NEWSFLASH...
Κοινωνική Επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

Social Change Camp: Η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα στο Προσκήνιο

Social Change Camp: Η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα στο Προσκήνιο

Η Σόφη Λάμπρου, Co-Founder του Impact Hub στην Ελλάδα, μίλησε στο epixeiro.gr με αφορμή το 2ημερο event του Social Change Camp.

Τι ήταν το Social Change Camp ποy έλαβε χώρα στο Impact Hub; Ποιος ήταν ο σκοπός του; Η λίστα με τους ομιλητές ήταν πραγματικά εντυπωσιακή. Πες μας δυο λόγια για αυτούς και τις θεματικές που συζητήθηκαν.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης, είχαμε τη δυνατότητα να συνομιλήσουμε και να φέρουμε κοντά τους κοινωνικούς επιχειρηματίες από την Ελλάδα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις, με επιτυχημένους και ξεχωριστούς Έλληνες επιχειρηματίες και ηγέτες μεγάλων οργανισμών & φορέων.

Ο πρώτος σταθμός ήταν η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, με την οποία το Impact Hub Athens και το 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα συμμετείχε στο πρόγραμμα του Social Challenges,  την οποία μεταμορφώσαμε σε μία όμορφη, απογευματινή σκηνή, και φέραμε τους 40 κοινωνικούς επιχειρηματίες και τους συνεργάτες μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να τη γνωρίσουν από κοντά.

3 επιχειρηματίες μοιράστηκαν κομβικές στιγμές στο ταξίδι τους για το θετικό αντίκτυπο- γιατί πραγματικά δημιουργήθηκαν οι επιχειρήσεις τους; ποιά “λάθη” στην κοινωνία θέλησαν να διορθώσουν; τι σημαίνει ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, όταν το πάθος σου είναι όχι μόνο η δουλειά σου, αλλά και η επιχείρησή σου; πώς ηγείσαι μίας ομάδας από απόσταση;

SoChangeCamp_8.jpg?mtime=20180608152810#asset:89428

Η Μελίνα Ταπρατζή από την Wise Greece , ο Φάνης Κόλλιας από το ΣΟΛΟΜΟΝ και η Μαρία Παφιώλη από τους CV Experts , μας είπαν στιγμές, μας μίλησαν για αποφάσεις, δυσκολίες και αγώνες που όλο το σύνολο των επιχειρηματιών που βρισκόταν εκεί, μπορούσε να αναγνωρίσει, να συνδεθεί και να θυμηθεί από τη δική του προσωπική επιχειρηματική διαδρομή.

Σε αυτό το κλίμα,  μας συνόδεψε η πρόεδρος του 6ου Διαμερίσματος, η κα Ελένη Ζωντήρου, που είναι μία από τις σημαντικότερες συμμάχους για την αναβίωση της Αγοράς, και η Αντιδήμαρχος Καινοτομίας & Κοινωνίας των Πολιτών, κα Αμαλία Ζέππου, με την οποία βρισκόμαστε σε άμεση συνεργασία για το πρότυπο καινοτόμο μοντέλο της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης και τη μετατροπή της σε κέντρο για την Αθήνα με βασικούς άξονες τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την κοινωνική καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

SoChangeCamp_18.jpg?mtime=20180608152859#asset:89430

Την επόμενη μέρα, στο πάνελ φιλοξενούσαμε σημαντικούς φορείς για τον τομέα της κοινωνικής καινοτομίας σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο- επενδυτές,  αντιπρόσωποι δημόσιων & φιλανθρωπικών φορέων- συζήτησαν με τους συμμετέχοντες και μοιράστηκαν από τη δική τους οπτική, τα σημεία ανάπτυξης και επέμβασης κοινωνικών επιχειρήσεων σε σημαντικά ζητήματα της κοινωνίας.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες για την πόλη και την Ευρώπη; Ποια είναι η ατζέντα θετικού αντίκτυπου; Μας μίλησε η Αντιδήμαρχος Πρασίνου, Λενιώ Μυριβήλη, μέσα από την εμπειρία και τη συμμετοχή της πόλης της Αθήνας στο Resilience Programme.

Που εντοπίζονται ελλείψεις ως προς τις υπηρεσίες σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, όπως σε ηλικιωμένους, πρόσφυγες, άπορους, χρήστες ουσιών, μέσα από τις δράσεις που ηγούνται το Human Rights 360 και μοιράστηκε ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης και το  Solidarity Now,  με την Έλενα Μαυρομιχάλη. Ποιες κοινωνικές ανάγκες εντείνονται, τι δράσεις εντοπίζονται ήδη, τι κινήσεις πρέπει να κάνει το οικοσύστημα των κοινωνικών πρωτοβουλιών;

Τι είναι σημαντικό πλέον για έναν επενδυτή που εξετάζει κοινωνικά κριτήρια στις επενδύσεις τους;  Τι ευκαιρίες για ανάπτυξη υπάρχουν; Τι ευκαιρίες χρηματοδότησης υπάρχουν; Σημείωσαν ο πρόεδρος του the People’ s Trust Paul Kidner, και ο Μιχάλης Στάγκος από τους Industry Disruptors.

SoChangeCamp_28.jpg?mtime=20180608152949#asset:89431

Πες μας δυο λόγια για την Social Challenges Innovation πλατφόρμα.

Το δίκτυο του Impact Hub στην Ευρώπη, το δίκτυο EBN & ΜΕΤΑ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαχειρίζονται ένα fund 2,5 εκατομμυρίων που αφιερώνεται στην επέκταση κοινωνικών επιχειρήσεων μέσα στην Ευρώπη, με σκοπό την μεταφορά τεχνογνωσίας, ταλέντου, προϊόντων και υπηρεσιών που απαντούν με βιώσιμο τρόπο, σε σημαντικές κοινωνικές προκλήσεις των πόλεών μας. Μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις, δημόσιοι, ερευνητικοί φορείς, συμβούλια πόλεων, πολιτιστικοί φορείς και εκπαιδευτικά ιδρύματα προτείνουν προκλήσεις των πόλεων και των ωφελούμενών τους στην πλατφόρμα socialchallenges.eu όπου κοινωνικές επιχειρήσεις παρουσιάζουν προτάσεις για την επίλυσή τους, βάσει των προϊόντων και υπηρεσιών που ήδη προσφέρουν. Στα μέσα Μαΐου έκλεισε και ο δεύτερος γύρος χρηματοδοτήσεων, κλείνοντας το δεύτερο επιτυχημένο χρόνο και 66 χρηματοδοτούμενες λύσεις για 54 προκλήσεις. Στην Αθήνα την προηγούμενη βδομάδα, φιλοξενήσαμε 42 από τις επιλεγμένες επιχειρήσεις για ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο προετοιμασίας για την στρατηγική και τις δομές επέκτασής τους, είτε σε άλλες πόλεις, είτε σε άλλες χώρες. Ειδικοί στο χώρο της εξέλιξης κοινωνικής καινοτομίας παρουσίασαν εργαλεία, οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν στρατηγικές και τη δική τους εμπειρία.

SoChangeCamp_32.jpg?mtime=20180608153016#asset:89432

Ακολουθούν δηλώσεις μερικών εκ των ομιλητών του event:

Devi Clark, facilitator/ consultant Impact Hub Kings Cross, London UKΤο scaling είναι μια δύσκολη στιγμή στη ζωή μιας επιχείρησης - ενδέχεται να επενδύσετε πολλούς πόρους σε αυτήν και να βρείτε τις πόρτες κλειστές.Έτσι, έχοντας την social challenges platform για να συνδεθείτε με τον πρώτο πελάτη σας μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά.Ή αν προτιμάτε, το στήσιμο της επιχείρησής σας με σκοπό την ομαλή κλιμάκωση πριν ξεκινήσετε μπορεί πραγματικά να αποφέρει καρπούς μακροπρόθεσμα. Είναι το θεμέλιο στο οποίο θα οικοδομήσετε την ανάπτυξή σας.

Γιώργος Μακρίδης, επιχειρηματίας/ιδρυτής Επανεκκίνησης (νικητής προγράμματος SCHIP από την Ελλάδα):  Για πρώτη φορά είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε από μια ομάδα εθνικών και διεθνών ενδιαφερομένων ό, τι θέλουν να δουν και να ακούσουν από τις ιδέες μας. Ήταν μια ανεκτίμητη εμπειρία που άλλαξε σημαντικά τον τρόπο που θα παρουσιάζω το πρότζεκτ μου από εδώ και πέρα...

Marina Sarli, Impact Hub EU Cluster Coordinator, SCHIP programme Impact Hub coordinatorΗ συγκέντρωση 30 ευρωπαϊκών κοινωνικών επιχειρηματιών, που φέρνουν στην Αθήνα 30 νέους οραματιστές που επανασχεδιάζουν εκ νέου την αγορά εργασίας και δημιουργούν μια βιώσιμη οικονομία και που παράγουν θετικές κοινωνικές επιπτώσεις, ήταν μια τεράστια πηγή έμπνευσης. Σε μια Ευρώπη που απομακρύνεται από την αλληλεγγύη, υπάρχουν άνθρωποι εκεί που φέρνουν το κοινωνικό όραμα και την αποστολή στον επιχειρηματικό κόσμο. Αυτοί που μετακινούνται από κοινωνικές προκλήσεις σε οποιοδήποτε πλαίσιο και σκέφτονται πώς μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση. Σ 'αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να επικεντρωθούν τα θεσμικά όργανα. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να έχουν υποστήριξη για να γίνουν την ίδια στιγμή σύμμαχοι στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων και να αποτελέσουν παραδείγματα προς μίμηση για άλλους ανθρώπους!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr