NEWSFLASH...
Χρηματοδότηση
ανάγνωση

Velocity.Partners VC: Το fund που θέλεις στη γωνία σου!

Velocity.Partners VC: Το fund που θέλεις στη γωνία σου!

Οι 4 partners του Velocity.Partners VC (Κωνσταντίνος Μαύρος, Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, Eric Parks & Αχιλλέας Πετρόπουλος) μίλησαν στο epixeiro.gr για το fund που θα προσπαθήσει να αναδείξει το ελληνικό startup οικοσύστημα.

Αρχικά, πείτε μας δυο λόγια για την Velocity.Partners VC; Ποιοι είστε, ποιος είναι ο στόχος σας, γιατί ξεκινήσατε αυτό το fund; Σε ποιους απευθύνεστε και ποιοι είναι οι τομείς που σας ενδιαφέρουν;

Το Velocity.Partners Fund αποτελείται από 4 partners, έμπειρους επενδυτές, επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων  με ένα εκτεταμένο διεθνές δίκτυο, οι οποίοι επιπλέον κεφαλαιοποιούν την εμπειρία και την κληρονομιά του Found.ation, του παλαιότερου και ενός από τους μεγαλύτερους εν ενεργεία Accelerators και Innovation Hubs στην Ελλάδα.

Ήταν το φυσικό επόμενο βήμα καθώς είχαμε εντοπίσει ένα σαφές κενό στην χρηματοδότηση των startups στην Ελλάδα, αυτό του pre-seed & seed, των πρώτων δηλαδή βημάτων ενός νέου επιχειρηματικού σχήματος. Η κρίση και η απουσία επενδυτικής κουλτούρας σε τέτοια εγχειρήματα συχνά δεν επιτρέπει στους ‘σπόρους’ να μεγαλώσουν και καρποφορήσουν.

Όραμα του fund είναι να καταγραφεί στην Ελληνική και διεθνή αγορά ως το δεδομένο σημείο αφετηρίας και ο πολλαπλασιαστής ισχύος για τις πιο καινοτόμες και επιτυχημένες Ελληνικές εταιρείες.

Σε ποιους πυλώνες και με ποια κριτήρια επικεντρώνεται η επενδυτική σας δραστηριότητα; Και ποιο θα είναι το ποσό των επενδύσεων;

Το fund είναι industry agnostic, δηλαδή δεν έχουμε κάποιο περιορισμό σε κάποιο συγκεκριμένο κλάδο, αρκεί το βασικό καινοτόμο στοιχείο που υποστηρίζει την όλη προσπάθεια να είναι τεχνολογικό. Αυτό διότι αφενός είναι μέσα στους καταστατικούς σκοπούς του fund αλλά και για έναν πολύ πρακτικό λόγο:

Αυτός είναι ο τομέας που γνωρίζουμε εις βάθος και που  μπορούμε να φέρουμε προστιθέμενη αξία στις εταιρείες.

Επίσης,  θεωρούμε πως υπάρχουν και ιδιαίτερες ευκαιρίες σε ιδέες και εταιρείες που επικεντρώνονται -ενδεικτικά- στον τουρισμό, την ναυτιλία και αρκετές υπηρεσίες καθώς είναι ώριμη αγορά η Ελλάδα κάτι που σημαίνει ότι η γνώση που θα συγκεντρώσει μια ομάδα στα πρώτα της βήματα εάν ασχοληθεί -δοκιμαστικά και για επιβεβαίωση της δυνατότητας της ιδέας- με την Ελληνική αγορά πολύ πιθανό να βρει εφαρμογή άμεσα και στο εξωτερικό. Είναι δηλαδή, μεταφερόμενο το validation της ιδέας καθώς η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα. Επαναλαμβάνουμε ωστόσο, ότι επί της αρχής είμαστε industry agnostic.

Από εκεί και πέρα, αυτό που κοιτάμε είναι σίγουρα μια ομάδα με φιλόδοξους και εξαιρετικούς ιδρυτές που στο επίπεδο της ιδέας θα δημιουργήσει καινοτόμα προϊόντα πραγματικά παγκοσμίου βεληνεκούς σε αγορές και τομείς δραστηριοποίησης με γρήγορες και μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης.

Μία τυπική επένδυση μας σε pre-seed επίπεδο θα μπορούσε να ξεκινάει από 50,000 ευρώ και να φτάνει τις 150,000 ευρώ, ενώ οι seed επενδύσεις μας θα κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 300,000 και 500,000 ευρώ. Φυσικά το fund θα συνεχίζει να υποστηρίζει τις επιτυχημένες του επενδύσεις τοποθετώντας έως και 2 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον στους επόμενους γύρους (follow on investments).

Παράθεση - epixeiro.gr

Επιχειρηματικότητα σημαίνει πως θα παλέψεις στο ρινγκ. Εμείς είμαστε αυτοί που θέλεις να έχεις στην γωνία σου. -Velocity.Partners-

Ποια είναι τα στοιχεία που σας διαφοροποιούν, γιατί μια νέα επιχείρηση να επιλέξει την Velocity.Partners VC για να ζητήσει επένδυση; Τι υπηρεσίες/παροχές θα προσφέρετε σε όσους επιλεγούν να συμμετέχουν στα προγράμματά σας; Και ποια είναι η διάρκεια συμμετοχής;

Το σύνολο της εμπειρίας μας, καθώς έχουμε υπάρξει ιδρυτές εταιρειών και δημιουργοί και οι ίδιοι οπότε γνωρίζουμε την προοπτική από άλλη πλευρά του τραπεζιού, μας κάνει να πιστεύουμε πως πραγματικά έχουμε να προσφέρουμε προστιθέμενη αξία σε ομάδες που θα συνεργαστούν μαζί μας.

Πρώτα απ’όλα έχουμε μια σειρά από εταιρικούς partners, κορυφαίους ομίλους της Ελληνικής αγοράς στο χώρο του λιανεμπορίου, media, ναυτιλία, τραπεζών κλπ.

Οι όμιλοι αυτοί εκτός από συνεπενδυτές στο νέο fund θα προσφέρουν τεχνογνωσία στις νέες εταιρείες καθοδηγώντας τους σχετικά με τις ανάγκες, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες καινοτομίας στους χώρους δραστηριοποίησης τους, προσφέροντας πεδίο ανάπτυξης και πειραματισμού καθώς και πρόσβαση στην αγορά (go-to-market pad) κατά περίπτωση φτάνοντας έως το first customer pledge και το product distribution. Πάντα στο βαθμό που επιθυμούν οι ομάδες μας.

Η σύμπλευση του fund μας με το Found.ation σημαίνει πως οι ομάδες μας θα υποστηρίζονται και θα έχουν πρόσβαση σε ένα επιπλέον pool 15 ανθρώπων, έμπειρων στελεχών με εμπειρία στους τομείς του Product Development, της Τεχνολογίας, του Recruiting και του Marketing. Αυτού του είδους η υποστήριξη, πιστεύουμε, είναι το ισχυρό μας σημείο σε σχέση όχι μόνο με άλλα funds που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας, αλλά ακόμα και σε σχέση με σχήματα από την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Επιπλέον, έχουμε μια απαράμιλλη ομάδα από mentors & advisors, ανθρώπους με τους οποίους έχουμε δουλέψει στο παρελθόν, και είναι σε θέση να συμβάλουν με εμπειρίες και πραγματική, πρακτική γνώση φέρνοντας λύσεις στα προβλήματα που θα συναντήσουν. Υπάρχει διασύνδεση με το διεθνές οικοσύστημα τόσο σε επίπεδο διερεύνησης αγορών και συνεργασιών όσο και στην εύρεση περαιτέρω κεφαλαίων, επαφές και σχέσεις οι οποίες έχουν χτιστεί μέσα στα χρόνια.

Τέλος, υπάρχει ικανότητα να βρούμε πραγματικές λύσεις στα προβλήματα, να εργαστούμε δίπλα τους, στα προβλήματα που – με βεβαιότητα – θα παρουσιαστούν.

Όπως είχε πει ο Mike Tyson ‘όλοι έχουν ένα σχέδιο μέχρι να δεχθούν μια γροθιά στο πρόσωπο’. Επιχειρηματικότητα σημαίνει πως θα παλέψεις στο ρινγκ. Εμείς είμαστε αυτοί που θέλεις να έχεις στην γωνία σου.

Πείτε μας δυο λόγια για την ομάδα του Velocity.Partners. Τι είναι αυτό που την κάνει ξεχωριστή;

Οι δεξιότητες και η δικτύωση των 4 εταίρων είναι άκρως συμπληρωματικές και επιτρέπουν έτσι το βέλτιστο ουσιαστικό όφελος για τις επενδυόμενες εταιρείες.

Ο Κωνσταντίνος Μαύρος έχει διεθνή εμπειρία στον χρηματοοικονομικό κλάδο, στην ενέργεια και τις υποδομές, καθώς και στον ευρύτερο κλάδο της τεχνολογίας, έχοντας χειριστεί συμφωνίες μεγάλου μεγέθους και συνεργαστεί με θεσμικούς οργανισμούς παγκοσμίως. Έχει, επίσης, επενδύσει επιτυχώς σε εταιρείες στον τεχνολογικό κλάδο, με ενεργή εμπλοκή από την έναρξη μέχρι την έξοδο, κι έχει εμπειρία σε εξαγορές και συγχωνεύσεις. Ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου είναι συνιδρυτής του Found.ation και του TEDxAthens, με εμπειρία στην δημιουργία προγραμμάτων acceleration, μέσω των οποίων έχουν υποστηριχθεί πάνω από 100 startup εταιρείες, αλλά και έχει εμπειρία στην συμβουλευτική μεγάλων οργανισμών (ενδεικτικά Cosmote, Eurobank, CityofAthens, EIT Digital). Ο Eric Parks κατέχει επιχειρηματικές προσλαμβάνουσες από την Silicon Valley, έχει ιδρύσει startups, έχει επενδυτικές εμπειρίες ως Angel Investor (ενδεικτικά Pollfish) αλλά και εμπειρία ως πολυβραβευμένο στέλεχος  διεθνών διαφημιστικών ομίλων όπως η Omnicom και η Leo Burnett. O Αχιλλέας Πετρόπουλος διαθέτει πολυετή πορεία ως στέλεχος επιχειρήσεων σε διαφορετικές φάσεις ανάπτυξης και ωρίμανσης (ενδεικτικά OgilvyOne, ThinkDigital, Loreal) αλλά και έχει διατελέσει εκτελεστικός σύμβουλος σε επενδυτικά σχήματα στον χώρο της τεχνολογίας.

Πώς μπορεί κάποιος να έρθει σε επαφή μαζί σας για να υποβάλλει την πρότασή του; Ποια είναι η διαδικασία; Τι περιορισμοί υπάρχουν;(συνολικός αριθμός ομάδων, γεωγραφική παρουσία κλπ)

Απλώς στείλτε μας email στο start@velocitypartners.vc

Δεν μας ενδιαφέρει που στην Ελλάδα (ή στο εξωτερικό ) είστε. Για την ακρίβεια ξέρουμε πως πολλές ομάδες δεν είναι στην Αθήνα και είμαστε σε αναζήτηση σε κάθε γωνία της χώρας καθώς και όπου υπάρχουν Έλληνες. Έχουμε ήδη αναπτύξει παρουσία και επαφές σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, τα Ιωάννινα και η Πάτρα - που θεωρούμε πως παρουσιάζουν ήδη αξιόλογη τοπική startup κοινότητα, θα συνεχίσουμε και θα ενισχύσουμε την παρουσία μας σε αυτές τις περιοχές, όσο και σε hubs στο εξωτερικό που η ελληνική κοινότητα είναι ισχυρή, όπως το Λονδίνο, το Βερολίνο και η Νέα Υόρκη.

Έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις; Τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε όσους έχουν σκοπό να στείλουν την ιδέα τους σε εσάς;

Δεχόμαστε ήδη αιτήσεις και μηνύματα και προχωράμε σε συναντήσεις. Δεν έχουμε συγκεκριμένες περιόδους, είμαστε πάντα ανοιχτοί για κάθε νέα και σοβαρή ομάδα που χρειάζεται να πάει το προϊόν της στο επόμενο επίπεδο. Η βασική συμβουλή είναι πως πρέπει να υπάρχει μια προετοιμασία. Πρακτικά μιλώντας, δεν αρκεί να πει κανείς "έχω μια ιδέα".

Πρέπει κανείς να  έχει την ομάδα που είναι η σωστή για να υλοποιήσει την ιδέα, καθώς ένα σχέδιο  και μια παρουσίαση που εξηγεί πως θα υλοποιηθεί το σχέδιο και απαντά στα βασικά ερωτήματα που οφείλει να έχει κάποιος. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να καταλάβουμε τις ακριβείς οικονομικές ανάγκες, πως έχουν υπολογιστεί, και τι πρόοδο αναμένεται να φέρουν στην εταιρεία.

Έχετε μεγάλη εμπειρία ως ομάδα στο ελληνικό startup οικοσύστημα. Ποια πιστεύετε είναι τα δυνατά του στοιχεία και ποια τα αδύνατα που θέλουν βελτίωση;

Πιστεύουμε πως τα ισχυρά σημεία υπερτερούν των αδυναμιών. Είμαστε βάσει σχεδίου, κουλτούρας και αξιών αισιόδοξοι. 

Θεωρούμε πως η παρούσα φάση είναι μια ευκαιρία γενιάς, (generational opportunity). Το Ελληνικό οικοσύστημα είναι ακόμη σε νηπιακή φάση, χωρίς να υποτιμούμε τις πραγματικές προσπάθειες τόσο των founders έως τώρα όσο και των επενδυτών της προηγούμενης φάσης που πραγματικά έθεσαν τα θεμέλια.

Το πραγματικό στοίχημα είναι να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα που σε πέντε χρόνια να μην απαιτείται μια θεσμική παρέμβαση τύπου Equifund. Να πατήσει πλέον στα πόδια του και να είναι λογικό και δεδομένο πως ξένα κεφάλαια οργανωμένα και σε κλίμακα επενδύουν στην χώρα μας.

Επιπλέον, πρέπει η επιχειρηματικότητα αυτού του είδους να αποκτήσει ευρύτερο κοινό. Δεν αρκεί να περιοριστούμε στο ήδη ενημερωμένο κοινό. Δεν μπορεί όλα αυτά να αφορούν ένα mailing list 5 χιλιάδων ανθρώπων. Πρέπει να εντάξουμε και ευρύτερα στρώματα και ομάδες που δεν έχουν ίσως στο μυαλό τους αυτού του είδους την επιχειρηματικότητα. Μπορεί να μην αφορά τους πάντες άμεσα αλλά σίγουρα αφορά περισσότερους από όσους σήμερα είναι το κοινό που ασχολείται, ενώ είναι σημαντικό να επικοινωνηθούν στην κοινωνία τα πολλαπλά οφέλη που φέρνει το οικοσύστημα μας στην ελληνική οικονομία, δηλαδή θέσεις εργασίας και ξένες επενδύσεις.

Για εμάς στο τέλος, μετά την επιτυχία των εταιρειών μας, αυτό είναι άλλωστε το μεγάλο στοίχημα:

Τι θα μείνει. Και πιστεύουμε πως η διαφορά θα είναι εντυπωσιακή. 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr