NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Ψηφιακή ή ολική μετάβαση για τις επιχειρήσεις;

Ψηφιακή ή ολική μετάβαση για τις επιχειρήσεις;

Τι έχουν ανάγκη σήμερα οι επιχειρήσεις; Την ψηφιακή μετάβαση ή την ολική στη σύγχρονη πραγματικότητα;

Η αλήθεια είναι ότι στη digital εποχή που διανύουμε ο όρος ψηφιακή μετάβαση ή ψηφιακός μετασχηματισμός φαίνεται να επικρατεί. Είναι όμως η σωστή επιλογή για τις επιχειρήσεις; Η τεχνολογία παρέχει αξία από μόνη της; Ή μόνο όταν προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα που εξασκείται με διαφορετικό τρόπο;

Ο George Westerman ερευνητής του MIT, υπεύθυνος για την πρωτοβουλία της ψηφιακής οικονομίας υποστηρίζει ότι κάθε σύγχρονη εταιρεία είναι σημαντικό να εστιάζει στη διαμόρφωση στρατηγικής τέτοιας, που να ενεργοποιείται μέσα από ψηφιακή προσέγγιση. Άρα ο στόχος δεν είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, αλλά η διαμόρφωση στρατηγικής που να βασίζεται σε ψηφιακό μετασχηματισμό. Μιλάμε επομένως για συνολικό μετασχηματισμό, σε επίπεδο δομών, λειτουργίας και εμπειρίας.

Παρόλο λοιπόν που η τεχνολογία αποτελεί τη σύγχρονη πραγματικότητα, μία ολοκληρωμένη στρατηγική δεν μπορεί να είναι επικεντρωμένη στην τεχνολογία, γιατί αυτού του είδους η προσέγγιση μπορεί να κρύβει παγίδες, όπως: 

  • Κατεύθυνση των προσδοκιών ενός οργανισμού μόνο σε ότι σχετίζεται με κινητά, big data, κ.λπ. Για παράδειγμα, αν η στρατηγική εταιρείας κινητής τηλεφωνίας σταματάει όταν η εταιρεία αρχίσει να εξετάξει ευκαιρίες που δεν ενεργοποιούνται από το κινητό, με αποτέλεσμα να χάνονται πολύ μεγαλύτερες ευκαιρίες.
  • Ανάληψη ρίσκων, καθώς οι leaders των επιχειρήσεων αφήνουν εύκολα τα χρήματα στο τραπέζι στο όνομα της digital επανάστασης, αγνοώντας τα ενδιάμεσα βήματα – βήματα  που μπορεί να μην είναι έτοιμοι να διαχειριστούν.
  • Υπερβολικές προσδοκίες από τους ΙΤ experts. Όμως αυτοί από μόνοι τους δεν μπορούν να οδηγήσουν μία εταιρεία στον μετασχηματισμό. Αυτό απαιτεί διαμόρφωση κουλτούρας και ανάπτυξη δεξιοτήτων από τους εργαζόμενους. Βάζω τεχνολογικά συστήματα χωρίς να έχω διαμορφώσει ψηφιακή κουλοτύρα μπορεί να σημάνει μεγαλύτερα προβλήματα για εργαζόμενους που δεν έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα – και αυτή η προετοιμασία δεν αφορά μόνο την εξοικείωση με τα συστήματα. 
  • Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απαραίτητο οι επιχειρήσεις να δώσουν έμφαση στην ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων ηγεσίας, όχι μόνο τεχνικών γνώσεων. Πρέπει να αντιληφθούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό όχι μόνο ως έργο, αλλά ως κουλτούρα. Όταν οι οργανισμοί εστιάζουν στο μετασχηματισμό συνολικά και όχι στην ψηφιακή μετάβαση, καταφέρνουν να δημιουργήσουν πραγματική επιχειρηματική αξία, η οποία ενισχύεται από τις τεχνολογικές καινοτομίες.
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr