NEWSFLASH...
Καριέρα & HR
ανάγνωση

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού team leader;

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού team leader;

9+1 Έλληνες Μάνατζερ ορίζουν τα χαρακτηριστικά ενός καλού Team Leader!

Ελένη Μαντζικοπούλου, Υποδιευθύντρια, Υπηρεσίες Ανθρώπινου Δυναμικού, KPMG.

Ένας καλός team leader είναι αυτός που θα δώσει τον «παλμό» της ομάδας. Θα δώσει τις κατευθύνσεις, θα είναι ανοικτός και συζητήσιμος σε όποιες αλλαγές προταθούν, θα παίρνει αποφάσεις, θα εκτιμά και θα είναι δίκαιος αξιολογητής των αποτελεσμάτων της ομάδας και του κάθε συμμετέχοντα, θα μπορεί να δίνει εποικοδομητικό feedback.

Ελένη Ασβεστά, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού του ομίλου KLEEMANN.

Τα στοιχεία ενός καλού team leader: Να γνωρίζει πολύ καλά τη δουλειά του. Να μπορεί να εκπαιδεύει και να υποστηρίζει τους εργαζόμενους στην ομάδα του. Να τους ακούει. Να αναζητάει νέους, καινοτόμους τρόπους ώστε να βελτιώνει τη δουλειά τη δική του και της ομάδας του

Χρήστος Μανιατόπουλος, Εκτελεστικός Διευθυντής της ICTS HELLAS.

Η κυρίαρχη τάση πλέον είναι η εργασία σε ομάδες και η μετακίνηση των εργαζομένων ανάλογα με τα έργα που πρέπει να υλοποιηθούν. Για εμάς στην ICTS το ομαδικό πνεύμα είναι μία από τις αξίες της εταιρείας μας την οποία επιδιώκουμε να εφαρμόζουμε στην καθημερινότητα μας. Επομένως, προσπαθούμε να δημιουργούμε ασφαλές περιβάλλον για την ομάδα και ενθαρρύνουμε τους team leaders να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα λάθη που μπορεί να προκύψουν αλλά και να παρέχουν ειλικρινή ανατροφοδότηση. 

Αντώνης Παπαχρίστου, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού της Housemarket AE (IKEA Franchisee για Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία).

Προσωπικά πιστεύω ότι ένας καλός team leader είναι οραματιστής με ξεκάθαρο στόχο και κατεύθυνση, κάνοντας κοινωνούς όλα τα μέλη τις ομάδας του. Όχι επειδή πρέπει αλλά επειδή το θέλουν.

Ένας team leader είναι αρχηγός. Και ως αρχηγός δίνει το καλό παράδειγμα και ηγείται βάσει της συμπεριφοράς του, η οποία αποτελεί υπόδειγμα. Κρατάει την ομάδα του εστιασμένη στο στόχο, ξέροντας πού, πώς και γιατί οδηγούνται εκεί. Στη διάρκεια της πορείας προς τον στόχο, o leader μοιράζεται όλες τις πληροφορίες και γνώσεις με την ομάδα του, όντας ενεργός ακροατής των δικών τους απόψεων. Αναγνωρίζει τα λάθη, αναλαμβάνει την ευθύνη και προσφέρει άμεσες και ξεκάθαρες λύσεις.

Σε όλη την πορεία προς την επιτυχία, η επιβράβευση, ο καλός λόγος και το «μπράβο» παίζουν σημαντικό ρόλο. Ο καλός team leader καλλιεργεί ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και διαλόγου, στο οποίο η ομάδα υπερβαίνει τις προσδοκίες.

Τόνια Μαύρου, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού Leroy Merlin.

Τα στοιχεία ενός καλού team leader είναι να έχει όραμα, να κατανοεί τους στόχους και την στρατηγική της εταιρείας και να μπορεί να τη μεταφράσει στην ομάδα του. Η καθοδήγηση και η ανάπτυξη των μελών της ομάδας του θα πρέπει να είναι προτεραιότητά του καθώς και η δημιουργία ενός καλού εργασιακού κλίματος. 

Νάντια Κιάμου, Human Resources Manager Greece, Mondelēz.

Η ηγεσία σε όλα της τα επίπεδα χαρακτηρίζεται από βασικές δεξιότητες που απαιτείται να συνδυάζονται αρμονικά προκειμένου να επιτυγχάνεται ένα θετικό αποτέλεσμα στη λειτουργία μιας ομάδας.

Ο επικεφαλής μιας ομάδας οφείλει να επικοινωνεί με ορθό τρόπο και να είναι τόσος καλός πομπός όσο και δέκτης μηνυμάτων.  Επίσης πρέπει να δίνει συνεχώς ώθηση και να παρακινεί την ομάδα του και ταυτόχρονα να αποτελεί πηγή θετικότητας, εμπιστοσύνης και δημιουργικότητας. Παράλληλα οφείλει να κάνει ορθολογική ανάθεση εργασιών (delegation) και να συμβάλει στη βελτίωση της ομάδας μέσα από ειλικρινή και άμεση ανατροφοδότηση (feedback). 

Πολυξένη Κιούρη, Διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού της Nestlé Ελλάς.

Να μπορεί να οδηγεί την ομάδα, παραμένοντας ενεργό μέλος της.  Να συντονίζει, να ενώνει, να αναγνωρίζει τις ατομικές επιτυχίες διατηρώντας το ομαδικό πνεύμα. Να είναι δάσκαλος και μαθητής.

Σοφία Τσιούτρα, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού (Group HR Manager), ομίλου ξενοδοχείων Maris Hotels.

Ο ‘team leader’ αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ διοίκησης και προσωπικού πρώτης γραμμής. Ένας καλός team leader είναι παράλληλα και ένας καλός team player, έχει αυτοπεποίθηση, συνεπώς μπορεί να πάρει αποφάσεις και να τις στηρίξει, ενστερνίζεται και μπορεί να μεταδώσει την κουλτούρα, το όραμα και τις αξίες της εταιρείας, έχει πάθος και αγάπη για τη δουλειά του, θέτει στόχους, δίνει σαφείς οδηγίες και κατευθύνσεις, ελέγχει το αποτέλεσμα στους συμφωνημένους χρόνους χωρίς να είναι παρεμβατικός, επιλύει συγκρούσεις, γνωρίζει καλά και ακούει κάθε μέλος της ομάδας του, είναι δίκαιος, αναγνωρίζει, παρακινεί, εμπιστεύεται, και είναι αισιόδοξος και θετικός. Πολύ σημαντικό, τέλος, είναι να κρατά τις λεπτές ισορροπίες, όχι μόνο εντός της ομάδας του, αλλά και μεταξύ των άλλων team leaders και των ομάδων τους. 

Νάσια Σκούντζου, HR Manager της Data Communication.

Πολλά είναι τα στοιχεία που συνθέτουν έναν καλό team leader. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να είναι ομαδικός παίχτης, να καθοδηγεί, να εμψυχώνει και να «δένει» την ομάδα του. Χρειάζεται να θέτει, αλλά και να επικοινωνεί ξεκάθαρα το στόχο για την ομάδα και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Χρειάζεται να «ακούει» την ομάδα του και τις ανάγκες της, να τους δίνει τη δυνατότητα να πάρουν πρωτοβουλίες, να δημιουργήσουν και να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων, να λύνει τυχόν προβλήματα και να επανασχεδιάζει την «πορεία» της ομάδας. Τέλος, θεωρώ καταλυτικό στοιχείο, να μπορεί να δώσει κίνητρα σε κάθε μέλος της ομάδας και να πείθει για την αλλαγή.

Μαρία Καφεντζή, Human Resources Director της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας.

Ένας καλός team leader πρέπει πρωτίστως να δείχνει το Όραμα και την κατεύθυνση στα άτομα της ομάδας του και να μεταδίδει το γιατί πρέπει να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Στη συνέχεια πρέπει να κινητοποιεί, να επιβραβεύει και να αναγνωρίζει τη συμβολή κάθε μέλους της ομάδας του. Οι εργαζόμενοι δίνουν μεγάλη σημασία στο πώς λειτουργεί ο ίδιος ο team leader τους, αν είναι προσεγγίσιμος, αυθεντικός και υποστηρικτικός. Τέλος η συνεχής και ανοικτή επικοινωνία είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που μπορεί να φαίνεται απλό αλλά σε ένα περιβάλλον με γρήγορες αλλαγές και πολύ υψηλές απαιτήσεις είναι δύσκολο να επιτυγχάνεται συνεχώς.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr