NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Η αδρεναλίνη του ρίσκου

Η αδρεναλίνη του ρίσκου

Θα αναρωτιέστε, φυσικά, πώς μια θεραπεύτρια με σπουδές στον χώρο της υγείας και δη της ψυχικής, επιχειρεί να γράφει ένα κείμενο για την επιχειρηματικότητα μιλώντας όχι με οικονομικούς όρους, αλλά με ψυχολογικούς.

Δεν θα έλεγα ότι άδικα αναρωτιέστε. Αφενός μεν αγνοείτε την προϋπηρεσία μου στον χώρο των επιχειρήσεων, αφετέρου δε, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει «επιχειρείν» χωρίς ρίσκο και δεν υπάρχει ηδονή χωρίς «ρισκάρειν». Ο αξιαγάπητος θεραπευτής μου έλεγε ότι «όποιος δεν ρισκάρει στην ουσία δεν ΖΕΙ». Και δεν αναφερόταν καν στο οικονομικό ρίσκο, μιλούσε για το ρίσκο της αλλαγής.

Πόσο δίκιο είχε, αν σκεφτεί κανείς τις ψυχολογικές αλλαγές που περνάει ένας επιχειρηματίας, για να μην αναφερθώ καν στις έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις αμιγώς εξαρτώμενες από τα ups and downs του εκάστοτε project. Αλλά ας περάσουμε στο προκείμενο.

Ο George Orwell έλεγε: «οι έξυπνοι άνθρωποι, κρίνουν από τις λεπτομέρειες». Αλήθεια, παραδεχτείτε το, όλοι εσείς που μελετάτε και ετοιμάζετε ένα business plan, δεν ελέγχετε ξανά και ξανά, με κάθε εξονυχιστική λεπτομέρεια, κάθε απόκλιση του επιθυμητού αποτελέσματος που πιθανόν να προκύψει σε μια επιχείρηση, σε ένα επιχειρηματικό άνοιγμα που ετοιμάζετε; Ή μήπως όχι;

Ξέρω, υπάρχει κι ένα ποσοστό τύχης και αναγνωρίζω ότι είναι απρόβλεπτος, όμως πάντα σημαντικός και καταλυτικός παράγοντας για την εξέλιξη και την επιτυχία του εκάστοτε project. Παρόλα αυτά, το εφαλτήριο αυτού του κειμένου δεν στοχεύει στο αποτέλεσμα. Αλλά, στην απαρχή της ιδέας, ίσως και κατά την φάση της σύλληψης, ακριβώς στην στιγμή που αποφασίζει κάποιος να το μοιραστεί με πολύ οικείους, που τρέμει μην τυχών και τον απογοητεύσουν ή τον αποθαρρύνουν.

Κι αφού λοιπόν η δημιουργία έγινε κίνητρο, το ρίσκο πήρε την πρώτη θέση και συγχρονίζεται απόλυτα με κάθε συναίσθημα, είτε αυτό είναι φόβος, άγχος, αγωνία, περιφρόνηση, το πιο σημαντικό είναι το επόμενο. Η αδρεναλίνη είναι η ορμόνη που εκκρίνεται από τα επινεφρίδια και ταξιδεύει σε ολόκληρο το σώμα δίνοντας το συναίσθημα της ευφορίας! Μεγάλη απόλαυση αυτή η φάση, μακάρι να κρατούσε για πάντα. Και αξίζει να ζήσετε το συναίσθημα.

Στην συνέχεια λοιπόν, το κίνητρο δίνει την σκυτάλη στο «ρίσκο»! Το ρίσκο είναι η τοποθέτηση της συναισθηματικής μας κατάστασης σε ένα βεληνεκές που πάλλεται και δεν μας αφήνει σε ηρεμία. Είναι ο στόχος, είναι η ανασφάλεια, είναι οι έννοιες που σου στερούν τον ύπνο, είναι, περισσότερο από όλα, το «daydreaming»! Αυτό το άσβεστο όνειρο που ξεκίνησε από το ανήσυχο πνεύμα σου στην φάση του ύπνου, που σε πυροδότησε, και εν τέλει σε έκανε να ονειρεύεσαι μέρα μεσημέρι, απόγευμα, ξημερώματα, ώσπου στο τέλος χάνεις την επαφή με την πραγματικότητα και είσαι σε μια ενδιάμεση κατάσταση του σήμερα και του αύριο. Και θα μου πει κάποιος: «είναι καλό αυτό;» Ω, ναι!! θα βροντοφωνάξω. Με μια επιφύλαξη: καλή είναι η υπό-μανία, όχι όμως η μανία.

Η υπό-μανία, που σε βάζει το ρίσκο, είναι μια πλήρως δημιουργική φάση, αρκεί να μην θυσιάσεις και τις φυσικές σου ανάγκες στο βωμό της επιτυχίας. Όλα θέλουν το μέτρο τους, με απλά λόγια. Υπέρλαμπρα παραδείγματα έρχονται από τον χώρο της τέχνης. Ο Salvador Dali, o Picasso και αρκετοί διπολικοί συγγραφείς και λογοτέχνες.

Το παραπάνω «ναι» που αναφώνησα loud and clear, ήταν γιατί το ρίσκο συνήθως σε ξεβολεύει. Δηλαδή, σε βγάζει από μια δεδομένη κατάσταση σιγουριάς και σε τοποθετεί σε μια άγνωστη, αβέβαιη και άστατη κατάσταση. Συστημικά λοιπόν, σε μετατοπίζει από τα «σιγουράκια» σου και σε αλλάζει άρδην από αυτό που ήσουν πριν την τζίφρα στο business plan. Διότι, μετά την υπογραφή είσαι άλλος. Είσαι εξελικτικά καλύτερος ασχέτου αποτελέσματος, διότι απλά τόλμησες να πάρεις το ρίσκο! Ναι σαφώς, χρειάζεται σκληρή δουλειά, αλλά κόποις κτώνται τα αγαθά και χωρίς ρίσκο, αδρεναλίνη και αλλαγή φιλοσοφίας δεν προχωράς. Στέκεσαι απλώς καθηλωμένος στα στερεότυπα της οικογένειας σου, με ατάκες που αρνούμαι να ενστερνιστώ και δεν σας συστήνω επ΄ουδενί, τύπου «με τον σταυρό στο χέρι».

Συνεπώς, ζήστε το, όλοι κρύβετε μια αντίστοιχη προσωπικότητα μέσα σας. Ερωτευτείτε για λίγο τον ναρκισσισμό σας ή αλλιώς πιστέψτε πώς είσαστε ικανοί να τα καταφέρετε.

Στο παρελθόν, για περισσότερα από 8 συναπτά έτη, βρέθηκα να εργάζομαι στον χώρο των δημοσίων σχέσεων, του εμπορίου, της μόδας και της εκπαίδευσης του προσωπικού. Εκεί πρωτογνώρισα την απόλαυση της επικοινωνίας και πάνω απ’ όλα - χωρίς υπερβολή - τον οργασμό της πώλησης! Σήμερα, μετά από χρόνια επιπλέον σπουδών, διαμονής στο εξωτερικό και δη στο Λονδίνο, βρίσκομαι πάλι ως ελεύθερος επαγγελματίας να ιδιωτεύω σε έναν εξίσου ανταγωνιστικό χώρο με ποικίλους συνεργάτες και ακόμα πιο ποικιλόμορφες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα του 2018.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr