Επιχειρηματικά Νέα

Κατά 2,6% αυξήθηκε ο τζίρος στα ξενοδοχεία το 2ο τρίμηνο του 2025 - Μείωση 2,6% καταγράφηκε στην εστίαση

Κοινοποιήστε

Σχολιάστε

Διαβάζεται σε 2 λεπτά

Κατά 2,6% αυξήθηκε ο τζίρος στα ξενοδοχεία το 2ο τρίμηνο του 2025 - Μείωση 2,6% καταγράφηκε στην εστίαση

​Αντίθετες τάσεις κατέγραψαν οι επιχειρήσεις στους κλάδους των Καταλυμάτων και της Εστίασης κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2025, καθώς οι πρώτες παρουσίασαν μικρή αύξηση στον κύκλο εργασιών τους, ενώ οι δεύτερες σημείωσαν ισόποση μείωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο συνολικός κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων στον κλάδο των Καταλυμάτων (κλάδος 55 κατά NACE Αναθ. 2) διαμορφώθηκε σε 2.976.884 χιλιάδες ευρώ για το β’ τρίμηνο του 2025, καταγράφοντας αύξηση 2,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024, όταν είχε ανέλθει σε 2.901.746 χιλιάδες ευρώ.

Αντίθετα, στον κλάδο των Υπηρεσιών Εστίασης (κλάδος 56 κατά NACE Αναθ. 2), ο κύκλος εργασιών για το ίδιο διάστημα ανήλθε σε 2.729.441 χιλιάδες ευρώ, σημειώνοντας μείωση 2,6% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2024, οπότε είχε φτάσει τα 2.803.317 χιλιάδες ευρώ.

Ανά Περιφερειακή Ενότητα – Καταλύματα

Για τις επιχειρήσεις του κλάδου των Καταλυμάτων σε Περιφερειακές Ενότητες που συνέβαλαν με ποσοστό άνω του 1% στον συνολικό κύκλο εργασιών του 2024:

  • Η μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας, με ποσοστό +10,7%.
  • Η μικρότερη αύξηση παρατηρήθηκε στα Χανιά, με +2,7%.
  • Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στη Θήρα (Σαντορίνη), με -22,1%.

Ανά Περιφερειακή Ενότητα – Εστίαση

Για τις επιχειρήσεις του κλάδου της Εστίασης σε περιοχές με συμμετοχή άνω του 1% στον συνολικό κύκλο εργασιών του 2024:

  • Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε επίσης στη Θήρα, με ποσοστό -21%.
  • Η μικρότερη μείωση, μόλις -0,2%, εμφανίστηκε στην Εύβοια και στην Κω.
  • Η μεγαλύτερη αύξηση εντοπίζεται στη Ζάκυνθο, με +7,3%.