Α. Χαρίτσης: «Η ενίσχυση και εμβάθυνση της πολιτικής συνοχής είναι όρος ύπαρξης για την Ευρωπαϊκή Ένωση»
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης εκπροσώπησε την Ελλάδα στη σύνοδο των αρμόδιων Υπουργών για την πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διεξήχθη χθες και σήμερα στη Μάλτα και στην οποία συζητήθηκε το μέλλον των πολιτικών συνοχής μετά το 2020.
Στην παρέμβαση του ο κ. Χαρίτσης επισήμανε τη μεγάλη σημασία της πολιτικής συνοχής για την ύπαρξη και τη φυσιογνωμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τόνισε τη σταθερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ της ενίσχυσης και της εμβάθυνσης της. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Η πολιτική συνοχής δεν είναι μόνο ένα ταυτοτικό στοιχείο για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά αναδεικνύεται και σε όρο ύπαρξης της, σε μία συγκυρία όπου οι ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις αναπτύσσονται ραγδαία και οι φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό της πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα. Είναι επίσης, εκείνη που διαμόρφωσε όσο τίποτα άλλο, τη φυσιογνωμία της Ένωσης, επέτρεψε τη διεύρυνση της και ενίσχυσε το κύρος της, καθιστώντας τη παράδειγμα προς μίμηση σε όλο τον κόσμο. Γι αυτό άλλωστε απολαμβάνει τη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και αποδοχή από τους Ευρωπαίους πολίτες. Χάρη σε αυτή την πολιτική η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει τα εργαλεία και τους πόρους για την άμβλυνση των ανισοτήτων σε εθνικό, περιφερειακό και ενδοπεριφερειακό επίπεδο και προωθεί τη σύγκλιση μεταξύ κρατών μελών και περιφερειών, διασφαλίζοντας τη σταθερότητά της.
Από τη δική μας μεριά δουλέψαμε σκληρά ώστε οι ευρωπαϊκοί πόροι που αντιστοιχούν στη χώρα μας να έχουν τον μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο στην ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή και στη σύγκλιση μεταξύ των περιφερειών. Οι επιτυχίες που είχαμε στην απορρόφηση και στην αποτελεσματική αξιοποίηση τους είναι η καλύτερη απόδειξη της αναγκαιότητας τους. Οι πόροι αυτοί κράτησαν όρθια την ελληνική οικονομία σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία, χρηματοδότησαν μεγάλες αναπτυξιακές παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα, άμβλυναν σημαντικά τις κοινωνικές ανισότητες που δημιούργησε η κρίση, στήριξαν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αλλά και απομακρυσμένες περιοχές, όπως τα νησιά του Αιγαίου που υποδέχονται μεγάλο μέρος των προσφυγικών ροών όλης της Ευρώπης.
Ως ελληνική κυβέρνηση, δίνουμε μεγάλη μάχη για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη μετά την πρωτοφανή κρίση. Τα κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων είναι απολύτως απαραίτητα σε αυτή την προσπάθεια. Διεκδικούμε περισσότερους πόρους καθώς και απλοποίηση των διαδικασιών διαχείρισης τους ώστε η οικονομία να ανακάμψει γρήγορα και οι προσπάθειες μας να αφήσουμε πίσω μας την κρίση να ευοδωθούν.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι οι χώρες μέλη και οι περιφέρειες να διατηρήσουν – σε στενή πάντα συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – τον έλεγχο της διαχείρισης των πόρων, καθώς είναι εκείνες που γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες και μπορούν να σχεδιάσουν τις καταλληλότερες παρεμβάσεις. Η κεντρική διαχείριση των πόρων, πέρα από χρονοβόρα και γραφειοκρατική, οξύνει τις ανισότητες και υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Κρίσιμο επίσης είναι οι πόροι να κατανέμονται όχι μόνο με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αλλά και ποιοτικά κριτήρια, όπως πχ το ύψος της ανεργίας και η νησιωτικότητα που αποτυπώνουν περισσότερο ανάγλυφα τις ανάγκες και τα προβλήματα κάθε κράτους ή περιφέρειας.
Απέναντι λοιπόν σε συντηρητικές δυνάμεις που θέλουν τον περιορισμό της πολιτικής συνοχής πρέπει όλοι να δουλέψουμε για την εμβάθυνση και τη βελτιστοποίηση της, διαφορετικά η Ένωση πολύ σύντομα θα βρεθεί ενώπιον διαλυτικών πιέσεων που θα θέσουν σε αμφισβήτηση ακόμη και την ίδια της την ύπαρξη.
Οι κλυδωνισμοί που επέφερε η μεγάλη κρίση και η επικίνδυνη επανεμφάνιση εθνικιστικών και ξενοφοβικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη θέτουν τις χώρες μέλη μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: ή θα κινηθούν όλες μαζί για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της εποχής, ενισχύοντας και αναβαθμίζοντας το πολιτικό πλαίσιο της συνοχής ή θα υποχωρήσουν σε κοντόφθαλμες εθνοκεντρικές λύσεις που ακυρώνουν τη συνεργασία και τη συναντίληψη που με τόσο κόπο κατακτήσαμε, αποδυναμώνοντας εν τέλει τη θέση όλων μας στο διεθνές στερέωμα.
Τα διλήμματα είναι ξεκάθαρα και γεγονότα όπως το Brexit δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως προφάσεις για την προώθηση πολιτικών που υπονομεύουν ακόμα περισσότερο την Ευρωπαϊκή Ένωση στο όνομα της… σωτηρίας της, αν και το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στη Βρετανία μας κάνει λίγο πιο αισιόδοξους.
Ως ελληνική κυβέρνηση και Υπουργείο Οικονομίας θα αναλάβουμε το επόμενο διάστημα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την ενίσχυση της πολιτικής συνοχής».
Σχόλια