NEWSFLASH...
Γυναίκες@Επιχειρείν
ανάγνωση

Ο νέος ρόλος των γυναικών ηγετών στις επιχειρήσεις

Ο νέος ρόλος των γυναικών ηγετών στις επιχειρήσεις

​Η Ελλάδα είναι μία χώρα με πολλές χάρες και πολλές δυνατότητες και πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει ευρύς ζωτικός χώρος δημιουργίας και εξάσκησης της γυναικείας ηγεσίας στις επιχειρήσεις.

Εξάλλου, έχουμε πολλές επιχειρήσεις που σημειώνουν ακόμη μεγάλες επιτυχίες και αποδόσεις και εδώ και στο εξωτερικό, παρά την οικονομική, ηθική και δομική κρίση που βιώνουμε. Να σημειώσω ότι στην Ελλάδα λειτουργούν ήδη 250.000 γυναικείες επιχειρήσεις ή που διοικούνται από γυναίκες, και οι περισσότερες είναι Ελληνίδες.

Ναι, η Ελληνίδα γυναίκα ηγέτης διαθέτει ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, λόγω και μόνο της ανατροφής της και της περίοπτης θέσης στην ελληνική κοινωνία. Να σκεφτούμε μόνο ότι η γυναίκα λατρεύεται ήδη από την αρχαιότητα και γενικά ανά τους αιώνες έχει δώσει πολλούς αγώνες για να κατακτήσει πρωτίστως αυτονόητα δικαιώματα στην επιχείρηση, στην εργασία αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα. Έτσι, μπόρεσε σήμερα να βρίσκεται στη θέση που της αρμόζει πραγματικά.

Είμαι της άποψης ότι δεν υπάρχει η ισότητα των δύο φύλων, αλλά μόνο η ισονομία και η ισοτιμία. Διότι κάθε φύλο έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία στο διάβα των αιώνων και λόγων διάφορων επιρροών, κοινωνικών, πολιτικών και θρησκευτικών, τα έχουν απολέσει ή τα έχουν λησμονήσει. Αυτά τα χαρακτηριστικά θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει η γυναίκα ηγέτης.

Η γυναίκα, απ’ ότι γνωρίζουμε όλοι μας, είναι ένα πολύ δυνατόν ον, διότι τίκτει, προσφέροντας έτσι την ζωή. Οι γυναίκες πρέπει να δείχνουν ηγέτες, αλλά και να παραμείνουν γυναίκες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν χρειάζεται να υιοθετήσουν ανδρικά χαρακτηριστικά ή τρόπους για να επιτύχουν τους στόχους τους, αποδεχόμενες την φύση τους και κατανοώντας τον εαυτό τους και τους ρόλους που αναλαμβάνουν να διατελέσουν. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των γυναικών είναι μέρος της ταυτότητάς τους και γι΄ αυτό είναι μέρος της δύναμής τους. Όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν ότι οι επιχειρήσεις ευημερούν όταν σε αυτές υπάρχει μεγαλύτερη ισονομία μεταξύ των φύλων.

Στη σημερινή, όμως, εποχή, οι αποφάσεις περισσότερο έχουν να κάνουν με την ανάγκη παρά με την επιθυμία. Και αυτό γιατί αναγκάζεται η γυναίκα να αποκοπεί μερικώς από την θηλυκή ενέργεια μέσα της, είναι αναγκαίο πλέον να μπορεί να αναγνωρίσει αυτό το κομμάτι της και να συμφιλιωθεί πραγματικά με την φύση της, την οποία πολλές φορές στη ζωή έχει παραμελήσει, χάνοντας το δρόμο της.

Να αναδείξει την τρυφερότητα και το αίσθημα της οικογενειακής θαλπωρής, χαρίσματα που ισχύουν και σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον. Έχει έρθει η ώρα πλέον για το μεγάλο ξύπνημα της ύπαρξης, της φύσης της γυναικείας ύπαρξης, ώστε να διεκδικήσει το πραγματικό ρόλο που έχει στα επιχειρηματικά δρώμενα και στη ζωή.

Αυτό μπορεί να την φέρει αντιμέτωπη με άπειρες ικανότητες για να συμβαδίσει με αρμονία και ισορροπία, εισπράττοντας το καλύτερο που της προσφέρει το δώρο της ζωής, και να ολοκληρώνεται μέσα από την δημιουργικότητα ως άνθρωπος και ως επαγγελματίας. Τώρα ανατέλλει μία νέα εποχή, όπου η γυναίκα ηγέτης θα λάμψει πραγματικά και με ουσία. Οι γυναίκες είναι άριστοι ηγέτες, αρκεί να επαναπροσδιορίσουν τον πραγματικό τους ρόλο στην επιχείρηση και στην κοινωνία.

Στις Ελληνίδες που μόλις τώρα ξεκινούν τα επιχειρηματικά τους βήματα έχω να πω ότι δεν πρέπει να ολιγοψυχούν, όποια δυσκολία και εάν αντιμετωπίσουν. Είμαστε τόσο ανθεκτικές που μπορούμε να καταφέρουμε το αδύνατο. Εξάλλου, τα τετραθέμελα του κόσμου τούτου είναι το ψωμί, το κρασί, η φωτιά και η γυναίκα (Νίκος Καζαντζάκης)!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr