NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Top Stories από το Διαδίκτυο
ανάγνωση

Σκέψεις και επιχειρηματικές συμβουλές του Steve Jobs

Σκέψεις και επιχειρηματικές συμβουλές του Steve Jobs

Ο Steve Jobs ήταν υπεύθυνος για μερικά από τα πιο αξιομνημόνευτα αποφθέγματα της εποχής μας σχετικά με τον κόσμο των επιχειρήσεων.

 Μεταξύ άλλων διακρίσεων είχε ανακηρυχθεί «γενικός διευθυντής της δεκαετίας» από το Fortune «πιο αποτελεσματικός γενικός διευθυντής στον κόσμο» από το Harvard Business Review και προσωπικότητα της δεκαετίας από τη Wall Street Journal.

Διαβάστε μερικές συμβουλές του για τις επιχειρήσεις του Steve Jobs:

«Δε χρειάζεται να κρατάτε σημειώσεις. Αν πρόκειται για κάτι σημαντικό θα το θυμάστε.»

«Καλύτερα να είσαι πειρατής, παρά να υπηρετείς στο Ναυτικό»

-Odyssey: Pepsi to Apple 1987

«Θα έδινα όλη την τεχνολογία μου για ένα απόγευμα με τον Σωκράτη»

Newsweek, 28 Οκτωβρίου 2001

Όταν επέστρεψα στην Apple το 1997 ήθελα να κάνω λίγο χώρο στα γραφεία και βρήκα ένα αρχείο με παλιούς MAC και διάφορα άλλα μηχανήματα. Τα ξεφορτώθηκα όλα τα έστειλα στο Πανεπιστήμιο Στανφορντ. Σε αυτή τη δουλειά αν κοιτάζεις πίσω γίνεσαι χίλια κομμάτια. Πρέπει να κοιτάζεις μπροστά.

-Wire,22 Δεκεμβρίου 2008

Το σύστημα είναι η ανυπαρξία συστήματος. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαδικασίες. Η Apple είναι εξαιρετικά πειθαρχημένη εταιρεία, με πολύ αποτελεσματικές διαδικασίες. Και υπάρχει λόγος γι’αυτό. Η μεθοδικότητα σε κάνει πιο αποτελεσματικό.

-Bloomgerg Businessweek, 12 Οκτωβρίου 2004

Στη δουλειά μας, ένας άνθρωπος μόνος του δεν μπορεί πλέον να κάνει τίποτε. Έτσι, δημιουργείς γύρω σου μια ομάδα ανθρώπων. Απέναντι σε αυτή την ομάδα έχεις υποχρέωση να δουλεύεις με εντιμότητα. Ο καθένας προσπαθεί να κάνει το καλύτερο που μπορεί.

-Smithonian Institute ral and Video Histories, 20 Απριλίου 1995

Το επιχειρηματικό μου πρότυπο είναι οι Μπιτλς. Ήταν τέσσερις τύποι που ο καθένας κρατούσε υπό έλεγχο τις αρνητικές τάσεις του άλλου. Έτσι εξισορροπούσαν, και το σύνολο ήταν σημαντικότερο από το άθροισμα των συνιστωσών. Κάπως έτσι βλέπω της επιχειρήσεις:
Τα σημαντικότερα πράγματα στον κόσμο των επιχειρήσεων δε γίνονται ποτέ από ένα μόνο άτομο, αλλά από μια ομάδα ανθρώπων.

-60 minutes,2003

Αυτό που συμβαίνει στις περισσότερες εταιρείες είναι ότι δεν είναι δυνατόν να κρατήσεις τους σπουδαίους ανθρώπους σε ένα εργασιακό περιβάλλον όπου η ατομική επίδοση αποθαρρύνεται
αντί να ενθαρρύνεται. Οι σπουδαίοι άνθρωποι φεύγουν, και καταλήγει με μετριότητες. Το ξέρω επειδή έτσι χτίστηκε η Apple.

-Playboy, Φεβρουάριος 1985

Ο κόσμος λέει ότι πρέπει να έχεις μεγάλο πάθος για αυτό που κάνεις, και αυτό είναι πέρα για πέρα αληθινό. Και ο λόγος είναι ότι πρόκειται για κάτι τόσο δύσκολο που χωρίς πάθος κάθε λογικό άτομο θα τα παρατούσε. Επιπλέον, πρέπει να το κάνεις για μια μεγάλη χρονική περίοδο. Έτσι αν δεν το αγαπάς στ’αλήθεια, αν δεν περνάς καλά όταν το κάνεις θα τα παρατήσεις. Αυτό συμβαίνει με τους περισσότερους ανθρώπους. Αν βάλεις από τη μία όσους κατέληξαν να θεωρούνται «επιτυχημένοι» για την κοινωνία και από ην άλλη όσους δεν τα κατάφεραν, θα δεις ότι τις περισσότερες φορές οι επιτυχημένοι αγαπούσαν αυτό που έκαναν, και έτσι βρήκαν τη δύναμη να επιμείνουν όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν, παρά τα εμπόδια. Ενώ όσοι δεν το αγαπούσαν άκουσαν τη φωνή της λογικής και τα παράτησαν, σωστά; Υπάρχεις λοιπόν πολλή δουλειά και διαρκής ανησυχία, και αν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις, θα αποτύχεις.

-D5 Conderence: All things Digital, 30 Μαΐου 2007

Σε τελευταία ανάλυση, όλα έχουν να κάνουν με το γούστο. Το ζητούμενο είναι να αφομοιώσεις τις καλύτερες εκφάνσεις του ανθρώπινου πολιτισμού και έπειτα να προσπαθήσεις να τις ενσωματώσεις σε αυτό που κάνεις. Ο Πικάσο είχε ένα ρητό: Οι καλοί καλλιτέχνες αντιγράφουν, οι σπουδαίοι κλέβουν. Και εμείς ποτέ δεν ντραπήκαμε να πούμε ότι κλέβουμε καλές ιδέες , άλλωστε αυτό που έκανε σπουδαίο τον Macintosh ήταν ότι οι άνθρωποι που εργάστηκαν για τη δημιουργία του ήταν μουσικοί, ποιητές, καλλιτέχνες, ζωολόγοι και ιστορικοί που τύχαινε επίσης να είναι και οι καλύτεροι επιστήμονες υπολογιστών στον κόσμο.

-Triumph of the Nerds, PBS, Ιούνιος 1996

Το βάρος του να είναι επιτυχημένος αντικαταστάθηκε από την ελαφρότητα του να ξεκινάς από την αρχή, αβέβαιος για τα πάντα. Με απελευθέρωσε και με βοήθησε να περάσω σε μια από τις πιο δημιουργικές περιόδους της ζωής μου.

-Ομιλία προς τους απόφοιτους του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, 12 Ιουνίου 2005

Πηγή: Εγώ, ο Stebe Jobs ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΛΟΓΙΑ, Geaorge Beahm, εκδόσεις Πατάκη

Πηγή: http://www.mixanitouxronou.gr

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr