριο.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον επιχειρηματία που βρίσκεται τώρα στο ξεκίνημά του;

Από τη στιγμή που έχουν μία ιδέα και αποφασίσουν να ξεκινήσουν ένα Project σημαίνει ότι είναι έτοιμοι να φτάσουν στα άκρα των οικονομικών, πνευματικών και σωματικών ορίων τους, γι’ αυτό δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείψουν στην κρίσιμη φάση που λανσάρουν την ιδέα τους.

Αυτή είναι η πιο δύσκολη φάση, αλλά δεν πρέπει να εγκαταλείπετε, μείνετε αποφασισμένοι μέχρι το επιχειρηματικό σας μοντέλο να λειτουργήσει και οι άνθρωποι να πιστέψουν σε εσάς!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr