NEWSFLASH...
Κοινωνική Επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

Η Agile βελτιώνει την καθημερινότητα των αγροτών

Η Agile βελτιώνει την καθημερινότητα των αγροτών

Ο Γεώργιος Βαρβαρέλης, πτυχιούχος Μηχανικός Η/Υ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συνιδρυτής και CEO της Agile Agriculture Technologies από το Νοέμβρη του 2016, μίλησε στο epixeiro.gr με αφορμή την συμμετοχή της ομάδας του στον τελικό του Chivas Venture στην Ελλάδα.

Φέτος είστε ανάμεσα στις 5 εταιρείες - φιναλίστ του διαγωνισμού κοινωνικής επιχειρηματικότητας Chivas Venture στην Ελλάδα. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από τη συμμετοχή σας στον ελληνικό τελικό;

Η προσδοκία μας είναι να είμαστε οι νικητές του διαγωνισμού, ώστε να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε τις λύσεις μας, στον παγκόσμιο διαγωνισμό.

Αν είστε ο Έλληνας που θα βρεθεί στον παγκόσμιο τελικό και καταφέρετε να κερδίσετε μέρος της χρηματοδότησης, πώς θα αξιοποιήσετε τα χρήματα;

Τα χρήματα θα αξιοποιηθούν σχεδόν εξ' ολοκλήρου, για την ανάπτυξη του τελικού προϊόντος και στα έξοδα κατοχύρωσης της ευρεσιτεχνίας αυτής, στις αγορές που απευθυνόμαστε.

Από ποιους λοιπόν και γιατί δημιουργήθηκε η Agile Agriculture Technologies και ποιος  ο σκοπός της;

Η Agile, δημιουργήθηκε από 4 Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και ταυτόχρονα αγρότες με σκοπό τη δημιουργία καινοτόμων συστημάτων, τα οποία βελτιώνουν την καθημερινότητα των αγροτών παγκοσμίως, προστατεύοντας ταυτόχρονα και το περιβάλλον. Όραμά μας από το ξεκίνημα, ήταν να βάλουμε ένα μικρό «λιθαράκι», στη λύση του παγκόσμιου προβλήματος της τροφής, που γίνεται όλο και μεγαλύτερο με τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της γης.

Agile_Team_without_Alex.jpg?mtime=20180109132016#asset:73816

Πώς ακριβώς λειτουργεί το EyeQ system;

Το ΕyeQ εγκαθίσταται εύκολα στα τρακτέρ και μέσω του συστήματος των οπτικών αισθητήρων(καμερών) που διαθέτει, αναλύει σε πραγματικό χρόνο, την κατάσταση της «υγείας» κάθε εκατοστού ενός αγρού, καθώς και άλλα χαρακτηριστικά και τελικά «δίνει» εντολές στους γεωργικούς ελκυστήρες(τρακτέρ), ως προς το πόση ποσότητα λιπάσματος ή φυτοφάρμακου πρέπει να πέσει και πού. Το αυτόνομο αυτό σύστημα, έχει ως στόχο να πετύχει ο αγρότης την καλύτερη και περισσότερη δυνατή παραγωγή, χρησιμοποιώντας όσο λιγότερα χημικά γίνεται, με απώτερο σκοπό, την αύξηση του εισοδήματος του αγρότη και την προστασία του περιβάλλοντος

Πόσο εύκολο θα είναι για έναν αγρότη, που ίσως να μην είναι τόσο εξοικειωμένος με την τεχνολογία, να χρησιμοποιήσει το EyeQ system;

Τεχνικά και πρακτικά, η χρήση του EyeQ, είναι πολύ απλή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους αγρότες, καθώς αυτό ήταν από τις πιο σημαντικές αρχές που είχαμε όταν ξεκινήσαμε, διότι άλλωστε, γνωρίζαμε πολύ καλά την αγορά. Παρόλα αυτά, το κομμάτι της εξοικείωσης με τη νοοτροπία της γεωργίας ακριβείας, είναι η πρόκληση, κάτι το οποίο αλλάζει με τα χρόνια θετικά για εμάς και λόγω της μείωσης του μέσου όρου ηλικίας των πελατών μας, αλλά και λόγω της εξοικείωσης με την τεχνολογία γενικότερα.

Ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από την δημιουργία;

Η ιδέα προήλθε από το «μικρόβιο» του μηχανικού, ενώ οδηγούσαμε το τρακτέρ στους δικούς μας αγρούς. Σκεφτήκαμε το ότι, δεν είναι δυνατόν, να διανέμουμε την ίδια ποσότητα υλικού σε όλο το μήκος και πλάτος ενός αγρού και να μην προκαλείται με αυτό τον τρόπο, είτε σπατάλη, είτε έλλειψη σε κάποια μέρη αυτού.

Από πόσα άτομα αποτελείται η ομάδα σας;

Η ομάδα μας, αποτελείται από 6 άτομα αυτή τη στιγμή.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε στην καθημερινότητά σας; Πόσο εύκολο είναι να πείσετε τους αγρότες να συνεργαστούν μαζί σας;

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις, αφορούν την κατανόηση των διαφορών των πελατών μας, ανάλογα με τη γεωγραφική τους θέση και η προσαρμογή του συστήματος και της τιμολογιακής μας πολιτικής, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Παραδόξως, είδαμε στη διάρκεια των πιλοτικών μας δοκιμών, ότι οι αγρότες συνεργάζονται εύκολα μαζί μας, αρκεί να βλέπουν έμπρακτο αποτέλεσμα στους αγρούς τους.

Τι κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας όταν δεν ασχολείστε με την εταιρία σας;

Ειδικά αυτή την περίοδο, λόγο της γεωρικής σεζόν, δεν έχουμε πολύ ελεύθερο χρόνο, αλλά όταν μπορώ, ασχολούμαι με το τρέξιμο, το σινεμά, τα βιβλία και τη χιονοδρομία.

Τι θέλετε να δείτε η Agile Agriculture Technologies να κατορθώνει σε 5 χρόνια από τώρα;

O στόχος μας στα 5 έτη από τώρα, είναι να είμαστε μία υπολογίσιμη δύναμη παγκοσμίως στον κλάδο της γεωργίας ακριβείας και τα συστήματα EyeQ να είναι στα χέρια αγροτών από όλο τον κόσμο.

Η Agile Agriculture Technologies ξεκίνησε με δικό σας κεφάλαιο ή μήπως είχατε κάποιου είδους χρηματοδότηση;

Η Agile ξεκίνησε με κάποιες χρηματοδοτήσεις με τη μορφή βραβείων.

Τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε επιχειρηματίες που τώρα είναι στο ξεκίνημα και θέλουν να προβούν σε παρόμοια εγχειρήματα;

Αν και δεν μας αρέσει να δίνουμε συμβουλές, διότι και εμείς είμαστε στο ξεκίνημα της πορείας μας, θα τους έλεγα να ασχοληθούν με κάτι που τους αρέσει πραγματικά και να είναι κυνικοί προς το εγχείρημά τους.

Αν ήσασταν κλεισμένος σε ένα ασανσέρ με έναν επενδυτή και είχατε 60 δευτερόλεπτα στην διάθεσή σας, τι θα του λέγατε για να τον πείσετε να επενδύσει στην startup σας;

Έχουμε φτιάξει το EyeQ, την πρώτη οικονομική συσκευή τεχνητής νοημοσύνης για αγρότες στον κόσμο και ότι θα χάσει πολλά χρήματα αν δεν αρπάξει την ευκαιρία να είναι μέρος της Agile.

Και αν αντίστοιχα είχατε 30 δευτερόλεπτα με έναν πιθανό μεγάλο πελάτη, τι θα λέγατε σε εκείνον;

Το σύστημά μας θα αυξήσει τα έσοδά σου κατά 15% ετησίως, ενώ σου κάνει τη ζωή ευκολότερη, αν το παραγγείλεις τώρα, θα έχεις 10% έκπτωση τα πρώτα 2 χρόνια της συνδρομής σου.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr