NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

3 μύθοι για το personal branding που πρέπει να καταρρίψεις

3 μύθοι για το personal branding που πρέπει να καταρρίψεις
Φωτογραφία: Limelight Leads

Η Κατερίνα μόλις αποφοίτησε με άριστα από τη νομική, δουλεύει σε μία από τις καλύτερες δικηγορικές εταιρείες της Αθήνας, έχει έντονη φιλανθρωπική δράση και κοινωνική ζωή, είναι μια χαρούμενη, δραστήρια νέα γυναίκα που μεταδίδει ενέργεια, καλοσύνη, πάθος.

Έχουμε συναντηθεί για να τη βοηθήσω να κάνει αιτήσεις για μεταπτυχιακά προγράμματα και η κουβέντα μας φτάνει στο σημείο που μιλάμε για την προσωπική της εικόνα, για την «ιστορία» της και για το πώς θα τα αποτυπώσουμε όλα αυτά στη προσωπική της επιστολή (personal statement), στο βιογραφικό της αλλά και στα μέσα δικτύωσης.

Μιλάμε επίσης για την εργασιακή της εμπειρία και πραγματικά βλέπω πως έχει συμμετάσχει και διευθετήσει υποθέσεις πολύ σημαντικές και απαιτητικές για την ηλικία της. Παρ’όλα αυτά, διαισθάνομαι ότι ο τόνος της φωνής της έχει αλλάξει και η ενέργεια στο δωμάτιο έχει πέσει. Την ρωτάω πως αισθάνεται στη δουλειά και μου απαντάει: «καλά, αλλά κάθε μέρα νιώθω πως χάνω την αθωότητα μου. Και αισθάνομαι ότι δεν μπορώ να είμαι ο εαυτός μου, νιώθω ότι πρέπει να είναι "πιο σοβαρή", "να μη γελάω τόσο πολύ", "να προσέχω τι λέω"».

Αν το παραπάνω σου θυμίζει κάτι, συνέχισε να διαβάζεις.

Όλοι πλέον έχουμε ακούσει και έχουμε κάποια άποψη για την προσωπική εικόνα, τη δική μας ή των γύρω μας. Η δημιουργία αυτής της εικόνας δεν περιλαμβάνει τίποτα άλλο πέρα από το πώς να πουλάς σωστά τον εαυτό σου, πώς να προωθείς το περιτύλιγμα. Το να δημιουργείς και να διατηρείς μια επιθυμητή εικόνα! Τι γίνεται όμως όταν αυτή η εικόνα δεν είναι αληθινή; Πόσο ρεαλιστικό είναι να μπορέσουμε να διατηρήσουμε μια εικόνα που δεν είναι πραγματική; Και ποιο το ψυχολογικό κόστος της απόστασης από το ποιοι είμαστε πραγματικά και το πώς φερόμαστε στον εργασιακό μας χώρο;

Ας δούμε τους μύθους που έχουν δημιουργηθεί γύρω από το personal branding και τους τρόπους να δημιουργήσουμε μια αυθεντική εικόνα που να εναρμονίζει την προσωπική με την επαγγελματική μας ζωή. Το 2018, όταν μιλάμε για personal branding, μιλάμε για ένα πράγμα: Να είσαι ο εαυτός σου!

Μύθος 1: Για να έχεις ένα δυνατό «personal brand» πρέπει να φτιάξεις μια ισχυρή εικόνα

Ζούμε σε μια ψηφιακή εποχή; Ναι. Πρέπει να αναλάβουμε τον έλεγχο της παρουσίας μας στο διαδίκτυο ώστε να ξεχωρίζει και να δίνει έμφαση στην καριέρα μας; Σίγουρα. Όταν όμως επικοινωνούμε την «προσωπική μας εικόνα», το βασικό είναι να είμαστε αυθεντικοί και να βασιζόμαστε στο ποιοι πραγματικά είμαστε. Δεν μπορούμε συνέχεια να προσποιούμαστε κάτι που δεν είμαστε, γιατί με αυτόν τον τρόπο ή θα κουραστούμε ή οι άλλοι θα καταλάβουν ότι δεν είμαστε αυθεντικοί.

«Το πιο εξαντλητικό πράγμα που μπορείτε να είστε είναι μη αυθεντικοί» μας λέει η Anne Morrow Lindberg.

To Personal Branding είναι ένα θεμελιώδες κομμάτι της ζωής μας και περιλαμβάνει το ποιοι είμαστε στη προσωπική αλλά και στην επαγγελματική μας ζωή. Οι άνθρωποι νιώθουν ευτυχισμένοι και ολοκληρωμένοι όταν αυτά τα δύο είναι σε αρμονία. Ανακαλύψτε ποιοι πραγματικά είστε, τι σας ξεχωρίζει από τους άλλους, ποιο είναι το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα (από τα πράγματα που κάνετε καλά, τι είναι αυτό που σας διαχωρίζει). Αυτή είναι η προσωπική σας πρόταση αξίας, ή αλλιώς «unique promise of value» και αν είστε αυθεντικοί μπορείτε να τη ζείτε κάθε μέρα. Επομένως, δεν μιλάμε για τη δημιουργία μιας εικόνας, αλλά για τον προσδιορισμό, την ανάδειξη και τη σωστή επικοινωνία της εικόνας που μας ενώνει με το κοινό μας.

Μύθος 2. Το Personal branding είναι να πουλάς και να προωθείς τον εαυτό σου.

Ενώ η «προσωπική εικόνα» περιλαμβάνει το να επικοινωνείς την προσωπική σου αξία και να μιλάς για τον εαυτό σου, καλό είναι αυτό να αποτελεί ένα κάλεσμα και όχι μια πώληση. Είναι, με άλλα λόγια, να λες μια ιστορία που τραβάει το κοινό σου σε εσένα. Στη καριέρα μας εννοείται ότι θα χρειαστεί να προωθήσουμε εντονότερα τον εαυτό μας όταν ψάχνουμε για δουλειά ή όταν θέλουμε να πάρουμε μια προαγωγή. Το branding όμως είναι η βάση για αυτά τα κομμάτια που θα τα χρησιμοποιήσουμε όταν είναι αναγκαία. Αν έχετε ήδη μια ισχυρή εικόνα, αυτό θα είναι εύκολο γιατί ήδη έχετε πείσει/προσελκύσει τους άλλους με το ποιοι πραγματικά είστε, ενώ αντίθετα είναι πιο δύσκολο το να πρέπει να προμοτάρετε συνέχεια το ποιοι είστε. Συνέχεια βλέπουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να φωνάζουν «εγώ... εδώ... προσέξτε με». Αν το branding έχει γίνει σωστά, τότε δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και προώθηση για να προσελκύσετε τους άλλους, καθώς οι άλλοι είναι ήδη εξοικειωμένοι με το ποιοι είστε.

Μύθος 3. Είναι κακό να καυχιέσαι για τον εαυτό σου.

Νιώστε άνετα να προωθήσετε τον εαυτό σας. Όταν περιγράφουμε την αλήθεια και το κάνουμε με το σωστό τρόπο, το τελευταίο δεν ακούγεται σαν να καυχιόμαστε: Ο τρόπος που θα παρουσιάσουμε τον εαυτό μας και οι λέξεις που θα χρησιμοποιήσουμε είναι σημαντικός. Αντί να πείτε ότι «είμαι πολύ καλός στο να λύνω προβλήματα ή να εξυπηρετώ ανθρώπους», περιγράψτε μια ιστορία με την οποία δείχνετε πώς εξυπηρέτησατε ένα πελάτη, πώς βοηθήσατε το αφεντικό σας να αντιμετωπίσει μια δυσκολία κλπ. Επίσης, δεν χρειάζεται να πείτε ότι τα κάνατε όλα εσείς, καθώς έτσι ίσως θεωρηθεί ότι καυχιέστε. Μην ξεχάσετε να αναφέρετε και τα άτομα που σας βοήθησαν. Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι είναι να περιγράψετε το γεγονός απλά. Πόσο περιττό είναι πλέον να διαβάζουμε λέξεις όπως «εξαιρετικά επικοινωνιακός, προσαρμοστικός, παραγωγικός». Απλά περιγράψτε το γεγονός και το αποτέλεσμα. Με αυτό τον τρόπο χτίζετε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους άλλους.

Οι τάσεις του personal branding για το 2018

1. To Storytelling είναι εδώ για να μείνει

Το να μπορείς να επικοινωνήσεις την αξία σου μέσω ιστοριών είναι πολύ σημαντικό. Αυτό που γίνεται ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι η ιστορία σου πρέπει να σου ανήκει, να είναι αυθεντική. Όταν είσαι αυθεντικός η ιστορία γίνεται «το νόμισμα της εμπιστοσύνης» που έχουν οι άλλοι για εσένα. Επιπλέον, όταν οι ιστορίες είναι αυθεντικές, η συναισθηματική ταύτιση του κοινού μας μεγιστοποιείται.

Δεν χρειάζεται να επιδιώκετε μετά μανίας την προσοχή των άλλων στα κοινωνικά δίκτυα. Επικοινωνήστε την αυθεντική σας ιστορία και αυτοί που θα την εκτιμήσουν και θα καταλάβουν ποιοι είστε και από πού έρχεστε είναι αυτοί που θα σας δώσουν τη δουλειά/την προαγωγή ή θα δουλέψουν μαζί σας αν είστε ελεύθερος επαγγελματίας. Οπότε, εστιάστε στην ιστορία σας και δημιουργείστε εμπιστοσύνη. Θυμηθείτε, όλες οι προσωπικότητες έχουν το κατάλληλο κοινό που μπορεί να τις ακούσει. Μην προσπαθείτε να «στοχεύσετε» το κοινό σας με κάτι που απλά νομίζετε ότι θα του αρέσει.

2. Η προσωπική σου εικόνα είναι η επαγγελματική σου φήμη.

H φήμη μας δεν προέρχεται από το πως έχουμε παρουσιάσει τον εαυτό μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά οι προσωπικές μας επαφές και συζητήσεις, οι προσωπικοί δεσμοί που δημιουργούμε και το τι σκέφτονται οι άλλοι όταν φεύγουμε από το δωμάτιο. Εννοείται ότι θα πρέπει παράλληλα να παρέχουμε τις υπηρεσίες που υποσχόμαστε (και χρειάζεται προσοχή στο τι υποσχόμαστε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, για παράδειγμα). Το κάθε επαγγελματικό μας βήμα είναι κομμάτι της φήμης μας και της προσωπικής μας εικόνας, οπότε πρέπει να κάνουμε συνειδητές επιλογές που αποτελούν κομμάτι μιας συνολικής στρατηγικής και κατεύθυνσης.

3. Χρήση οπτικών μέσων για την προώθηση της προσωπικής σας εικόνας.

Ο συνδυασμός εικόνας και περιεχομένου προσελκύει 94% περισσότερους αναγνώστες. Οι άνθρωποι θυμούνται τι άκουσαν μετά από 3 ημέρες κατά 10%. Αν το συνοδεύσουμε με εικόνες το ποσοστό ανεβαίνει στο 60%. Γι’ αυτό και το Instagram ανεβαίνει συνεχώς σε δημοτικότητα και χρήση καθώς και το video και το live streaming. Υπολογίζεται μάλιστα ότι το 2020, το video θα αποτελεί το 80% της παγκόσμιας κίνησης στο διαδίκτυο. Τα βίντεο μπορεί να σας τρομάζουν αλλά είναι σίγουρα ένα μέσο που αξίζει να επενδύσετε το χρόνο σας. Επίσης, το εφήμερο περιεχόμενο, που στηρίζεται κυρίως σε εικόνες και όχι σε περιεχόμενο, αυξάνεται διαρκώς. Σκεφτείτε ποια είναι η αυθεντική σας ιστορία και αποφασίστε ποιο είναι το κατάλληλο κοινωνικό δίκτυο και οπτικό μέσο για να την προωθήσετε στο κοινό σας. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μέρος της προσωπικής σας εικόνας και θα πρέπει να την αποτυπώνουν σωστά. Ποιο είναι το συνεκτικό μήνυμα της εικόνας σας και πως θέλετε να το εκφράσετε; Με infographics ή καρτούν; Σχεδιάστε μια στρατηγική και πραγματοποιήστε τη. Καλή σας επιτυχία!

Το παραπάνω άρθρο είναι βασισμένο στο Personal & Social Brand Update Call που έγινε στις 19 Ιουλίου από τους Career Thought.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr