NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Ηγεσία & Management
ανάγνωση

Κινητοποιώντας την ομάδα της επιχείρησής μου

Κινητοποιώντας την ομάδα της επιχείρησής μου

Τι είναι κίνητρο, πώς δίνω κίνητρα και γιατί αυτό είναι, τελικά, απαραίτητο;

Η οργάνωση των επιμέρους ομάδων μίας επιχείρησης έχει εξέχουσα σημασία στη λειτουργία της. Απαιτεί συντονισμό, επαγγελματισμό και συνέπεια.

Ενώ για πολλά χρόνια η παραγωγικότητα ήταν συνδεδεμένη με απρόσωπους υπαλλήλους, πλέον η επιστήμη αποδεικνύει ότι κάθε άτομο σε μία επιχείρηση έχει μία μοναδική θέση, η οποία είναι συνυφασμένη με την προσωπικότητά του, τα ταλέντα του και την κλίση του. Συνεπώς καταλαβαίνουμε ότι οι σπουδές του κάθε εργαζομένου παίζουν σημαντικό, αλλά όχι καταλυτικό ρόλο στην πυραμίδα της επιχείρησης.

Πώς λοιπόν είναι δυνατό να οργανωθούν ομάδες αποτελούμενες από διαφορετικούς ανθρώπους, με διαφορετικούς ρόλους, έτσι ώστε όλα τελικά να λειτουργήσουν με την απαιτούμενη ακρίβεια; Η απάντηση βρίσκεται στο να δίνονται κίνητρα.

Κίνητρο: Κάτι (όπως η ανάγκη ή η επιθυμία) που ωθεί το άτομο να ενεργήσει με συγκεκριμένο τρόπο.

«Μυστικά» μέσα κινητοποίησης της ομάδας της επιχείρησης:

  1. Μάθε τους ανθρώπους σου και τα ταλέντα τους: Ο υπεύθυνος κάθε ομάδας, είτε αυτός είναι ο ίδιος ο επιχειρηματίας, είτε  ένας επαγγελματίας που έχει αναλάβει τη διαχείρηση ανθρωπίνου δυναμικού, πρέπει να είναι σε θέση να εντοπίζει και να εκμεταλλεύεται τα ιδιαίτερα ταλέντα του κάθε συνεργάτη του, έτσι ώστε να μπορεί να τα εκμεταλλεύεται με τον κατάλληλο τρόπο. Έτσι, θα διατηρείτε ζωντανό το ενδιαφέρον και δε θα μειώνεται η παραγωγικότητα.
  2. Κάνε κοπλιμέντα: Πόσες φορές έχεις ακούσει εσύ ο ίδιος ότι κάνεις κάτι λάθος; Μάλλον πολλές! Πόσες φορές έχεις ακούσει ότι κάνεις κάτι σωστά; Μετρημένες! Όσο καλός κι αν είσαι στη δουλειά σου, η δυσαναλογία είναι εμφανής! Δώσε στους ανθρώπους σου να καταλάβουν ότι εκτιμάς την προσπάθειά τους και τα αποτελέσματα που αυτή επιφέρει! Είναι σημαντικό για τη διατήρηση της αυτοεκτίμησής τους, κάτι που κατά συνέπεια σημαίνει ότι η επίδοσή τους θα αυξάνεται!
  3. Προετοίμασέ τους για την επιτυχία: Όπως έχει πει και ο Einstein «Δε μπορείς να κρίνεις ένα ψάρι από την ικανότητά του να σκαρφαλώσει ένα δέντρο». Αυτό, στον επιχειρησιακό κόσμο σημαίνει ότι κάθε μέρος της ομάδας σου πρέπει να αναλαμβάνει projects τα οποία εφάπτονται των ικανοτήτων και των ενδιαφερόντων του, έτσι ώστε να μπορέσει να επιτύχει. Κάθε μικρή επιτυχία, συμβάλλει σταθερά στον δρόμο προς την ανάπτυξη.

Τα οφέλη που έχει η κινητοποίηση της ομάδας:

  • Μείωση κόστους: Μία ομάδα που λειτουργεί με κίνητρο, είναι μία ομάδα που λειτουργεί ταχύτερα, χρησιμοποιώντας δημιουργικούς τρόπους για τη μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και την κατασκευή προϊόντων φιλικότερων προς το περιβάλλον και τον χρήστη.
  • Υπεραξία προϊόντος: Μία ομάδα που έχει κίνητρο να εργασθεί, δημιουργεί προϊόντα που πραγματικά καλύπτουν την εκάστοτε ανάγκη του καταναλωτή και δεν πληρούν απλά τις προϋποθέσεις του εργοδότη τους. Βάζουν τον εαυτό τους στη θέση του αγοραστή και δημιουργούν προϊόντα και υπηρεσίες τέτοιες που απαντούν σε όλα τους τα θέλω και με το παραπάνω!
  • Ομορφότερο εργασιακό περιβάλλον: Μία ομάδα που έχει κίνητρο, απαρτίζεται από όμορφους, χαμογελαστούς και ευδιάθετους ανθρώπους, διαμορφώνοντας έτσι ένα κλίμα που προσφέρεται για δημιουργία και πρωτοπορία!

Η κινητοποίηση είναι μία ιδιαίτερα προσωπική διαδικασία, που απαιτεί την φυσική και την πνευματική παρουσία και του επιχειρηματία και του εργαζομένου. Γι αυτόν τον λόγο απαιτείται η συνεργασία με έναν επαγγελματία στων τομέα Human Resources, ο οποίος θα μπορέσει να καλύψει το κενό των δύο πλευρών και να ανακαλύψει τη δύναμη του κάθε μέλους της ομάδας και να τη μετατρέψει σε κίνητρο. Το αποτέλεσμα; Αυξημένη παραγωγικότητα, συνεχής δημιουργία, ευτυχισμένο προσωπικό!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr