NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Βιβλία
ανάγνωση

Είναι ζωτική ανάγκη η απελευθέρωση της ελληνικής οικονομίας μέσω μιας συνταγματικής μεταρρύθμισης

Είναι ζωτική ανάγκη η απελευθέρωση της ελληνικής οικονομίας μέσω μιας συνταγματικής μεταρρύθμισης
02_02_2018 | 16:00
epixeiro icon Ειδήσεις | Βιβλία

Παρουσίαση του βιβλίου του Γεώργιου Μπήτρου, «Το κράτος στην παγκόσμια αυτορυθμιζόμενη τάξη», στην Ελληνοαμερικανική Ένωση!

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης η παρουσίαση του βιβλίου του ομότιμου καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεωργίου Μπήτρου, με τίτλο «Το Κράτος Στην Παγκόσμια Αυτορρυθμιζόμενη Τάξη», που διοργάνωσαν το Hellenic American College (HAEC) και η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Αναφερόμενος στο βιβλίο, ο Πρόεδρος του Hellenic American University,  Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, τόνισε ότι ο συγγραφέας εντοπίζει στο πόνημά του τις αδυναμίες του υπάρχοντος παραγωγικού μοντέλου στην χώρα και άρα προτείνει μεταρρυθμίσεις που από καιρό θα έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί. Αναφέρθηκε επίσης στην προβληματικότητα της δημόσιας εκπαίδευσης, η οποία αναπαράγει κομματισμό, εξαγορά συνειδήσεων και αντιπαραγωγικές νοοτροπίες. «Ο εκσυγχρονισμός του κράτους δεν πρέπει να αρχίσει από οποιαδήποτε ΔΕΚΟ, π.χ. την ΔΕΗ. Όποιος σκέπτεται μεταρρύθμιση και όποιος επιθυμεί την μεταρρύθμιση, μόνον εάν κατεδαφίσει το σάπιο σύστημα των πανεπιστημιακών ΔΕΚΟ στο σύνολό του από την κορυφή μέχρι την βάση και ξαναχτίσει κάτι καινούργιο, θα μπορέσει να πετύχει», τόνισε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του, ο Πέτρος Δούκας, πρώην υφυπουργός Οικονομικών, αναφέρθηκε στην ανάγκη η χώρα να προσαρμόσει το παραγωγικό της μοντέλο στην διεθνή ζήτηση και είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνον αν υπάρξει ένα τσουνάμι επενδύσεων. «Χωρίς επενδύσεις, χωρίς ανάληψη ρίσκου από επιχειρηματίες, βιοτέχνες και από διεθνείς κολοσσούς και μη, δεν θα υπάρξει ανάπτυξη. Δεν θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, δεν θα μπορέσουμε να κτυπήσουμε την ανεργία. Ακόμα χειρότερα, θα χαθεί και η τεχνική ικανότητα του εργατικού δυναμικού», τόνισε. Για να προσθέσει ότι, «εμείς οι Έλληνες συντηρούμε ένα τεράστιο και αναποτελεσματικό, αναξιοκρατικό κράτος, για το οποίο πληρώνουμε ό,τι φόρους έχει επινοήσει ο ανθρώπινος νους». Στο πλαίσιο αυτό, κατά τον κύριο Δούκα, το πρόβλημα είναι το μέγεθος του κράτους σε σχέση με την συνολική παραγωγικότητα της χώρας μας και όχι το ότι οι Έλληνες δεν πληρώνουν αρκετούς φόρους. «Για να αυξηθούν τα εισοδήματα στην χώρα θα πρέπει να παράγουμε πολλά περισσότερα προϊόντα και πολύ μεγαλύτερης αξίας από αυτήν που έχουν σήμερα», υπογράμμισε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών.

«Το μέγεθος και η σφοδρότητα της κρίσης που πλήττει, ανοικτά πλέον, την χώρα εδώ και οκτώ χρόνια είναι σε μεγάλο βαθμό συνέπεια της αδυναμίας της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας να συνειδητοποιήσει τί ακριβώς συμβαίνει και να αντιδράσει αποτελεσματικά. Η κοινωνία μας πάσχει από διανοητικό αποπροσανατολισμό και αυτό έχει ως παρεπόμενο αποτέλεσμα την πλήρη έλλειψη συλλογικής αυτοπεποίθησης, αποφασιστικότητας και αισιοδοξίας. Δηλαδή, των τριών  πλέον απαραίτητων στοιχείων για την επιτυχία, είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό επίπεδο. Οι αιτίες της νοσηρής αυτής κατάστασης διανοητικής παράλυσης και πρακτικής αδράνειας της ελληνικής κοινωνίας είναι αναμφίβολα πολλές, μερικές δε από αυτές πηγαίνουν βαθιά πίσω στον χρόνο. Μία όμως είναι η σημαντικότερη και έχει αποφασιστική σημασία: πρόκειται για το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία, στην κρισιμότερη μάλιστα στιγμή της, βρέθηκε πολιτικά άοπλη. Ο πιο σημαντικός παράγοντας σε μία εθνική μάχη, ο συλλογικός διανοούμενος που πρέπει να ηγηθεί και να οδηγήσει το έθνος έξω από την κρίση, δηλαδή τα πολιτικά κόμματα, αποδεικνύονται –δυστυχώς– κατώτερα των απαιτήσεων των καιρών. Αποτελούν αυτά τα ίδια, συστατικά στοιχεία της κρίσης και κατά συνέπεια αδυνατούν να λειτουργήσουν ως παράγοντες υπέρβασής της». Αυτά, μεταξύ άλλων, τόνισε ο πρώην πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Κωνσταντίνος Γάτσιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα και τον ρόλο ενός βιβλίου όπως αυτό του Γεώργιου Μπήτρου. 

Ο συγγραφέας αναφέρθηκε στο μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον και είπε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις από εμάς για εμάς. «Τώρα, τόνισε ο συγγραφέας, «ζούμε κάτω από συνθήκες οιονεί έκτακτης ανάγκης, με μειωμένη εθνική κυριαρχία και υπό τον έλεγχο και τις οδηγίες των δανειστών. Είναι φυσιολογικό οι πολίτες να αισθανόμαστε ανασφάλεια από την συνεχή συμπίεση των προτύπων κατανάλωσης και ζωής με τα οποία είχαμε συνηθίσει, και να βιαζόμαστε να δούμε κάποια θετικά αποτελέσματα από την εφαρμογή των μνημονίων. Πιστεύω ότι, αν συνεχίσουμε και επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχουμε συμφωνήσει, μία μέτρια ανάπτυξη θα ξεκινήσει τα προσεχή χρόνια –αν και όχι με ρυθμούς τέτοιους ώστε να επιστρέψουμε στην κατά κεφαλήν υλική ευμάρεια τού 2008 πριν από τα μέσα της δεκαετίας του 2020. Στον βαθμό λοιπόν που η εκτίμησή μου επαληθευτεί δεν θα πρέπει να εφησυχάσουμε, γιατί οι μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε προκειμένου να επιβιώσουμε ως ανθηρό και υπερήφανο έθνος στον κόσμο που αναδύεται είναι πολύ ευρύτερες. Αφορούν την μεταρρύθμιση του προτύπου διακυβέρνησης της χώρας, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, την οριοθέτηση του κοινωνικού κράτους, την ρύθμιση του ανταγωνισμού στις αγορές, κλπ.», είπε ο καθηγητής Γεώργιος Μπήτρος.

Την ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε ο δημοσιογράφος-οικονομολόγος Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος, επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr