NEWSFLASH...
Καριέρα & HR
ανάγνωση

Πού δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα οι Μάνατζερ; Soft Skills ή Hard Skills;

Πού δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα οι Μάνατζερ; Soft Skills ή Hard Skills;

Soft Skills ή Hard Skills; 9+1 Έλληνες Μάνατζερ απαντούν!

Νάσια Σκούντζου, HR Manager της Data Communication.

Σε οποιοδήποτε τμήμα της Data Communication και αν εργάζεται ένας υπάλληλός μας- είτε στο Research & Development, στο Consulting, στις Πωλήσεις, στο ΙΤ είτε στις Διοικητικές υπηρεσίες, οι άνθρωποί μας χαρακτηρίζονται από πελατοκεντρική αντίληψη, επικοινωνιακές δεξιότητες,  κριτική σκέψη και  διερευνητικότητα. Επομένως τα hard skills δεν είναι μόνο αυτά που ζητώνται από έναν υποψήφιο. Αντίθετα τα soft skills μπορεί να είναι τελικά αυτά που θα διαφοροποιήσουν τον υποψήφιο και θα συμβάλλουν στην επιτυχή έκβαση της υποψηφιότητάς του.

Μαρία Καφεντζή, Human Resources Director της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας.

Θεωρώ πως ενώ και τα δύο είναι εξίσου σημαντικά στη διαδικασία επιλογής ενός υποψηφίου, αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει ένα κατάλληλο υποψήφιο με ένα τέλειο υποψήφιο είναι τα soft skills. Αυτό γιατί τα soft skills αναπτύσσονται με μεγαλύτερη δυσκολία από ότι τα hard skills και δείχνουν περισσότερο την προοπτική ενός εργαζόμενου για το μέλλον. Κανείς δε μπορεί να αρνηθεί πως είναι πολύ σημαντικό το τι κάνει ένας εργαζόμενος στη δουλειά του, αλλά το πώς το κάνει όμως είναι αυτό που μετράει περισσότερο στο τέλος.

Ελένη Μαντζικοπούλου, Υποδιευθύντρια, Υπηρεσίες Ανθρώπινου Δυναμικού, KPMG.

Τα hard skills ονομάζονται «hard» γιατί αποτελούν τα βασικά προαπαιτούμενα. Αλλά τα soft skills είναι αυτά που διαφοροποιούν τους υποψηφίους και τους καθιστούν κατάλληλους για τις θέσεις που προορίζονται. Γιατί δεν υπάρχουν καλοί και κακοί υποψήφιοι, αλλά μόνο κατάλληλοι και μη κατάλληλοι. Πόσο μάλλον στην εποχή μας που τα πάντα αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς. Η αγορά, οι ανάγκες των εταιρειών, οι ανεπτυγμένες δεξιότητες είναι εκείνες στις οποίες πρέπει να δουλεύουμε και να εξελίσσουμε διαρκώς.

Ελένη Ασβεστά, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού του ομίλου KLEEMANN.

Και τα hard skills και τα soft skills είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διερευνηθούν, όσο το δυνατόν πιο διεξοδικά, κατά τη διαδικασία συνέντευξης ενός υποψηφίου. Δεν θα μπορούσα να αγνοήσω την ύπαρξη ή μη των απαιτούμενων προσόντων όταν χρειάζεται να καλύψω μια συγκεκριμένη θέση. Για παράδειγμα, όταν μια θέση απαιτεί πτυχίο μηχανικού, δεν μπορώ να προχωρήσω στην πρόσληψη ενός μη μηχανικού. Εφόσον λοιπόν οι υποψήφιοι καλύπτουν τις προδιαγραφές της συγκεκριμένης θέσης, αξιολογούνται με βάση τα soft skills που διαθέτουν. Είναι πολύ σημαντικό ο υποψήφιος που θα επιλεγεί, να ταιριάζει με την κουλτούρα του οργανισμού μας, να έχει τα χαρακτηριστικά που αναζητούμε, προκειμένου να μην πέσουμε στην κοινότοπη παγίδα του «hire for skills, fire for attitude».

Χρήστος Μανιατόπουλος, Εκτελεστικός Διευθυντής της ICTS HELLAS.

Για ορισμένες θέσεις τα πτυχία και οι πιστοποιήσεις είναι απαραίτητα στοιχεία. Κυριότερα όμως είναι πλέον απαραίτητα για όλες τις θέσεις και άλλα στοιχεία όπως η ευσυνειδησία, η συνέπεια, η ευελιξία.  

Αντώνης Παπαχρίστου, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού της Housemarket AE (IKEA Franchisee για Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία).

Σίγουρα τα hard skills είναι πολύ σημαντικά για την εκπλήρωση των απαιτήσεων ενός ρόλου. Όμως προσωπικά δεν δίνω τη μεγαλύτερη έμφαση σε αυτά, όσο στα soft skills. Τα hard skills μαθαίνονται και εξελίσσονται ακόμη περισσότερο με την εμπειρία και την χρονική περίοδο σε έναν ρόλο. Εν αντιθέσει, τα soft skills, δηλαδή ο τρόπος που αλληλεπιδρούμε με τους συναδέλφους μας καθώς και ο τρόπος που λειτουργούμε σε έναν εργασιακό χώρο, είναι skills που κατά κύριο λόγο ένας άνθρωπος ήδη διαθέτει και έχει διαμορφώσει μέσα στα χρόνια.

Τόνια Μαύρου, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού Leroy Merlin.

Η κουλτούρα μιας εταιρείας χτίζεται μέσα από τα soft skills των εργαζομένων της επομένως διεξάγουμε συνεντεύξεις με έμφαση σε ερωτήσεις που συνδέονται με εργασιακές συμπεριφορές που επέδειξε ο υποψήφιος σε περιστατικά από προηγούμενη εργασιακή εμπειρία. Φυσικά τα hard skills συνυπολογίζονται στο φιλτράρισμα των βιογραφικών για να καλέσουμε κάποιον υποψήφιο σε συνέντευξη.

Νάντια Κιάμου, Human Resources Manager Greece, Mondelēz.

Ο υποψήφιος που συνδυάζει hard skills και soft skills αποτελεί εκ των πραγμάτων μια επιλογή που κερδίζει το ενδιαφέρον ενός δυνητικού εργοδότη. Αναμφισβήτητα, μέσα σε ένα περιβάλλον μεγάλης ζήτησης εργασίας, τα hard skills όπως οι τίτλοι σπουδών, η πιστοποιημένη γνώση, οι ξένες γλώσσες είναι επίπεδο επιλογής ενός υποψηφίου και φυσικά πάντα ανάλογα με τη θέση μπορούν να αποτελούν και βασική προϋπόθεση. Στη συνέχεια όμως τα soft skills είναι αυτά που ξεχωρίζουν έναν υποψήφιο.  

Τα soft skills αφορούν σε δεξιότητες που σχετίζονται με τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τους συνεργάτες μας και γενικότερα με τον τρόπο αντίδρασης και συμπεριφοράς στο πλαίσιο διαφόρων καταστάσεων όπως για παράδειγμα το ομαδικό πνεύμα, η ηγεσία, η διαχείριση της αλλαγής, η επικοινωνία, η ευελιξία, η καινοτομία, η εξωστρέφεια, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και πολλά άλλα. 

Είναι σαφές ότι ένας εργοδότης μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των hard skills ενός εργαζόμενου ωστόσο είναι δύσκολο να μεταβάλει δραματικά τα soft skills. Άρα είναι στην ευχέρεια του κάθε υποψήφιου να αντιληφτεί τι είναι αυτό που χρειάζεται σε επίπεδο soft skills και είτε να το αναδείξει είτε να το βελτιώσει.

Πολυξένη Κιούρη, Διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού της Nestlé Ελλάς.

Και στα δύο, είναι εξίσου σημαντικά.  Γεγονός είναι ότι έναν υποψήφιο τον επιλέγεις κατ’ αρχήν για τα hard skills του (αυτά που φαίνονται στο βιογραφικό). Τα soft skills τα ανακαλύπτεις κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων και των διαδικασιών αξιολόγησης που προηγούνται της επιλογής. Είναι θέσεις στις οποίες το hard skill είναι αδιαπραγμάτευτο, αλλά δεν θα συμβιβαστούμε με χαμηλά soft skills καθώς γνωρίζουμε την επίδραση που έχουν αυτά στην επιτυχημένη πορεία ενός εργαζόμενου. Από την εμπειρία μας πάντως, υπάρχουν οι υποψήφιοι που διαθέτουν και τα δυο, δε νιώθουμε ότι πρέπει να διαλέξουμε το ένα ή το άλλο. 

Σοφία Τσιούτρα, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού (Group HR Manager), ομίλου ξενοδοχείων Maris Hotels.

Πόσο επιτυχημένος μπορεί να θεωρηθεί ένας υποψήφιος ‘υπάλληλος δημοσίων σχέσεων’ ξενοδοχειακής μονάδας που, διαθέτει επίπεδο πιστοποίησης C2 σε τρεις ξένες γλώσσες, αλλά παράλληλα δεν διαθέτει υπομονή, ευελιξία, ευγένεια, και ανεπτυγμένη δεξιότητα ακρόασης και επίλυσης παραπόνων; Η έμφαση μας δίνεται περί το 80% στα soft skills και περί το 20% στα hard skills. Σε ένα πρώτο επίπεδο τα hard skills είναι «εκ των ων ουκ άνευ». Σε δεύτερο επίπεδο, όμως, τα soft skills είναι αυτά που κρίνουν την επιτυχία ενός ατόμου στην επαγγελματική του ζωή. Τα ‘ταλέντα’ που αγωνιζόμαστε να προσλάβουμε και να κρατήσουμε στην εταιρεία μας, διαθέτουν εκτός από συγκεκριμένα ανά θέση hard skills, αδιαπραγμάτευτα για εμάς soft skills, όπως η επικοινωνία, η ανάγκη για αυτό-βελτίωση και μάθηση, η ευελιξία και προσαρμοστικότητα, και η ομαδικότητα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr