NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

Και Γιατί να Μην μας Έρχονται τα Πράγματα Εύκολα;

Και Γιατί να Μην μας Έρχονται τα Πράγματα Εύκολα;

Μας έχουνε μάθει ότι τα αγαθά κόποις κτώνται.

Μας έχουνε μάθει ότι για να καταφέρεις να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα θα πρέπει να πασχίσεις πολύ.

Μας έχουνε μάθει ότι η λέξη πάθος, σύμφωνα με τη λατινική λέξη pati από την οποία προέρχεται, σημαίνει υποφέρω, αντέχω, υπομένω… ε και τελικά τα καταφέρνω.

Κάθε αρχή και δύσκολη μας λένε. Αλλά και η υλοποίηση του κάθε project εξίσου δύσκολη, γιατί χρειάζεται πολλή ενέργεια, πολλούς πόρους.

Όμως τελικά αυτό είναι που αξίζει στο τέλος. Η ικανοποίηση που παίρνεις ότι τα κατάφερες, παρ’ όλες τις δυσκολίες που είχες να αντιμετωπίσεις.

Όταν ήμουν μαθήτρια της τρίτης λυκείου, θυμάμαι έναν πολύ αγαπημένο μου καθηγητή μαθηματικών να μου λέει: «Δήμητρα, ναι, λύνεις τις ασκήσεις τελικά. Παίρνεις το άριστα που θέλεις. Όμως γιατί πρέπει να πηγαίνεις από το δύσκολο δρόμο ενώ μπορείς να λύσεις την άσκηση πιο γρήγορα και πιο εύκολα;»

Τότε δεν μπορούσα να κατανοήσω πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό. Ο τρόπος σκέψης μου ήταν αυτός και πίστευα ότι με τίποτα δεν θα μπορούσε να αλλάξει. Έκλεινα τα μάτια και τα αφτιά στα hints & tips που προσπαθούσε να μου περάσει ο συγκεκριμένος καθηγητής. Πέρασαν πολλά χρόνια για να καταλάβω τι ήθελε να μου πει. Πέρασαν πολλά χρόνια για να καταλάβω ότι όλα είναι θέμα οπτικής, η οποία βασίζεται σε συγκεκριμένες πεποιθήσεις.

Δηλαδή, πέρασαν πολλά χρόνια για να καταλάβω ότι η ανθρώπινη ιστορία που διδασκόμαστε, μας μαθαίνει ότι τελικά τα καλά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή μας δεν τα «κερδίζουμε» εύκολα. Θα πρέπει να πασχίσουμε. Να δουλέψουμε σκληρά. Να επιλέξουμε το δύσκολο δρόμο. Και τότε, έχουμε κάποιες πιθανότητες να τα καταφέρουμε. Και όχι όλοι!

Χρειάζεται τελικά να ιδρώνουμε για να λύσουμε μία άσκηση μαθηματικών; Χρειάζεται τελικά να σκάμε και να πλαντάζουμε για να εξελιχθούμε, για να πάμε ένα βήμα παρακάτω, για να πραγματοποιήσουμε τις ιδέες μας; Χρειάζεται πάντα να ζοριζόμαστε για να απαντήσουμε στις προκλήσεις, για να βγούμε από τη ζώνη άνεσής μας, για να αλλάξουμε;

Μήπως τελικά, η ιστορία υπάρχει για να την ανατρέπουμε κι όχι να μαθαίνουμε τρόπους ώστε να αντιδρούμε και να ζούμε σοφά σύμφωνα με ό,τι μας λέει, αποφεύγοντας τα λάθη των προγόνων μας και ακολουθώντας τις «καλές πρακτικές» τους;

Μήπως θα πρέπει να αρχίσουμε να αμφισβητούμε αυτήν την ιστορία που μας πασάρουν και που μας επιβάλλει την ιδέα ότι ο εύκολος τρόπος δεν είναι αποδεκτός, αν θέλουμε να επιτύχουμε στη ζωή μας; Μήπως θα πρέπει να αρχίσουμε να αμφισβητούμε αυτήν την ιστορία που μας δείχνει ότι ό,τι κατάφεραν οι πρόγονοί μας το κατάφεραν πολεμώντας με τους συνανθρώπους τους, με τη φύση και την ίδια τη φύση τους; Μήπως θα πρέπει να αρχίσουμε να αμφισβητούμε αυτήν την ιστορία γιατί πολύ απλά το παρόν μας είναι πολύ διαφορετικό από το παρελθόν;

Η ιστορία, όπως μας λέει και ο Yuval Noah Harari (αυτός ο άνθρωπος με έκανε να αγαπήσω την ιστορία!) στο βιβλίο του Homo Deusέχει κυρίως στόχο να μας επισημαίνει δυνατότητες τις οποίες κανονικά δεν θα σκεφτόμασταν. Οι ιστορικοί δεν μελετούν το παρελθόν για να το επαναλάβουμε, αλλά για να απελευθερωθούμε απ’ αυτό. Όλοι μας έχουμε γεννηθεί σε μια δεδομένη ιστορική πραγματικότητα, στην οποία επικρατούν συγκεκριμένες νόρμες και αξίες, καθώς και ένα μοναδικό οικονομικό και πολιτικό σύστημα. Θεωρούμε αυτή την πραγματικότητα δεδομένη, νομίζοντας πως είναι φυσική, αναπόφευκτη και αναλλοίωτη. Ξεχνάμε ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε από μια συμπωματική αλληλουχία γεγονότων και ότι η ιστορία δεν διαμορφώνεται μόνο από την τεχνολογία, την πολιτική και την κοινωνία, αλλά και από τις σκέψεις, τους φόβους και τα όνειρά μας. Η μελέτη της ιστορίας μας επιτρέπει να στρέψουμε το κεφάλι και σε άλλες κατευθύνσεις και να αρχίσουμε να προσέχουμε δυνατότητες τις οποίες οι πρόγονοί μας δεν μπορούσαν να φανταστούν ή δεν ήθελαν τις φανταστούμε εμείς (και όχι μόνο οι πρόγονοί μας…) Τα κινήματα που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο συχνά ξεκινούν ξαναγράφοντας την ιστορία, επιτρέποντας έτσι στους ανθρώπους να φανταστούν εκ νέου το μέλλον. Κάποτε τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Μια τυχαία σειρά γεγονότων δημιούργησε τον άδικο κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα. Αν ενεργήσουμε σωστά, μπορούμε να αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο και να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο.

Ναι! Τα πράγματα είναι δυνατόν να μας έρχονται εύκολα! Αρκεί να το θέλουμε!

Έτσι λοιπόν, στόχος μας δεν θα πρέπει να είναι να διαιωνίζουμε το παρελθόν, αλλά αντίθετα, να απελευθερωθούμε από αυτό.

Στόχος μας θα πρέπει να είναι να προσπαθούμε μέσα από την εμπειρία μας και τις γνώσεις μας, μέσα από τη συνεργασία και τη δημιουργία οριζόντιων ομάδων, να κάνουμε τα πράγματα πιο εύκολα τόσο για εμάς όσο και για τους άλλους.

Τα projects της υλοποίησης των ιδεών μας μπορούν να γίνουν πιο διασκεδαστικά, οι στόχοι μπορούν να πραγματοποιούνται μέσα στη ροή, η αλλαγή μπορεί να εφαρμόζεται ευκολότερα, αρκεί να μεταβάλλουμε την οπτική μας και άρα την οπτική γωνία δράσης μας. Αρκεί να ξαναγράψουμε την ιστορία! Και υπάρχουν πολλά «τεχνάσματα» και πολλά «εργαλεία» που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση και κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη.

Ναι! Τα πράγματα είναι δυνατόν να μας έρχονται εύκολα! Αρκεί να το θέλουμε!

Γι’ αυτό πάντα να αναρωτιέστε αν υπάρχει ευκολότερος δρόμος (χωρίς φυσικά να προδίδετε τον εαυτό σας, τους συνανθρώπους σας και τον πλανήτη που μας φιλοξενεί) για να φτάσετε εκεί που θέλετε! Γιατί πάντα υπάρχει! Ένα κλικ χρειάζεται!

Και να θυμάστε! Η σοφία κρύβεται στην απλοποίηση!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr