NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Βιβλία
ανάγνωση

Μάνατζμεντ Ασφάλειας και Υγείας των Εργαζομένων! Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την νομοθετική αλλαγή στην AYE στην Ελλάδα.

Μάνατζμεντ Ασφάλειας και Υγείας των Εργαζομένων! Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την νομοθετική αλλαγή στην AYE στην Ελλάδα.

Έρευνες δείχνουν ότι η διατήρηση της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων (ΑΥΕ) έχει άμεσο και μετρήσιμο αντίκτυπο στην παραγωγικότητα και συμβάλλει στη βελτίωση της βιωσιμότητας των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης. Ενώ η πρόληψη ή/και μείωση των σοβαρών ατυχημάτων ή των επαγγελματικών ασθενειών και η μη προαγωγή της υγείας των εργαζομένων συνεπάγονται ουσιαστική ζημία για μια εταιρεία με διάφορους τρόπους. Η προσέγγιση σχετικά με την πρακτική εφαρμογή της νομοθεσίας στον τομέα της AYE διαφέρει μεταξύ των επιχειρήσεων με κύριο κριτήριο το μέγεθος της επιχείρησης που δυσκολεύονται να τηρήσουν τις διατάξεις λόγω έλλειψης εμπειρογνωμόνων και σχετικής καθοδήγησης αλλά και υψηλού κόστους. Στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι κανονισμοί συμμόρφωσης έχουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό μετουσιωθεί σε επιχειρησιακές διαδικασίες αλλά και σε κουλτούρα.

Η εθνική νομοθεσία για την ΑΥΕ στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνει νόμους, προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, η σύνταξη και υιοθέτηση των οποίων επηρεάζεται από την Κοινοτική νομοθεσία μετά το 1996, καθώς οι ευρωπαϊκές Οδηγίες ελάχιστων προδιαγραφών (που αφορούν  χώρους εργασίας, προστασία των εργαζομένων από θόρυβο, κραδασμούς, χημικές ουσίες, αμίαντο, καρκινογόνες ουσίες, βιολογικούς παράγοντες, εξοπλισμό εργασίας, εργασία σε εργοτάξια, χρήση χημικών ουσιών, χρήση μέσων ατομικής προστασίας, οθόνες οπτικής απεικόνισης, σήμανση κ.λπ.) είναι υποχρεωτικής εφαρμογής για όλα τα κράτη-μέλη.

Τον Οκτώβριο του 2017 εγκρίθηκε από την Υπουργό Εργασίας και η Εθνικής Στρατηγική για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, και έτσι επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, τεχνικοί ασφαλείας, ιατροί εργασίας, αλλά και οποιοσδήποτε εμπλεκόμενος με οποιονδήποτε τρόπο στις πολιτικές υγείας  και ασφάλειας, πρέπει να ενημερωθεί σχετικώς και να συμμορφωθεί με τις προδιαγραφές. 

Σ΄ αυτή την ενημέρωση μπορεί να συμβάλλει το βιβλίο «Μάνατζμεντ Ασφάλειας και Υγείας των Εργαζομένων» (Jeremy Stranks) που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Rosili (www.Rosili.gr) . Το βιβλίο αποτελεί μετάφραση της 10ης αγγλικής έκδοσης (KoganPage) με πλήρη ελληνικοποίηση με την προσαρμογή της πιο πρόσφατης νομοθεσίας στην ελληνική πραγματικότητα και την προσθήκη μελέτης περιπτώσεων και καλών πρακτικών. Την επιστημονική επιμέλεια υπογράφουν οι: Κατερίνα Αδάμ/Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΕΜΠ, Δημήτρης Ναθαναήλ/Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ και ο Ηλίας Μπανούτσος/ΔΣ-Εργονομία ΑΕ 

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ 

Περισσότερα για τις Εκδόσεις Rosili εδώ

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr