NEWSFLASH...
LoveGreece
ανάγνωση

Stevia Hellas: Παράγοντας ένα προϊόν με πολλά οφέλη [video]

Παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα με την προβολή του video. Επικοινωνήστε μαζί μας αν επιθυμείτε να το αναφέρετε.
08_10_2018

Powered by:
LoveGreece we believe we can
epixeiro icon LoveGreece

Ο αγροτικός σύνδεσμος Stevia Hellas ιδρύθηκε το 2011 και ο βασικός σκοπός της δημιουργίας αυτής ήταν να καλύψει ένα κενό που υπήρχε στην περιοχή.


Κείμενο συνέντευξης

Ο αγροτικός σύνδεσμος Stevia Hellas ιδρύθηκε το 2011 και ο βασικός σκοπός της δημιουργίας αυτής ήταν να καλύψει ένα κενό που υπήρχε στην περιοχή.

Επίσης είμαστε μία απ’ τις περιφέρειες στην Ευρώπη με τη μεγαλύτερη ανεργία, άρα ένας από τους βασικούς μας σκοπούς ήταν να καλύψουμε και αυτή την ανεργία μέσω της ίδρυσης του συνεταιρισμού.

Στο συνεταιρισμό μας συμμετέχουν κυρίως αγροτικές οικογένειες, αγροτικές οικογένειες οι οποίες βρίσκονται στην ευρύτερη κοιλάδα του Σπερχειού.

Σήμερα έχουμε καταφέρει να παράγουμε τους γλυκοζίτες στεβιόλης απ’ το φυτό Stevia όπου είναι μία γλυκαντική ουσία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον καθένα είτε στο τσάι του, είτε στον καφέ του, είτε οπουδήποτε αλλού χρησιμοποιεί ζάχαρη.

Η Stevia σαν προϊόν έχει πάρα μα πάρα πολλά οφέλη. Καταρχάς όπως ξέρουμε όλοι η Stevia είναι ένα προϊόν το οποίο έχει μηδέν θερμίδες. Άρα μπορεί να καταναλωθεί από οποιονδήποτε έχει ένα πρόβλημα υγείας, αλλά και από οποιονδήποτε θέλει να κάνει μία πραγματικά υγιεινή διατροφή.

Το 2012 οι πρώτοι οι οποίοι ξεκίνησαν την καλλιέργεια στέβιας στην Ελλάδα, σε μεγάλη κλίμακα, ήταν ο σύνδεσμός μας. Η καλλιέργεια και παραγωγή στέβιας είναι πραγματικά μία ιδιαίτερη διαδικασία, η οποία απαιτεί ιδιαίτερες τεχνικές αλλά και εξοπλισμό.

Τρεις είναι οι βασικές κατηγορίες προϊόντων που βγαίνουν στην αγορά απ’ το συνεταιρισμό μας. Πρώτα είναι η βιομηχανική στέβια, αυτή η οποία απευθύνεται για τη βιομηχανία τροφίμων.

Δεύτερο είναι η κρυσταλλική στέβια η οποία απευθύνεται στον τελικό καταναλωτή και μπορούμε να τη βρούμε σε όλα τα Ελληνικά supermarket αλλά και σε πολλά άλλα σημεία ανά την Ελλάδα και τρίτο δεν πρέπει να ξεχάσουμε και τα αποξηραμένα φύλλα στέβιας, από εκεί προέρχονται και τα δύο προηγούμενα προϊόντα, τα οποία σιγά σιγά βγαίνουν στην αγορά και θα μπορούν να χρησιμοποιούν σε τσάι ή ακόμα και στη μαγειρική.

Η διαφορά των προϊόντων μας με τα αντίστοιχα προϊόντα που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά, είναι η ποιότητα, είναι η γεύση και είναι και η ελληνικότητα. Μέχρι στιγμής πέρα από την ελληνική αγορά έχουμε καταφέρει να εξάγουμε τα προϊόντα μας σε μεγάλες Ευρωπαϊκές αγορές όπως αυτή της Γαλλίας, της Γερμανίας, αλλά και του Βελγίου.

Τα προϊόντα μας είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικά γιατί είναι τα μοναδικά τα οποία έχουνε πρώτη ύλη καθαρά ευρωπαϊκή, ελληνική πρώτη ύλη, άρα καταλαβαίνετε ότι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με ανταγωνιστές μας που έρχονται είτε από την Κίνα είτε από την Παραγουάη.

Η παραγωγή ενός 100% ελληνικού προϊόντος είναι πάρα πολύ σημαντική, όχι μόνο για την τοπική κοινωνία αλλά γενικότερα για την ελληνική οικονομία. Βελτιώνει άμεσα το κοινωνικό αλλά και οικονομικό επίπεδο των ανθρώπων που ζουν στην περιφέρεια αλλά το σημαντικότερο είναι ότι κρατάει τους νέους ανθρώπους, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, στον τόπο τους.

Τελευταία σημαντική βράβευση είναι αυτή από τα διεθνή βραβεία ITQI όπου βραβεύτηκαν και τα αποξηραμένα φύλλα στέβιας αλλά και η κρυσταλλική στέβια. Πολλοί άλλοι οργανισμοί μας έχουν βραβεύσει σαν συνεταιρισμό αλλά και σαν προϊόντα μερικοί εξ’ αυτών είναι το Mazinnov της Γαλλικής πρεσβείας, ο Παπαστράτος αλλά και άλλα ιδρύματα.

Τα μελλοντικά σχέδια του συνεταιρισμού περιλαμβάνουν δύο άξονες: αυτών της αγοράς – ανάπτυξη της αγοράς αλλά αντίστοιχα και των επενδύσεων.

Όσων αφορά τις επενδύσεις, η πρώτη είναι η δημιουργία μίας μονάδας επεξεργασίας φύλλων, συνολικού κόστους ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Ενώ η δεύτερη είναι η δημιουργία ενός εργοστασίου εκχύλισης στέβιας που μάλιστα θα είναι το δεύτερο σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Μια επένδυση 10 εκατομμυρίων ευρώ όπου θα λάβει χώρο το 2022.

Με λένε Χρήστο Σταμάτη και είμαι διευθύνων σύμβουλος του αγροτικού συνεταιρισμού Stevia Hellas.

Εμπνευσμένο από τον δυναμισμό και τη δημιουργικότητα του ελληνικού επιχειρηματικού πνεύματος, το LoveGreece ιδρύθηκε το 2013 σαν μια πρωτοβουλία για την ενίσχυση και την προώθηση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας ταλαντούχους Έλληνες με εξωστρεφή νοοτροπία. Οι Έλληνες επιχειρηματίες αποτελούν σημαντικό παράγοντα της χώρας που αξίζει να παρουσιαστεί σε όλο τον κόσμο. Το LoveGreece υποστηρίζεται από την Τζίνα Μαμιδάκη, Πρόεδρο του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr