NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Ηγεσία & Management
ανάγνωση

Τι σημαίνει Ηγεσία;

Τι σημαίνει Ηγεσία;

10+1 Έλληνες Coaches απαντάνε στην ερώτηση: Τι σημαίνει για εσάς Ηγεσία;

Ένα πρωινό έβλεπα ένα ντοκιμαντέρ για τον Michael Jordan, στο οποίο συμπαίκτες και αντίπαλοι του, μιλούσαν για την ηγετική φυσιογνωμία του. Για το πως η παρουσία του και μόνο ανέβαζε την ψυχολογία της ομάδας του και δημιουργούσε άγχος στους αντιπάλους. Ακούγοντας λοιπόν όλες αυτές τις δηλώσεις, αναρωτήθηκα, τι σημαίνει τελικά Ηγεσία; Κάπως έτσι εμπνεύστηκα να κάνω αυτήν την ερώτηση σε Έλληνες Coaches για να με βοηθήσουν να καταλάβω καλύτερα την έννοιά της. Το σημερινό άρθρο αποτελεί μονάχα το πρώτο μέρος σε μια σειρά αφιερωμάτων, στα οποία οι παρακάτω coaches μας δίνουν τις απόψεις τους για την Ηγεσία ευρύτερα. Δίχως περαιτέρω χρονοτριβή λοιπόν, ας δούμε τι απάντησαν οι 10+1 Έλληνες Coaches στην ερώτηση: «Τι σημαίνει για εσάς Ηγεσία;».

Αγγελική Πλουμά - Coach

Να έχω ξεκάθαρο όραμα που να μπορεί να εμπνεύσει, να δημιουργώ ένα περιβάλλον ασφάλειας που ο άλλος μπορεί να εργαστεί και να ζήσει ευχάριστα - ή τουλάχιστον ανώδυνα - και να βρει  λύσεις για αυτό που του ζητάω, να εμπνέω εμπιστοσύνη με το παράδειγμά μου - δηλαδή να μπορώ να κάνω πρώτα και καλύτερα αυτό που ζητάω από τον άλλον - να στηρίζομαι σε σχέσεις σύνδεσης και διάρκειας για να θέσω στόχους και να φέρω  αποτέλεσμα  και κυρίως να έχω ξεκάθαρο στους ανθρώπους μου συνεχώς τη σχέση του οράματος με το  WIFM (what`s in for me), το τι δηλαδή σημαίνει αυτό που κάνουν για την δική τους εξέλιξη, ανάπτυξη.

Νίκος Νιώτης - Life & Business Coach

Ηγεσία σημαίνει το να εκφράζει ένα άτομο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τις αξίες του και τις δεξιότητές του με κύριο  στόχο το αδιαμφισβήτητο όφελος της ευρύτερης κοινωνικής ομάδας και να εμπνέει τους άλλους να τον ακολουθήσουν.

Ειρήνη Σφακιανάκη - Coach to Transform & Empower

Η ηγεσία είναι μια αξιομνημόνευτη ευθύνη που δεν αφορά όμως την επιχείρηση αυτή καθεαυτή, δεν μπορεί δηλαδή κάποιος να ηγηθεί μιας εταιρίας, ηγείται των ανθρώπων της. Κάποιος μπορεί να διαχειριστεί ένα έργο ή να τρέξει μια επιχείρηση αλλά ο όρος ηγεσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνάρτηση με τη σχέση ανθρώπου προς άνθρωπο.

Κάποιος μπορεί να είναι μόνο Ηγέτης των Ανθρώπων.

Ηγεσία σημαίνει Ευθύνη, Ευθύνη προς έναν άλλο άνθρωπο. Ο ηγέτης κτίζει ένα περιβάλλον όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να απολαμβάνουν ευτυχία, ψυχική και σωματική υγεία και πληρότητα και τους εμπνέει να τον ακολουθήσουν και να πραγματοποιήσουν το όραμα του.

Θεράπων Φάκας - Life & Business coach

Ηγεσία για μένα σημαίνει θυσία. Οι περισσότεροι από εμάς οραματιζόμαστε να είμαστε ηγέτες στο χώρο μας γιατί φέρνουμε στο μυαλό μας εικόνες ενός ανθρώπου που είναι αναγνωρίσιμος από όλους, είναι αποδεκτός, σεβαστός, έχει προνόμια, χρήματα, κύρος και  δόξα. Αυτό που δε φέρνουμε στο μυαλό μας όμως, είναι οι θυσίες που έχει κάνει αυτός ο άνθρωπος για να φτάσει στο σημείο αυτό. Πρέπει να είσαι έτοιμος να θυσιάσεις πολλά πράγματα αν θέλεις να ηγηθείς. Πρέπει να γίνεις εσύ ο ίδιος πρώτα η αλλαγή που θέλεις να δεις στους άλλους. Πρέπει να θυσιάσεις χρόνο προσωπικό, χρόνο από την οικογένεια και τους φίλους σου, συνήθειες, να προσέχεις τη συμπεριφορά σου γιατί πλέον αποτελείς παράδειγμα και όλοι έχουν στραμμένα τα μάτια πάνω σου, να αναγκαστείς να πάρεις δύσκολες αποφάσεις που ξέρεις ότι δε θα είναι αποδεκτές από όλους και άλλα πολλά για να ηγηθείς αποτελεσματικά μιας ομάδας, ενός οργανισμού, ενός έθνους. Και είναι και φορές που μπορεί να χρειαστεί να θυσιάσεις ακόμη και τη ζωή σου στην προσπάθεια σου αυτή.. Θυσία! Αυτό σημαίνει για μένα ηγεσία. 

Δήμητρα Ζερβάκη - Business Coach

Οι διάφοροι ορισμοί όπως τους μάθαμε στις σχολές διοίκησης επιχειρήσεων και όπως συνεχίζουν να διδάσκονται ακόμα και σήμερα είναι πλέον παρωχημένοι και περιοριστικοί. Ο «μπροστάρης» ηγέτης με τους ακολούθους του, που πολλές φορές μπερδεύεται και με το manager ή το διευθυντή έχει πεθάνει. Στην εποχή της αβεβαιότητας, της συνεχούς ανατροπής, της σύγχυσης αλλά και των πολλών προκλήσεων και ευκαιριών, η ηγεσία αφορά όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τη θέση που κατέχουν. Ηγεσία είναι να λειτουργείς με οδηγό το «Είμαι-Ποιώ-Έχω», με κέντρο το όραμα και με σημαία την καρδιά. Ηγεσία είναι να αναπτύσσεις τα ταλέντα σου, τη δημιουργικότητά σου και ταυτόχρονα να εμπνέεις τους συνανθρώπους σου, καινοτομώντας και όντας μοναδικός, ακέραιος και πάνω απ’ όλα αυθεντικός. Ηγεσία είναι να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό στην ομάδα στην οποία ανήκεις και να συμβάλλεις στη διεύρυνσή της, με στόχο πάντα να επιτυγχάνονται ο σκοπός και οι στόχοι της. 

Βαλεντίνα Κόρδη - High Performance & Mindset Coach

Ηγεσία για εμένα είναι η ικανότητα που έχει κάποιος να προπονεί με πάθος τα άτομα της ομάδας του, ώστε να τους βοηθά να εξελίσσονται και όχι να παίζουν απλώς έναν ρόλο εκτελεστικό. Και αυτό μπορεί να το καταφέρει δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου θα υπάρχουν ξεκάθαροι στόχοι, μέσα στους οποίους ο καθένας από την ομάδα θα παίζει τον δικό του σημαντικό ρόλο σε αυτούς, καινοτομία, παρακίνηση και κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Κατερίνα Αντωνοπούλου - Executive Coach

Ηγεσία είναι κάτι άυλο, μια ιδέα. Παρόλα αυτά, η ηγεσία υλοποιείται μέσω ενός ανθρώπου που έχει όραμα, σθένος, ακεραιότητα, ηθική και ενδιαφέρεται για το γενικό καλό (για να είμαστε εναρμονισμένοι με τη νέα εποχή). Τέλος, ο ηγέτης εμπνέει και κινητοποιεί ως προς ένα σκοπό.

Χριστόφορος Καρράς - Performance Coach, Coaching trainer

Ηγεσία είναι η δύναμη του ανθρώπου να στέκεται επικεφαλής κατά τρόπο δημιουργικό, εμπνέοντας την ομάδα του, δίνοντας λύση στο πρόβλημα πριν καν τη δημιουργία του, ενώ οι συμβουλές του παρέχονται κατόπιν ώριμης σκέψης, πάντα πιστός στο όραμα και την αποστολή του.

Σιδέρη Βικτωρία - Executive Coach 

Η έννοια της ηγεσίας για μένα επεξηγείται πολύ περιγραφικά στην εξής φράση «Ηγεσία είναι η τέχνη να κάνεις τους ανθρώπους να κάνουν αυτό που θέλεις εσύ να κάνουν, επειδή θέλουν να το κάνουν».

Αν διαχωρίζαμε τη ζωή ενός ανθρώπου σε δύο βασικούς πυλώνες, την διαπροσωπική αλληλεπίδραση με τους άλλους και την ενδοπροσωπική σχέση, δηλαδή τη σχέση με τον εαυτό, θα διακρίναμε εύκολα στοιχεία ηγεσίας και στους δύο αυτούς πυλώνες.

Αρχικά, σε μια σχέση ηγεσίας αυτό που γρήγορα θα παρατηρούσε κανείς είναι έναν άνθρωπο που τον ακολουθούν άλλοι, όχι επειδή τον φοβούνται, αλλά επειδή τον εμπιστεύονται, όχι μέσω εκφοβισμού αλλά με ελεύθερη βούληση και πίστη προς το πρόσωπο του. Η σχέση του ηγέτη με την ομάδα του είναι ξεκάθαρα μια σχέση αποδοχής αλλά και μίμησης, όπου ο ηγέτης γίνεται ουσιαστικά πρότυπο συμπεριφοράς και στάσης ζωής για τους ανθρώπους που τον ακολουθούν.

Αντίστοιχα ο ηγέτης σε σχέση με τον εαυτό του, αναζητά τη συνεχή πρόοδο και τη μάθηση από κάθε περίσταση. Στους «καλούς καιρούς» αποζητά τα λιγότερα εύσημα, ενώ στους «δύσκολους καιρούς» αναλαμβάνει τη μεγαλύτερη ευθύνη. Δεν νοιάζεται για την προβολή μιας εμμονικής εικόνας «αρχηγού», άλλωστε αν χρειαστεί να δηλώσεις ότι είσαι αρχηγός, τότε σίγουρα δεν είσαι ηγέτης.

Ελένη Δημάκη - Business Coach

Η ηγεσία είναι η ικανότητα ενός ατόμου, κι όχι ένα ανθρώπινο χαρακτηριστικό, όπου εκτελεί μια διαδικασία ενθάρρυνσης, έμπνευσης και καθοδήγησης ενός συνόλου ατόμων με σκοπό να λειτουργούν ομαδικά για την επίτευξη ενός στόχου.

Πάμελα Καραβά - Executive & Lifestyle Coach, Coach Trainer & Assessor

Ηγεσία είναι το ταλέντο και η ικανότητα να γοητεύει ένα άτομο με διάφορες τεχνικές που είναι πηγαίες και να κατευθύνει άτομα με ή χωρίς κριτική σκέψη να σκέφτονται και να ενεργούν με συγκεκριμένο τρόπο. Η συγκεκριμένη κατεύθυνση μπορεί να έχει καλές ή αρνητικές προθέσεις και αντίστοιχα ή αντιστρόφως ανάλογα θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα.

Ραντεβού την επόμενη εβδομάδα, όπου οι παραπάνω coaches θα απαντήσουν στο ερώτημα αν υπάρχει ο τέλειος CEO.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr