NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Βιβλία
ανάγνωση

Προωθήστε τον εαυτό σας αποτελεσματικά & αποκτήστε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Προωθήστε τον εαυτό σας αποτελεσματικά & αποκτήστε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
16_04_2018 | 11:00
epixeiro icon Ειδήσεις | Βιβλία

Μάθετε να προσελκύετε τους ανθρώπους που χρειάζονται τις υπηρεσίες σας

Πολλοί άνθρωποι πιθανόν συνειδητοποιούν την ανάγκη για προσωπικό μάρκετινγκ. Όμως, το μάρκετινγκ δεν περιορίζεται στην αποστολή του βιογραφικού σας σε όλους ανεξαιρέτως. Κάνοντας κάτι τέτοιο δε θα ξεχωρίσετε από τους υπόλοιπους που αναζητούν εργασία. Μόλις σταματήσετε να χτυπάτε πόρτες, οι περισσότεροι θα σας ξεχάσουν. Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στο μάρκετινγκ (marketing) και στην πώληση (selling).

  • Το μάρκετινγκ αφορά στο χτίσιμο μιας σχέσης με την ομάδα-στόχο (target audience), μέσα από την οποία ανακαλύπτετε τις ανάγκες της και της εξηγείτε με ποιους τρόπους θα τις καλύψετε. Περιλαμβάνει την προσέγγιση νέων ατόμων, καθώς επίσης και αυτών που ήδη γνωρίζετε.  
  • Η πώληση είναι το τελικό στάδιο της διαδικασίας του μάρκετινγκ. Βοηθάει τους πιθανούς πελάτες να πάρουν μια απόφαση, ενώ επιβεβαιώνει ότι έχετε κερδίσει μια συγκεκριμένη δουλειά.

Ορισμένοι άνθρωποι προσπαθούν να ‘πουλήσουν’ τον εαυτό τους με λάθος τρόπο, τη λάθος στιγμή. Πιθανόν να έχετε ακούσει τους πομπώδεις λόγους τους σε συνεδριάσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις. Κάτι αντίστοιχο κάνουν και στο διαδίκτυο. Μιλούν συνεχώς με τα καλύτερα λόγια για τον εαυτό τους και τις επιχειρήσεις τους. Όπως είναι φυσικό, οι υπόλοιποι τους διαγράφουν από τη λίστα των φίλων τους (‘unfriend’) ή σταματούν να τους ‘ακολουθούν’ (‘unfollow’). Την ίδια στιγμή, τόσο οι εργοδότες όσο και οι κυνηγοί ταλέντων λαμβάνουν βιογραφικά με μακροσκελείς προλόγους που περιγράφουν πόσο θαυμάσιος είναι ο ενδιαφερόμενος. Όλο αυτό είναι αρκετά απωθητικό. Κάποιοι άλλοι πάλι έχουν το αντίθετο πρόβλημα. Φοβούνται τόσο πολύ να ‘πουλήσουν’ τον εαυτό τους, με αποτέλεσμα να χάνουν ενδιαφέρουσες ευκαιρίες.

Το κλειδί είναι να γνωρίζετε το πότε θα ‘πουλήσετε’ τον εαυτό σας. Υπάρχουν στιγμές που αναμένεται να το κάνετε. Ας υποθέσουμε ότι ανταγωνίζεστε για μια δουλειά ή την ανάληψη ενός έργου. Βρίσκεστε στα τελευταία στάδια της διαδικασίας του μάρκετινγκ και είστε στη λίστα με τους τελικούς υποψηφίους. Οι πιθανοί εργοδότες ή πελάτες σάς έχουν καλέσει να κάνετε μια παρουσίαση. Θέλουν να ξέρουν γιατί πρέπει να διαλέξουν εσάς.

Με ποιο τρόπο, όμως, θα μπείτε στη λίστα με τους τελικούς υποψηφίους;

Η εντύπωση που έχουν οι άλλοι για εσάς παίζει σημαντικό ρόλο. Επίσης, καθορίζει το ποσό που θα πληρώσουν για τις υπηρεσίες σας. Όταν συναντάτε ανθρώπους για πρώτη φορά, είναι πολύ σημαντικό να έχουν ακούσει ή διαβάσει για εσάς. Έχετε αποκτήσει ήδη κάποια φερεγγυότητα την οποία μπορείτε να ενισχύσετε περαιτέρω.

Ιδανικά, οι άνθρωποι θα πρέπει να σας γνωρίσουν μέσα από τρεις διαφορετικούς τρόπους, σε διαφορετικά πλαίσια. Για παράδειγμα, μπορεί να έχουν ακούσει για εσάς, να έχουν διαβάσει για εσάς και στη συνέχεια να σας γνωρίσουν προσωπικά. Μπορεί να σας έχουν δει στην τηλεόραση ή σε μια αξιόπιστη ιστοσελίδα. Μπορεί να έχουν συνδεθεί μαζί σας στο Facebook ή στο LinkedIn, απ’ όπου θα μπορούσαν να παρακολουθούν τις δημοσιεύσεις σας για μήνες. Όσο πιο ευρέως αναγνωρισμένος είστε, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ζήτηση για τις υπηρεσίες σας. Η πιο ισχυρή επιδοκιμασία είναι να σας συστήσει σ’ έναν πιθανό πελάτη ή εργοδότη κάποιος που εμπιστεύονται.

Προωθείτε τον εαυτό σας από τότε που ήσασταν μικρό παιδί, ξεκινώντας και αναπτύσσοντας σχέσεις. Οι ίδιες αρχές ισχύουν και στη δουλειά σας ή στην επιχείρηση. Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να δουλεύουν με αυτούς που γνωρίζουν και εμπιστεύονται. Μια σχέση μπορεί να διαρκέσει για χρόνια – ακόμα και για μια ζωή. Κάθε τόσο θα εμφανίζεται μια ευκαιρία συνεργασίας με αυτούς τους ανθρώπους.

Μάθετε περισσότερα στο βιβλίο Χτίσε το όνομά σου (Brand you) των εκδόσεων Rosili για να ανακαλύψετε τον εαυτό σας, ώστε να χτίσετε την επαγγελματική ταυτότητα που θα μεταμορφώσει και θα απογειώσει την καριέρα σας.

Αξιοποιήστε το ταλέντο σας και ξεχωρίστε!

Περισσότερα βιβλία από τη σειρά Rosili LifeSuccess για την ισορροπία και την ευτυχία στην προσωπική κι επαγγελματική ζωή θα βρείτε εδώ.

 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr