NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Ανακάλυψη, Μεταφορά Τεχνολογίας και Πνευματική Ιδιοκτησία

Ανακάλυψη, Μεταφορά Τεχνολογίας και Πνευματική Ιδιοκτησία

Τα Πανεπιστήμια, τα Νοσοκομεία και τα Ερευνητικά Κέντρα διεξάγουν έρευνες που δημιουργούν πρωτοποριακές εφευρέσεις, οι οποίες όχι μόνο σώζουν ζωές αλλά βελτιώνουν τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, εργαζόμαστε και διασκεδάζουμε καθημερινά.

Εντυπωσιακό είναι το παράδειγμα του πως η εταιρία ΕΜΙ την δεκαετία του 70 αξιοποίησε τα κέρδη από τις πωλήσεις δίσκων των Beatles και τα διοχέτευσε στο RnD τμήμα της με επικεφαλής τον τιμημένο με Nobel Sir Godfrey Hounsfield, κάτι που οδήγησε στην δημιουργία του πρώτου αξονικού τομογράφου, προσελκύοντας στον τομέα και τεράστιο ανταγωνισμό.

Η Μεταφορά Τεχνολογίας είναι η διαδικασία μεταφοράς επιστημονικών ανακαλύψεων από έναν οργανισμό σε έναν άλλο με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση τους. Η διαδικασία συνήθως περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

  • Προσδιορισμό των νέων τεχνολογιών,
  • Προστασία των νέων τεχνολογιών μέσω διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (πατεντών) και πνευματικών δικαιωμάτων,
  • Δημιουργία στρατηγικών ανάπτυξης και εμπορευματοποίησης τους όπως η προώθηση των νέων τεχνολογιών και η παροχή άδειας σε υφιστάμενες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα για την χρήση τους ή η δημιουργία startups, Spinoffs και Spinouts με βάση αυτή την τεχνολογία.

Τι είναι μια εταιρία "Spinoff" 

Spinoff είναι η δημιουργία μιας ανεξάρτητης εταιρείας μέσω της πώλησης ή της διανομής νέων μετοχών μιας υπάρχουσας επιχείρησης ή τμήματος μιας μητρικής εταιρείας.

Τι είναι μια εταιρία "Spin Out" 

Spin out είναι ένας τύπος εταιρικής αναδιάρθρωσης. Οι Spinouts εμφανίζονται όταν μια εταιρία σπάσει τμήματα ή τομείς της ίδιας, για να σχηματίσει μια νέα εταιρεία. 

Τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα αλλά σπανίως και εφευρετικοί ιδιώτες συμμετέχουν στη μεταφορά τεχνολογίας για διάφορους λόγους, όπως:

  • Τεχνολογική βελτίωση των ιδεών και των τεχνολογιών τους με ενσωμάτωση νέων τεχνολογικών μερών,
  • Αναγνώριση των ανακαλύψεων που έγιναν και ταυτοποίησή τους με τον εκάστοτε οργανισμό,
  • Τοπική οικονομική ανάπτυξη,
  • Προσέλκυση υποστήριξης από άλλες εταιρίες που τους ενδιαφέρει το RnD,
  • Έσοδα από licenses και royalties.

Στις ΗΠΑ η Μεταφορά Τεχνολογίας έχει αποφέρει 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια στην Ακαθάριστη Βιομηχανική Παραγωγή της (Gross Industrial Output) και έχει συντηρήσει ή δημιουργήσει 4,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από το 1996 μέχρι το 2015! Τα τελευταία 25 έτη στην ίδια περιοχή του πλανήτη, λόγω της εμπορευματοποίησης ιδεών και ανακαλύψεων από τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ιδρύματα έχουν εκδοθεί περισσότερες από 80.000 πατέντες και 380.000 εφευρέσεις έχουν αποκαλυφθεί και γίνει προϊόντα.

(Πηγή: AUTM.NET Association of University Technology Managers)

Σε γενικές γραμμές, η μεταφορά τεχνολογίας επιτυγχάνεται μέσω της χορήγησης αδειών πνευματικής ιδιοκτησίας (IP) σε εταιρείες που διαθέτουν τους πόρους και την επιθυμία να αναπτύξουν και να παράγουν την τεχνολογία για συγκεκριμένες εφαρμογές. Σε αντάλλαγμα, τα πανεπιστήμια λαμβάνουν πληρωμές (με τη μορφή χρηματικών αμοιβών ή / και μετοχών ή / και δικαιωμάτων εκμετάλλευσης εσόδων - Royalties) για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες για τις οποίες χορηγήθηκε άδεια.

Κάποιες από τις ερωτήσεις που πρέπει να κάνουμε κατά την αξιολόγηση  μιας επιστημονικής ανακάλυψης ώστε να δούμε αν είναι ικανή να πάει στην αγορά είναι οι παρακάτω:

  • Είναι καινοτόμα, έχει εφευρετικό βήμα (Inventive Step);
  • Μπορεί να προστατευτεί η πνευματική ιδιοκτησία αυτής της εφεύρεσης;
  • Υπάρχει αγορά για αυτήν την εφεύρεση;
  • Έχει γίνει freedom to operate ανάλυση;
  • Μπορούμε να βρούμε μια επιχείρηση που ενδιαφέρεται  να λάβει άδεια χρήσης, να αναπτύξει και να εμπορευτεί αυτή τη τεχνολογία;
  • Μπορούμε να ξεκινήσουμε μια νέα εταιρεία;
  • Υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για την περαιτέρω ανάπτυξη της καινοτoμίας;

Το πρώτο στάδιο για την εμπορευματοποίηση μιας ιδέας ή ανακάλυψης είναι η διασφάλιση της, δεν θα θέλαμε να δαπανήσουμε τα χρήματα μας σε έρευνα και  τεχνολογική ανάπτυξη και κάποιος τρίτος να καρπωθεί τους κόπους μας.

Τι είναι η διανοητική ιδιοκτησία;

Πρόκειται για προϊόντα, έργα ή διαδικασίες που έχετε επινοήσει και που παρέχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Υπάρχουν 3 υποκατηγορίες:

  • Βιομηχανική ιδιοκτησία: εφευρέσεις (ευρεσιτεχνίες), εμπορικά σήματα, βιομηχανικά σχέδια, νέες ποικιλίες φυτών και γεωγραφικές ενδείξεις προέλευσης
  • Πνευματική ιδιοκτησία, Καλλιτεχνικά έργα που προστατεύονται από τα πνευματικά δικαιώματα: πρωτότυπα λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά έργα, μουσική, τηλεοπτικές εκπομπές, λογισμικό, βάσεις δεδομένων, αρχιτεκτονικά σχέδια, διαφημίσεις και πολυμέσα
  • Εμπορικές στρατηγικές: εμπορικά μυστικά, τεχνογνωσία, συμφωνίες εμπιστευτικότητας, ή ταχεία παραγωγή

Στην Ελλάδα ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας είναι ο αρμόδιος φορέας για την προστασία της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και συγκεκριμένα για την προστασία των εφευρέσεων και των βιομηχανικών σχεδίων και υποδειγμάτων καθώς και για τη διάχυση της τεχνολογικής πληροφόρησης.

Όσον αφορά τις ευρεσιτεχνίες, τα 4 βασικά βήματα που είναι καλό να ακολουθήσει ο ενδιαφερόμενος είναι:

1ο βήμα: Κατάθεση αίτησης για Προέρευνα τεχνολογικής πληροφόρησης στον ΟΒΙ για να δει τι προϋπάρχει σχετικά με την εφεύρεσή του (freedom to operate analysis).

2ο βήμα: Κατάθεση εθνικής αίτησης για προστασία στην Ελλάδα (φθηνή και γρήγορη διαδικασία. π.χ. κόστος κατάθεσης + απλή έκθεση έρευνας + χορήγηση = 500ευρώ)

Επίσης από την ημέρα κατάθεσης μπορεί να επικαλεσθεί προτεραιότητα για 12 μήνες διασφαλίζοντας του προτεραιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο για αυτούς τους μήνες αν αποφασίσει να καταθέσει την ιδέα του για πατέντα και σε άλλη χώρα.

3ο βήμα: Ερμηνεία και μελέτη της έκθεσης έρευνας και πιθανόν αναδιατύπωση των αξιώσεων προκειμένου να προχωρήσει σε Ευρωπαϊκή ή Διεθνή κατάθεση.

4ο βήμα: Κατάθεση Ευρωπαϊκής ή Διεθνούς (PCT) αίτησης (για διεύρυνση της προστασίας στο εξωτερικό) με ταυτόχρονη επίκληση της Ελληνικής προτεραιότητας.

(πηγή: ΟΒΙ)

Δείτε τέλος τα βήματα για την κατάθεση αίτησης στο Γραφείο Διανοητική Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βήματα:

  • Περιθώριο 12 μήνες προτεραιότητα από κατάθεση προηγούμενης αίτησης
  • Κατάθεση αίτησης  και τυπικός έλεγχος
  • Έρευνα της αίτησης και των λοιπών κατατεθειμένων πατεντών, έλεγχος για infringements, freedom to operate etc. - εντός 18 μηνών
  • Δημοσίευση αίτησης εντός 6 μηνών
  • Παρατηρήσεις τρίτων (κάτι σαν δημόσια διαβούλευση όπου το κοινό κάνει τις μη δεσμευτικές παρατηρήσεις του)
  • Χορήγηση Διανοητικής Ιδιοκτησίας
  • Opposition τρίτων (συνήθως μέσα σε 3 μήνες)
  • Επικύρωση σε λοιπά εθνικά γραφεία.

Τα βασικά αρχικά κόστη κατά την κατάθεση είναι περίπου 120 € για την κατάθεση, 1300€ για την έρευνα και 15€ για την ανάλυση για κάθε σελίδα μετά την 36ή σελίδα.

Στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης θα βρείτε εργαλεία για την αποτίμηση και αξιολόγηση της καινοτομίας σας αλλά και τρόπους να την διασφαλίσετε πριν ξεκινήσετε κάποια συνεργασία. Για όλα τα παραπάνω το Enterprise Europe Network συντονιστής του Οποίου είναι το ΕΚΤ μπορεί να σας ενημερώσει και να σας βοηθήσει σε όλα τα βήματα.

Τέλος μπορεί να σας βρει συνεργάτες για να συμμετέχετε με ασφάλεια σε μεγάλα Ευρωπαϊκά έργα στον Ορίζοντα 2020.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr