Επιχειρηματικά Νέα

Ο κλάδος εστίασης κτυπά ξανά «καμπανάκι κινδύνου» μετά την άνοδο ενέργειας και πρώτων υλών

Κοινοποιήστε

Σχολιάστε

Διαβάζεται σε 2 λεπτά

Ο κλάδος εστίασης κτυπά ξανά «καμπανάκι κινδύνου» μετά την άνοδο ενέργειας και πρώτων υλών

Σε νέα μέτρα στήριξης προσανατολίζεται το Υπουργείο Οικονομικών.

Μέτρα για την αντιμετώπιση του λειτουργικού κόστους στον κλάδο εστίασης, αναμένεται να πάρει το Υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με πληροφορίες από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο. Ο βασικός λόγος είναι ότι μετά από μία περίοδο στασιμότητας στους παράγοντες που διαμορφώνουν τα λειτουργικά κόστη (ενοίκια, ενέργεια, πρώτες ύλες, εργασιακές αμοιβές), έχουμε πάλι εκτίναξη του κόστους λειτουργίας σε όλα τα καταστήματα.

Το υπουργείο οικονομικών, συζητά είτε να μειωθεί το ΦΠΑ σε κάποια είδη είτε να διαμορφωθούν εκπτωτικά τιμολόγια ενέργειας , είτε να ενταχθούν με μεγαλύτερους συντελεστές βαρύτητας μέσα στα προγράμματα ΕΣΠΑ προκειμένου να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν με χαμηλά επιτόκια από τις τράπεζες.

Εκτίναξη ξανά όλων των παραγόντων κόστους (cost drivers) πάνω από 10%.

Κατ’ αρχήν , συνεχίζεται η ανατιμητική τάση στα ενοίκια αν και με μικρότερους ρυθμούς σε σχέση με το 2022-2024. Η αύξηση θεωρητικά δεν ξεπερνά το 3% στις επαγγελματικές ενοικιάσεις το 2025 γενικότερα, καθώς διατηρείται και το 2025 η ρύθμιση για την επιβολή ανώτατου ορίου (πλαφόν) 3% στις αυξήσεις ενοικίων επαγγελματικών ακινήτων, όπως γραφεία, καταστήματα και αποθήκες.

Τα επαγγελματικά ακίνητα – Οι παλιές συμβάσεις ανατιμώνται και πάνω από το πλαφόν του 3%

Συγκεκριμένα, ενώ το ανώτατο όριο αύξησης 3% στις επαγγελματικές μισθώσεις ακινήτων θα έληγε στο τέλος του 2024, η νέα τροπολογία το παρατείνει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Στόχος είναι να αποφευχθούν μεγάλες και απότομες αναπροσαρμογές σε εκείνα τα συμβόλαια που προβλέπουν ετήσιες αυξήσεις των ενοικίων με βάση τον πληθωρισμό. Ωστόσο στα καταστήματα που έχουν ήδη παλαιότερες συμβάσεις , οι αναπροσαρμογές είναι μεγαλύτερες στην πράξη.

Ενέργεια: Απογείωση των επαγγελματικών τιμολογίων

Οι επιχειρηματίες του κλάδου εστίασης έρχονται αντιμέτωποι και με την νέα αύξηση των επαγγελματικών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος που μεσοσταθμικά διαμορφώνονται πάνω από τα 0,15 ευρώ / KWH. Bέβαια, ο μεγάλος ανταγωνισμός ανάμεσα στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος του καταναλωτή και να κατεβάσει χαμηλότερα. Πάντως για εστιατόρια και καφέ που λειτουργουν τον χειμώνα και έχουν και εσωτερική θέρμανση, το κόστος ανεβαίνει επικίνδυνα. Η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο μεταδίδεται και στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Πρώτες ύλες: Αύξηση τροφίμων, καφέ και σοκολάτας

Στα τρόφιμα, ο κλαδικός δείκτης στον πληθωρισμό δείχνει ότι συνεχίζονται οι ανατιμήσεις τόσο στη λιανική όσο και στην χονδρική. Για τον καταναλωτή, αυτό μεταφράζεται είτε σε αύξηση τιμής τουλάχιστον 10% στην μερίδα φαγητού (είτε κρέατος είτε λαχανικών) από την αρχή του χρόνου είτε (και το συναντάμε συχνότατα πλέον) σε μείωση της ποσότητας προκειμένου να μην αυξήσουν τις τιμές.

Η εκτίναξη της τιμής του καφέ και της σοκολάτας

Η τιμή του καφέ και της σοκολάτας έχει ανατιμηθεί πάνω από 10% από τις αρχές Ιανουαρίου. Η ανατίμηση οφείλεται κυρίως στην έλλειψη. Η έλλειψη του καφέ οφείλεται στις κλιματικές συνθήκες. Ο καφές είναι πολύ ευαίσθητος σε αυτές τις αλλαγές. Η κλιματική αλλαγή μεταφράζεται διαφορετικά από χώρα σε χώρα.

Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, το μεγαλύτερο πρόβλημα

Όμως για τους παράγοντες του κλάδου εστίασης, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος. Η εστίαση πλέον γίνεται η εβδομαδιαία διασκέδαση , με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες του κλάδου να βλέπουν αύξηση πελατείας τις Πέμπτες-Παρασκευές- Σαββατοκύριακα και καθίζηση της κίνησης τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας. Ένα κατάστημα για να λειτουργήσει κερδοφόρα θα πρέπει να έχει πληρότητες της τάξης του 60% τουλάχιστον σε καθημερινή βάση και όχι 80% μόνο 3 μέρες την εβδομάδα.