NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Mount Moss: H Λήδα Διαμαντοπούλου μας μαθαίνει όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε για τα terrariums

Mount Moss: H Λήδα Διαμαντοπούλου μας μαθαίνει όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε για τα terrariums

Η Λήδα μπορεί να μεγάλωσε στην Αθήνα, να σπούδασε σχέδιο μόδας με εξειδίκευση στο γυναικείο ρούχο στην Αγγλία και να εργάστηκε στο Λονδίνο και στο Ντίσελντορφ στον σχεδιασμό βιτρινών για εταιρείες μόδας, αλλά το κομβικό για πολλούς 2019, συνειδητοποίησε ότι το corporate περιβάλλον δεν ήταν για εκείνη.

Στη Γερμανία, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τα φυτά εσωτερικού χώρου και άρχισε να τα φροντίζει, βρίσκοντας χαρά στη διαδικασία. Από μικρή άλλωστε αγαπούσε τη φύση, τις βόλτες στο βουνό και το δάσος με τη γιαγιά της που της έμαθαν να παρατηρεί τη μικρογραφία της φύσης με προσήλωση.

Με έμπνευση από τον Υμηττό

Η ανάγκη της να προσεγγίσει το φυσικό περιβάλλον έγινε εντονότερη το 2020, κατά την περίοδο του lockdown. Η αρχική της ιδέα όμως να δημιουργήσει έναν χώρο που θα συνδύαζε φυτά, καφέ και εργαστήρια σχετικά με τη φύση κατέληξε στη δημιουργία terrarium, τα οποία ούτε και η ίδια δεν γνώριζε ως τότε.

Άρχισε λοιπόν τους πειραματισμούς, προμηθεύτηκε τα υλικά και εμπνεύστηκε από τη φύση στον Υμηττό, όπου πήγαινε σχεδόν καθημερινές βόλτες εκείνη την περίοδο. Από τότε, δεν έχει σταματήσει να δημιουργεί.

Τα terrarium λειτούργησαν ως ένα είδος επανασύνδεσης με την παιδική της ηλικία, την αγάπη της για τη φύση και τις μινιατούρες, όπως μου ανέφερε χαρακτηριστικά ήταν σαν να βρήκε τη ροή της.

Το Mount Moss

Έτσι, το 2021 άνοιξε το στούντιο της στην Αγία Παρασκευή, το Mount Moss ενώ το 2023 ξεκίνησε να διοργανώνει εργαστήρια για τη δημιουργία κλειστών terrarium, μοιράζοντας τα μυστικά αυτής της τέχνης με ένα ευρύτερο κοινό.

Σήμερα, το Mount Moss, ειδικεύεται στα κλειστά terrarium, δημιουργεί custom projects, οργανώνει workshops και διαθέτει προς πώληση τα απαραίτητα υλικά για όσους θέλουν να δημιουργήσουν ένα terrarium από το μηδέν.

Εφαρμόζει οικολογικές πρακτικές, καθώς η Λήδα καλλιεργεί μόνη της φυτά και βρύα σε μικρές ποσότητες ενώ στόχος της είναι να δημιουργηθεί μια κοινότητα ανθρώπων, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι ζουν σε αστικά περιβάλλοντα, θέλουν να έρθουν πιο κοντά στη φύση.

Κια σε αυτο το πλαίσιο μοιράζεται αυτό το Σαββατοκύριακο με τους αναγνώστες της στήλης Choices Weekend by epixeiro.gr, τις γνώσεις και τις συμβουλές της για τα terrarium.

Τι είναι το κλειστό terrarium;

Η λέξη terrarium προέρχεται από τις λατινικές λέξεις terra (γη) και arium (δοχείο/χώρος). Το κλειστό terrarium είναι ένα γυάλινο δοχείο με καπάκι που περιέχει τροπικά φυτά και βρύα. Δημιουργεί ένα μικροκλίμα όπου η υγρασία κυκλοφορεί, μιμούμενη τον φυσικό κύκλο του νερού.

Τα φυτά μέσα σε αυτό ποτίζονται από την εξάτμιση και τη συμπύκνωση του νερού, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζονται ελάχιστη φροντίδα. Είναι ιδανικό για φυτά που αγαπούν την υγρασία, όπως οι φτέρες, τα βρύα και μικρά τροπικά φυτά. Ένα καλά φτιαγμένο κλειστό terrarium μπορεί να διατηρηθεί για χρόνια.

Η ιστορία των terrariums ξεκινά τη δεκαετία του 1830, όταν ο Άγγλος βοτανολόγος Nathaniel Bagshaw Ward παρατήρησε ότι κάποια φυτά μέσα σε κλειστά γυάλινα δοχεία παρουσίαζαν πολύ καλύτερη ανάπτυξη από τα φυτά που ήταν εκτεθειμένα στον αέρα. Ο Ward, μελετώντας τη ζωή των φυτών, δημιούργησε το πρώτο "Wardian case" (το πρόδρομο του σύγχρονου terrarium).

Ο σκοπός του ήταν να μεταφέρει φυτά από την Ινδία στην Αγγλία, καθώς τα θερμοκήπια της εποχής δεν μπορούσαν να αντέξουν τα μεγάλα ταξίδια. Το επιτυχημένο του πείραμα όχι μόνο έσωσε τα φυτά αλλά βοήθησε και στην ανάπτυξη του εμπορίου φυτών και την αποίκιση σε άλλες χώρες. Από τότε, τα terrariums έγιναν δημοφιλή, πρώτα ως θερμοκήπια και στη συνέχεια ως διακοσμητικά αντικείμενα.

Πόσο εύκολο είναι να φροντίσουμε ένα κλειστό terrarium;

Τα κλειστά terrarium είναι εξαιρετικά εύκολα στη συντήρηση, καθώς δημιουργούν το δικό τους μικροκλίμα. Επειδή το νερό ανακυκλώνεται φυσικά μέσω της εξάτμισης και της συμπύκνωσης, το πότισμα που χρειάζεται δηλαδή είναι ελάχιστο—συνήθως μία φορά κάθε λίγους μήνες ή και καθόλου, αν το σύστημα λειτουργεί σωστά.

Το βασικότερο όμως στοιχείο για τη σωστή τους φροντίδα είναι η σωστή τοποθέτηση. Ένα terrarium πρέπει να βρίσκεται σε φωτεινό σημείο με έμμεσο φυσικό φως, καθώς το άμεσο ηλιακό φως μπορεί να δημιουργήσει υπερβολική υγρασία και να υπερθερμάνει τα φυτά.

Τι μπορούμε να κάνουμε αν δεν έχουμε φυσικό φως;

Αν ένας χώρος δεν έχει αρκετό φυσικό φως, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τεχνητό φωτισμό. Ιδανικές επιλογές είναι οι λάμπες LED πλήρους φάσματος (full spectrum), οι οποίες μιμούνται το φυσικό φως και βοηθούν τα φυτά να αναπτυχθούν σωστά. Το φως πρέπει να τοποθετείται σε απόσταση 20-30 cm από το terrarium και να παραμένει αναμμένο περίπου 8-12 ώρες την ημέρα.

Επιπλέον συμβουλές για να διατηρήσουμε ένα κλειστό terrarium

Είναι σημαντικό να παρατηρούμε το περιβάλλον μέσα στο terrarium:

Αν σχηματίζεται υπερβολική υγρασία στα τοιχώματα, το αφήνουμε ανοιχτό για λίγες ώρες ώστε να εξατμιστεί η περίσσεια νερού.

Αν τα φυτά φαίνονται μαραμένα ή ξερά, μπορεί να χρειάζονται λίγο ψέκασμα.

Αν εμφανιστεί μούχλα, αφαιρούμε τα προσβεβλημένα σημεία, εξασφαλίζουμε καλύτερο αερισμό και βεβαιωνόμαστε ότι το terrarium λαμβάνει αρκετό φως (φυσικό ή τεχνητό). Ο κακός φωτισμός μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική υγρασία και ανάπτυξη μούχλας.

Θερμοκρασία: Τα terrarium ευδοκιμούν σε θερμοκρασίες δωματίου (18-25°C). Αποφεύγουμε την τοποθέτηση κοντά σε πηγές θερμότητας, όπως καλοριφέρ ή απευθείας ηλιακό φως, καθώς μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση και υπερβολική εξάτμιση. Επίσης, το κρύο ρεύμα αέρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα φυτά, γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγονται πολύ κρύα σημεία.

Με τη σωστή όμως ισορροπία φωτός (φυσικού ή τεχνητού), υγρασίας, θερμοκρασίας και αερισμού, ένα κλειστό terrarium μπορεί να είναι σχεδόν αυτοσυντηρούμενο για χρόνια, προσφέροντας μια μικρή, γαλήνια γωνιά φύσης μέσα στο σπίτι.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr