NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Υπεύθυνη επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

Η Ε.Κ.Ε. δεν έχει να κάνει με μεγέθη

Η Ε.Κ.Ε. δεν έχει να κάνει με μεγέθη

Ο Γιώργος Γκούσκος σπούδασε οικονομικά (BSc) στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ενώ έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς καθώς και στα Χρηματοοικονομικά (MSc) στο Πανεπιστήμιο Strathclyde της Γλασκόβης. Έχει εργαστεί σε μεγάλες Ελεγκτικές/ Συμβουλευτικές εταιρίες, με αντικείμενα τον εξωτερικό έλεγχο και την συμβουλευτική των επιχειρήσεων. Έχοντας σήμερα τον ρόλο του Προϊστάμενου Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών στην  Ευρωπαϊκή Πίστη Α.Ε.Γ.Α, ο κ. Γκούσκος μίλησε στο epixeiro.gr για τις δράσεις ΕΚΕ της εταιρίας και την σπουδαία σημασία τους.

Τι σημαίνει για εσάς Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και πάνω σε ποιες αξίες και αρχές στηρίζετε την εταιρική σας υπευθυνότητα;

Η Εταιρική και Κοινωνική Ευθύνη (Ε.Κ.Ε.), είναι η ευθύνη των επιχειρήσεων για τον αντίκτυπό τους στην κοινωνία και το περιβάλλον. Προϋπόθεση για την εκπλήρωση αυτής της ευθύνης είναι ο σεβασμός της ισχύουσας νομοθεσίας και των συλλογικών συμφωνιών μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Για να ανταποκρίνονται πλήρως στην Ε.Κ.Ε., οι επιχειρήσεις πρέπει να καθιερώσουν διαδικασίες, για την ένταξη των κοινωνικών και περιβαλλοντικών πτυχών, όπως επίσης και των πτυχών των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του καταναλωτή, τόσο στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα όσο και στη βασική στρατηγική τους.

Μοντέλο συμπεριφοράς για τον δικό μας Όμιλο, αποτελούν από το 2011 ο εξελισσόμενος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορισμός της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, οι Κατευθυντήριες Οδηγίες του Global Reporting Initiative (GRI) και οι κατευθυντήριες οδηγίες για την Ε.Κ.Ε. του IS0 26000. Η Ευρωπαϊκή Πίστη ήταν η πρώτη ασφαλιστική εταιρία στην Ελλάδα που υιοθέτησε, από το 2011, το IS0 26000 σε συνδυασμό με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες του GRI.

Παράθεση - epixeiro.gr

Το όφελός μας είναι η χαρά που δίνουμε σε συνανθρώπους μας στηρίζοντας την ελληνική κοινωνία αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο -Γιώργος Γκούσκος-

Ποια είναι η στρατηγική σας όσον αφορά την ΕΚΕ και ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

Η Ε.Κ.Ε. για την Ευρωπαϊκή Πίστη, αποτελεί βασικό στρατηγικό άξονα για την βιώσιμη – αειφόρο ανάπτυξη. Ο Όμιλός μας προσεγγίζει τα θέματα της εταιρικής ευθύνης, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στο θέμα της ενσωμάτωσης της καινοτομίας στη λειτουργία του και στα προϊόντα του καθώς και στα θέματα τη βιώσιμης λειτουργίας, στοχεύοντας στην αειφόρο ανάπτυξη. Προτεραιότητα στις δράσεις ΕΚΕ του Ομίλου μας για τα έτη 2017 - 2021 αποτελεί η στήριξη της ελληνικής κοινωνίας που έχει πληγεί από την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση.

Για ποιες κοινωνικές δράσεις είστε υπερήφανοι και τι σχεδιάζετε για το μέλλον;

Όλες οι δράσεις που έχουν να κάνουν με την στήριξη της κοινωνίας και του περιβάλλοντος είναι εξίσου σημαντικές. Περήφανοι είμαστε με την τεράστια συμμετοχή των εργαζομένων της Εταιρίας μας και των θυγατρικών μας εταιριών, που πολλές φορές από μόνοι τους, επιζητούν από τη Διοίκηση του Ομίλου να συμβάλει με δράσεις Ε.Κ.Ε. στην αντιμετώπιση της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Σχετικά με το μέλλον, το Δ.Σ. της Εταιρίας έχει εγκρίνει την αύξηση του προϋπολογισμού για δράσεις Ε.Κ.Ε. με ποσοστά άνω του 50% με άμεσο στόχο την αύξηση των ενεργειών και των συνεργασιών για την κοινωνία και το περιβάλλον.

pisti_eke_m.png?mtime=20171013123423#asset:65270

Πόσο σημαντικές πιστεύετε ότι είναι οι συνεργασίες με κοινωνικούς φορείς και ΜΚΟ;

Οι συνεργασίες με κοινωνικούς φορείς και ΜΚΟ είναι απαραίτητες κυρίως λόγω της μεταφοράς τεχνογνωσίας σε θέματα που μια επιχείρηση δεν γνωρίζει πλήρως. (π.χ. αναδασώσεις, ανακύκλωση, κοινωνικά προβλήματα περιοχών κλπ).

Πιστεύετε ότι όλες οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να είναι κοινωνικά ενεργές και υπεύθυνες; Ή αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από το μέγεθός τους και την οικονομική συγκυρία;

Η Ε.Κ.Ε. δεν έχει να κάνει με μεγέθη, είναι καθαρά μια υποχρέωση όλων των εταιριών στην κοινωνία. Ανεξαρτήτως οικονομικής συγκυρίας και οικονομικών μεγεθών, όλες οι επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλουν έστω και με μικρές δράσεις και ορισμένες φορές χωρίς καν χρηματική υποχρέωση στην στήριξη της κοινωνίας. (π.χ. δωρεές μηχανογραφικού εξοπλισμού που δεν χρειάζεται σε σχολεία κλπ.)

Πείτε μας τρία οφέλη που έχετε αποκομίσει από την εφαρμογή δράσεων ΕΚΕ.

Καθώς η Ε.Κ.Ε. για τον Όμιλο μας δεν αποτελεί είδος διαφήμισης ούτε μέθοδο Marketing, αλλά καθαρά μια υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι το όφελός μας είναι η χαρά που δίνουμε σε συνανθρώπους μας στηρίζοντας την ελληνική κοινωνία αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο, καθώς και το λιθαράκι που βάζουμε για την προστασία του περιβάλλοντος.

Τι πιστεύει το ανθρώπινο δυναμικό σας για τις αρχές βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας σας;

Σε όλες τις συναντήσεις προσωπικού του Ομίλου μας γίνεται εκτενής αναφορά των δράσεων Ε.Κ.Ε. όπως επίσης και βραβεύσεις σε υπαλλήλους για την κοινωνική και περιβαλλοντική τους συνείδηση καθώς και των πρωτοβουλιών τους. Γενικότερα, η Διοίκηση του Ομίλου προβαίνει σε δράσεις και ενέργειες, προκειμένου το ανθρώπινο δυναμικό να ενστερνιστεί την κουλτούρα και το όραμα για την Ε.Κ.Ε. Η συμμετοχή των υπαλλήλων μας στις δράσεις, ορισμένες φορές ξεπερνά κάθε φαντασία. Ορισμένα παραδείγματα για το 2016 αποτελούν οι 3 εθελοντικές αιμοδοσίες σε συνεργασία με το Λαϊκό Νοσοκομείο, η μαζική συμμετοχή στον 7ο αγώνα δρόμου για την ενημέρωση για τον καρκίνο στήθους «GREECE RACE FOR TH CURE» και η διοργάνωση 5 φιλανθρωπικών παζαριών σε συνεργασία με κοινωνικές οργανώσεις (Χαμόγελο του παιδιού, Αγάπη για τη Ζωή, Κιβωτός του Κόσμου, Σύλλογος Ελπίδα κλπ.)

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr