Δημόσια Διοίκηση

Πιερρακάκης: Οι πέντε βασικές παρεμβάσεις του νέου ν/σ για τον Τελωνειακό Κώδικα

Κοινοποιήστε

Σχολιάστε

Διαβάζεται σε 2 λεπτά

Πιερρακάκης: Οι πέντε βασικές παρεμβάσεις του νέου ν/σ για τον Τελωνειακό Κώδικα
epixeiro

25/07/2025 | 17:02

epixeiro

09/08/2025 | 15:10

​Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας και άλλες διατάξεις – Συνταξιοδοτικές Διατάξεις», τόνισε πως πρόκειται για μια ουσιαστική θεσμική ανανέωση μετά από περισσότερα από είκοσι χρόνια.

Επεσήμανε ότι η μεταρρύθμιση αυτή έρχεται σε μια εποχή όπου το διεθνές εμπόριο έχει εξελιχθεί σημαντικά και η αναλογική λειτουργία των τελωνείων δεν ανταποκρίνεται πλέον στις σύγχρονες ανάγκες.

Ανέφερε πως η μεταρρύθμιση αυτή συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, όπως είναι οι συζητήσεις για τους δασμούς μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ. Υπενθύμισε ότι ένα μεγάλο μέρος των εσόδων από δασμούς καταλήγει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και ότι η διαχείριση αυτών των εσόδων περνά αναγκαστικά από τα τελωνεία. Για τον λόγο αυτόν, η θεσμική και τεχνολογική ενίσχυση της τελωνειακής λειτουργίας είναι κρίσιμη.

Οι παρεμβάσεις του σχεδίου νόμου

Ο υπουργός εξήγησε ότι το νομοσχέδιο ενσωματώνει πέντε βασικές παρεμβάσεις.

  • Πρώτον, αφορά τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των τελωνείων, με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής υπογραφής και την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων. Προβλέπεται επίσης η προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού και η εφαρμογή Συστήματος Παρακολούθησης Επαγγελματικών Οχημάτων και Εμπορευματοκιβωτίων.
  • Δεύτερον, εστίασε στην ανάγκη για διαφάνεια, ισονομία και κοινωνική εμπιστοσύνη, με αυστηρότερους κανόνες συμμόρφωσης, διαλειτουργικότητα μεταξύ υπηρεσιών και δυνατότητα διασταύρωσης στοιχείων.
  • Τρίτον, αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας του δημοσίου συμφέροντος μέσω ρυθμίσεων που αφορούν τα νέα καπνικά προϊόντα, όπως τα ηλεκτρονικά και θερμαινόμενα τσιγάρα.
  • Τέταρτον, υπογράμμισε ότι στόχος είναι και η στήριξη της επιχειρηματικότητας, κυρίως μέσω της δυνατότητας επέκτασης του ωραρίου των τελωνείων κατόπιν ψηφιακής αίτησης, για να ενισχυθούν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις.
  • Πέμπτον, έκανε λόγο για πλήρη εναρμόνιση με τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα, επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται απλώς για συμμόρφωση, αλλά για μετεξέλιξη μέσω της ενσωμάτωσης ευρωπαϊκών βέλτιστων πρακτικών.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη διεύρυνση της προσπάθειας καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και στη διόρθωση αδικιών. Επισήμανε ότι θεσπίζονται νέες δυνατότητες για την ΑΑΔΕ, όπως η υποχρεωτική παροχή στοιχείων από ιδιώτες με απειλή προστίμου και η ενσωμάτωση του ΣΔΟΕ σε αυτή, ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση στη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών.

Καθιέρωση υποχρεωτικής πληρωμής των ενοικίων μέσω τραπεζικών λογαριασμών

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε επίσης την καθιέρωση της υποχρεωτικής πληρωμής των ενοικίων μέσω τραπεζικών λογαριασμών, διευκρινίζοντας ότι διαφορετικά δεν θα αναγνωρίζονται ως εκπιπτόμενες δαπάνες, ούτε θα παρέχεται η σχετική έκπτωση για τον εκμισθωτή. Υπογράμμισε ότι έτσι περιορίζεται η δυνατότητα φοροδιαφυγής στον τομέα των ενοικίων.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο νέο Εθνικό Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ), το οποίο θα καταγράφει την ιδιοκτησία και διαχείριση ακινήτων με ακρίβεια, ακόμα και για συμμετοχές κάτω του 5%. Ανέφερε επίσης πως θεσπίζονται αυστηρά πρόστιμα για παραβίαση της υποχρέωσης ψηφιακών πληρωμών μέσω του συστήματος IRIS.

Σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα, ανακοίνωσε τον τερματισμό των καταχρηστικών χρεώσεων, τη θέσπιση εθνικού πλαφόν στις χρεώσεις τρίτων παρόχων, αλλά και την υποχρέωση μηδενικών χρεώσεων σε πελάτες όταν υπάρχει μετοχική σύνδεση με τις τράπεζες.

Θεσπίζεται εξαίρεση από τον φόρο για δαπάνες υγείας που καλύπτονται από εργοδότες

Μιλώντας για φορολογικές αδικίες, δήλωσε ότι θεσπίζεται εξαίρεση από τον φόρο για δαπάνες υγείας που καλύπτονται από εργοδότες. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα σε διαχειριστές ή μετόχους εταιρειών να μεταβιβάζουν ακίνητα, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η εξόφληση ή ρύθμιση των χρεών της εταιρείας και η περιορισμένη μετοχική συμμετοχή των φυσικών προσώπων.

Εξήγησε πως αυτό κρίθηκε απαραίτητο για να απελευθερωθεί μια οικονομική δραστηριότητα που είχε ουσιαστικά μπλοκαριστεί λόγω αυστηρών κανόνων που θεσπίστηκαν στα χρόνια της κρίσης.

Νέα φορολογικά κίνητρα για επενδυτές και Έλληνες του εξωτερικού

Αναφέρθηκε, επίσης, στα νέα φορολογικά κίνητρα για επενδυτές και Έλληνες του εξωτερικού, όπως απαλλαγές από φόρους κληρονομιάς ή δωρεών, ακόμα και για περιουσία που βρίσκεται εκτός Ελλάδας. Τόνισε ότι η απαλλαγή από τον φόρο κληρονομιάς για κινητή περιουσία από το εξωτερικό επεκτείνεται σε όσους έχουν ζήσει στο εξωτερικό για πέντε χρόνια — αντί για δέκα που ίσχυε μέχρι τώρα.

Κλείνοντας, επισήμανε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν είναι μια απομονωμένη θεσμική παρέμβαση, αλλά μέρος ενός συνολικού σχεδίου για μια πιο αποτελεσματική, δίκαιη και σύγχρονη Ελλάδα. Τόνισε πως το μέλλον δεν θα έρθει μόνο του, αλλά πρέπει να οικοδομηθεί με πολλούς νόμους, πολλή δουλειά και συνεχείς βελτιώσεις. Έκανε λόγο για ένα κράτος-λογισμικό που χρειάζεται διαρκή αναβάθμιση, προκειμένου η Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά χωρίς καθυστερήσεις.