ΠΑ.ΣΥ.Π.Υ.: Η κλοπή των €5 εκατ. στον ΕΟΠΥΥ να μην γίνει clawback που θα επωμισθούν οι εταιρείες-πάροχοι
14/07/2021 | 14:29
08/08/2025 | 09:45
Τις ανησυχίες του για την πιθανότητα να επωμισθούν οι πάροχοι υγείας μέρος των ζημιών που προκάλεσε η απάτη 5 εκατ. ευρώ σε βάρος του ΕΟΠΥΥ που αποκαλύφθηκε στις αρχές του μήνα εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παρόχων Υγείας (ΠΑΣΥΔΥ) σε ανακοίνωσή του.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ δεκατρία άτομα, μεταξύ των οποίων δύο γιατροί και τα αρχηγικά μέλη, συνελήφθησαν, από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, με την κατηγορία ότι διέπρατταν απάτες σε βάρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και προχωρούσαν στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2015, οι εμπλεκόμενοι συγκρότησαν δομημένη εγκληματική οργάνωση για τη διάπραξη απατών και την έκδοση ψευδών βεβαιώσεων σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, καθώς και για τη νομιμοποίηση των εσόδων τους από τις εγκληματικές δραστηριότητές τους.
Στην ανακοίνωσή του ο ΠΑΣΥΔΥ τονίζει ότι «μέσα από την πρόσφατη αποκάλυψη της μεγάλης απάτης εις βάρος του ΕΟΠΥΥ, που προκάλεσε ζημιά άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ στον οργανισμό, φάνηκε ξεκάθαρα, αυτό που υποστηρίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παρόχων Υγείας (ΠΑ.ΣΥ.Π.Υ.) εδώ και πολλά χρόνια, δηλαδή, το πόσο διάτρητο είναι το σύστημα και όποιος κλέβει αυξάνει το clawback, το οποίο ήδη έχει οδηγήσει τις εταιρείες – παρόχους ιατροτεχνολογικών προϊόντων σε δεινή θέση».
Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΥ.Π.Υ. κ. Γιώργος Βιδάλης: «Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει αυτό που αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις τόσο της Αστυνομίας όσο και της προέδρου του ΕΟΠΥΥ, ότι όποιος κλέβει ουσιαστικά ζημιώνει το ελληνικό δημόσιο. Δυστυχώς, όποιος κλέβει ζημιώνει τις εταιρείες - παρόχους. Και αυτό γιατί το χρηματικό ποσό που καταχράστηκαν οι επιτήδειοι, θα καταβληθεί από εμάς τους παρόχους, ως υποχρεωτική επιστροφή (clawback), λόγω υπερβάλλουσας δαπάνης σε σχέση με τον προϋπολογισμό. Στην ουσία δηλαδή, οποίος κλέβει επιβαρύνει το ποσό του clawback που πληρώνουμε οι εταιρείες και για αυτό το λόγο θα πρέπει άμεσα η πολιτεία να αποσύρει αυτό το άδικο και αναποτελεσματικό σύστημα των επιστροφών»
Ο ΠΑ.ΣΥ.Π.Υ. έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη, τόσο από την Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ όσο και από τις σημερινές αλλά και προηγούμενες διοικήσεις του Υπουργείου Υγείας την κατάργηση του clawback, και την ενίσχυση του προϋπολογισμού, για το οποίο, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «μέχρι σήμερα, και παρά την αύξηση των αναγκών σε συσκευές οξυγοθεραπείας λόγω της πανδημίας, δεν υπήρξε κάποια απάντηση από τους ιθύνοντες, παρά τις υποσχέσεις στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην επιβίωση των εταιρειών του κλάδου των ιατροτεχνολογικών προϊόντων».
«Ο κίνδυνος κλεισίματος των εταιρειών μας, είναι πλέον ορατός. Καλούμε την Πολιτεία, το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, να ενσκύψει στο πρόβλημα του clawback, αφού πλέον είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή των εταιριών μας και κατ’ επέκταση για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων ασθενών», τονίζει ο κ. Γ. Βιδάλης.
Σχολιάστε