NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Υπεύθυνη επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

Γιάννης Ρούντος: Η εταιρική υπευθυνότητα είναι μονόδρομος για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Γιάννης Ρούντος: Η εταιρική υπευθυνότητα είναι μονόδρομος για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Ο Γιάννης Ρούντος, Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων και Εταιρικής Υπευθυνότητας Ομίλου INTERAMERICAN, μίλησε στο epixeiro.gr για τις δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρίας.

Τί σημαίνει για εσάς "Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη" και πάνω σε ποιές αξίες και αρχές στηρίζετε την εταιρική υπευθυνότητά σας;

Στην INTERAMERICAN, συνηθίζουμε να αναφερόμαστε στην εταιρική συνείδηση και όχι στην ευθύνη. Η συνείδηση νοηματοδοτεί την υπευθυνότητα  στις συμπεριφορές της εταιρικής κοινωνίας, σε κάθε πεδίο δραστηριότητας, καθιστώντας την εταιρεία λειτουργική και αποδοτική για την ευημερία της ευρύτερης κοινωνίας. Η εταιρική συνείδηση, ως "μήτρα", εκφράζει πληρέστερα μια συνεχώς εξελισσόμενη σχέση αλληλεπίδρασης της εταιρείας με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Ερμηνεύουμε την εταιρική υπευθυνότητα μέσα από διττή προσέγγιση: πρωτίστως, μέσα από την επιχειρηματική ηθική, που κατευθύνει τον οργανισμό σε μετρήσιμη συνεισφορά αξίας στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και ακόμη, μέσα από την απόλυτη προσαρμογή στο κανονιστικό πλαίσιο. Στο δεύτερο σκέλος δεν εννοούμε μόνο τη νομοθεσία, τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τις εποπτικές απαιτήσεις. Τώρα, έχει προστεθεί και η δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών που για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με τον νόμο 4403/2016. Από τη σύνθεση των δύο προσεγγίσεων της υπευθυνότητας, προκύπτει για την εταιρεία μας ένα αξιακό σύστημα - πυξίδα για τον προσανατολισμό μας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, απολύτως ανθρωποκεντρικό.

Ποιά είναι η στρατηγική σας όσον αφορά στην ΕΚΕ και ποιές οι προτεραιότητές σας;

Υπευθυνότητα, ως στοιχείο της εταιρικής στρατηγικής, σημαίνει ενσωμάτωση στην εταιρική κουλτούρα της δημιουργικής ανάγκης να είμαστε όλοι οι άνθρωποι της εταιρείας, στη βάση κοινών παραδοχών, αρχών και αξιών, συμμέτοχοι στη διαρκή προσπάθεια να ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες των ενδιαφερομένων μερών.

Με αυτή την αφετηρία, περνάμε από τον σχεδιασμό στη δράση συνδέοντας τις προτεραιότητές μας με το core business και τις απαιτούμενες δυναμικές αλλαγές, που οδηγούν την κοινωνία και τις επιχειρήσεις σε μια νέα εποχή. ´Ετσι, στην INTERAMERICAN έχουμε ορίσει πέντε περιοχές υπευθυνότητας:

  • Τη χρηστή και συνετή διακυβέρνηση, που θέλουμε να τη χαρακτηρίζει η διαφάνεια, η ακεραιότητα και η επίγνωση των συνεπειών της διαχείρισης των κινδύνων που ως ασφαλιστική επιχείρηση αναλαμβάνουμε.
  • Τα προϊόντα - τους πελάτες - τη διανομή, με σωστή ανάγνωση των πραγματικών αναγκών, ανάπτυξη της καινοτομίας και εφαρμογή συγχρόνων μεθόδων που ενισχύουν την παραγόμενη αξία για τους πελάτες, τους εργαζομένους και την εταιρεία.
  • Το ανθρώπινο δυναμικό, υιοθετώντας νέους τρόπους εργασίας, γεφυρώνοντας τα χάσματα μεταξύ γενεών, ανταμείβοντας και παρέχοντας ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες προσωπικής ισορροπίας και ανάπτυξης.
  • Την κοινωνία, με πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων όπως η οικονομική εξαθλίωση, οι ανισότητες, η περιθωριοποίηση, η δυσκολία πρόσβασης στη φροντίδα της υγείας, η έκθεση σε κινδύνους, καθώς και η υποστήριξη της παιδείας και του πολιτισμού  - τα πάντα συνιστούν, άλλωστε, πολιτισμό.
  • ο φυσικό περιβάλλον, ως ζωτικό χώρο, βελτιώνοντας το εταιρικό αποτύπωμα και τη χρήση φυσικών πόρων, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τον περιορισμό των καταστροφικών κινδύνων.

Αυτές οι περιοχές δίνουν μια αλυσίδα αξίας, είναι ο καμβάς για μια συνεκτική στρατηγική υπευθυνότητας της εταιρείας μας.

YGEIA_interamerican.jpg?mtime=20171127140849#asset:70097

Για ποιές κοινωνικές δράσεις είστε υπερήφανοι και τί σχεδιάζετε για το μέλλον;

Η INTERAMERICAN, ως επιχειρηματική οντότητα, παράγει με τις δραστηριότητές της ένα Κοινωνικό Προϊόν που αποτιμάται περί τα 150 εκατ. ευρώ ετησίως. Είναι μισθοί και παροχές στους εργαζομένους, αμοιβές συνεργατών και προμηθευτών, εισφορές και φόροι, απόδοση μερίσματος αλλά και επενδύσεις, καθώς και δαπάνες για πρακτικές κοινωνικής υπευθυνότητας. Διακινδυνεύοντας τη δημιουργία αποσπασματικής εντύπωσης για τις πρακτικές που αναπτύσσουμε -μπορεί, ωστόσο, κάθε ενδιαφερόμενος να έχει τη συνολική εικόνα από τον λεπτομερέστατο απολογισμό εταιρικής υπευθυνότητας- θα υπογραμμίσω την αξιοποίηση των εταιρικών υποδομών στον τομέα της υγείας για συναφείς δράσεις κοινωνικής αξίας.

Σήμερα, στο επίπεδο των πρακτικών, η εταιρεία κατευθύνεται σε επιλογές που αναφέρονται, ως προτεραιότητες, στην "Ατζέντα 2030" του 2015 των κρατών μελών του ΟΗΕ για ένα καλύτερο μέλλον. Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals - SDGs), που περιλαμβάνουν 169 ειδικότερους στόχους, δείχνουν τον δρόμο. Στον σχεδιασμό των πρακτικών μας όλες οι προβλεπόμενες δράσεις και τα προτάγματα απαντούν, λιγότερο ή περισσότερο, σε αυτούς τους στόχους. Ενδεικτικά, σχεδιάζουμε την περαιτέρω ανάπτυξη της πρόληψης στη διαχείριση της υγείας, ενέργειες για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό από τις μικρές ηλικίες, υποστήριξη της εκπαίδευσης και της απασχόλησης -έχουμε, ήδη, δεσμευθεί για την υποστήριξη του προγράμματος "Greek Enterprises for Youth Reinforcement Acceleration" (GEFYRA) του Δικτύου CSR Hellas- την αξιοποίηση της τεχνολογίας για ασφαλέστερη και ποιοτικότερη ζωή -να δώσω ως παράδειγμα τις ψηφιακές εφαρμογές στην ασφάλιση αυτοκινήτου-, την ανάδειξη της διαφάνειας και ακεραιότητας στο επιχειρείν.

Πόσο σημαντικές πιστεύετε ότι είναι οι συνεργασίες με κοινωνικούς φορείς και ΜΚΟ;

Η δύναμη των συνεργασιών έχει εκθετικό αποτέλεσμα και για την INTERAMERICAN αποτελεί προϋπόθεση υλοποίησης των περισσοτέρων κοινωνικών πρωτοβουλιών. Επιλέγουμε ΜΚΟ και κοινωνικούς φορείς με καθαρότητα έργου και συνέπεια στη λειτουργία τους και συνεργαζόμαστε σε βάθος χρόνου μαζί τους. Παράλληλα, δεσμευόμαστε ως εταιρικό μέλος στο πλαίσιο συνεργασιών που εκπορεύονται από θεσμικούς φορείς αδιαμφισβήτητου κύρους. Αναφέρω χαρακτηριστικά το Δίκτυο CSR Hellas, το Global Compact και το Environment Program Finance Initiative του ΟΗΕ.

EOD_AntimetwpisiKindinwn.JPG?mtime=20171127141002#asset:70098

Πιστεύετε ότι όλες οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να είναι κοινωνικά ενεργές και υπεύθυνες; ´Η αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από το μέγεθός τους και την οικονομική συγκυρία;

Κατανοώντας τις δυσκολίες που γεννά το οικονομικό περιβάλλον και την περιπέτεια επιβίωσης πολλών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων που αποτελούν και τον κορμό της επιχειρηματικής κοινότητας στην Ελλάδα, θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι δεν είναι αυτονόητη η δυνατότητα κοινωνικής συνεισφοράς. Όμως, όλες αδιακρίτως οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν, κατ´ ελάχιστο, να τηρούν τα ρυθμιστικά πλαίσια και να ακολουθούν πρακτικές δεοντολογίας στις συνεργασίες τους, επιλέγοντας π.χ. προμηθευτές που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν καταφεύγουν στη μαύρη εργασία ή στην εργασιακή εκμετάλλευση παιδιών και λειτουργούν με όρους προστασίας του περιβάλλοντος. Εμείς, τηρούμε σχολαστικά αυτές τις δικλείδες στις επιλογές μας. Η υπευθυνότητα δεν χαρακτηρίζεται από χορηγικές συνδρομές μόνο, αλλά και από εφαρμοζόμενες αρχές που δεν κοστίζουν.

Πείτε μας τρία οφέλη που έχετε αποκομίσει στην INTERAMERICAN από την ανάπτυξη δράσεων ΕΚΕ.

Τα οφέλη είναι απτά για την εταιρεία, όπως και για κάθε επιχείρηση που έχει εξελίξει στρατηγικά και στην πράξη την εταιρική υπευθυνότητα. Στην INTERAMERICAN, έχουμε ως προστιθέμενο όφελος την εδραίωση της αξιοπιστίας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πελατών-πολιτών, την ενδυνάμωση και αναγνώριση της εταιρικής ιδεολογίας και ταυτότητας, καθώς και της συνοχής της εταιρικής κοινωνίας και των δεσμών της διοίκησης με το προσωπικό. Ακόμη, είναι ορατή η δημιουργία θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων και επιχειρηματικής προοπτικής, εφ' όσον η κοινωνική αποδοχή μεταφράζεται και σε εμπορική προτίμηση, γίνεται δηλαδή ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Αυτή η προτίμηση καταδεικνύεται στις σχετικές έρευνες του Ινστιτούτου Επικοινωνίας.

Πείτε μας τρεις συμβουλές που θα δίνατε σε εταιρείες του κλάδου σας, οι οποίες θα ήθελαν να εντάξουν την υπευθυνότητα στη λειτουργία τους.

Ας μη θεωρηθούν συμβουλές, αλλά εξωτερίκευση εμπειρίας αφού η INTERAMERICAΝ έχει, ήδη, μια πρωτοπόρο διαδρομή οργανωμένης υπευθυνότητας στην ασφαλιστική αγορά από το 2003. Χρειάζεται να προχωρήσουν σε μια αναγνώριση των ουσιωδών θεμάτων που απασχολούν τόσο την επιχείρηση, εσωτερικά, όσο και τους συμμετόχους της. Παράλληλα, χρειάζεται να διαμορφώσουν μια ευκρινή διαδικασία διαχείρισης των εταιρικών υποθέσεων και να έχουν σύμμαχο το προσωπικό τους στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, εμπνέοντας βεβαιότητα για τις αξίες και τον προορισμό της επιχείρησης, στην προοπτική της βιώσιμης ανάπτυξης. Στο επιστέγασμα, θα πρέπει να πείθουν ότι επενδύουν στην υπευθυνότητα οραματικά και όχι προσχηματικά-ευκαιριακά, εμβαθύνοντας την ενσωμάτωσή της στην εταιρική στρατηγική. Σε κάθε περίπτωση, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις έχουν εκ προοιμίου ένα πλεονέκτημα σε αυτή τη διαδρομή: Η αποστολή τους είναι συνυφασμένη με ένα βασικό συστατικό της κοινωνικής ευημερίας, την ασφάλεια.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr