Επιχειρηματικά Νέα

Πρόταση για δημιουργία μονάδας αστικής κάθετης καλλιέργειας (Vertical Farm) από το Innovation Farm

Κοινοποιήστε

Σχολιάστε

Διαβάζεται σε 2 λεπτά

Πρόταση για δημιουργία μονάδας αστικής κάθετης καλλιέργειας (Vertical Farm) από το Innovation Farm
epixeiro

03/01/2012 | 10:24

epixeiro

07/08/2025 | 10:29

Το Innovation Farm προτείνει την δημιουργία μιας πρότυπης μονάδας κάθετης καλλιέργειας σε αστικό περιβάλλον και προσκαλεί ενδιαφερομένους σε συνεργασία και επένδυση σε ακίνητο χώρο, υλικά, τεχνογνωσία και κεφάλαια. Είστε για την πρόκληση;

Περιγραφή ιδέας

if logo 3.jpgΤο vertical farming αποτελεί τεχνική καλλιέργειας σε αστικό κυρίως περιβάλλον. Η ιδέα που κατά βάση προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της πράσινης ανάπτυξης χρησιμοποιεί ανακυκλούμενους πόρους και σύγχρονες μεθόδους θερμοκηπίου (όπως η υδροπονία και η αεροπονία) σε κάθετες καλλιεργούμενες επιφάνειες ή ράφια, για την καλλιέργεια εντός κτιρίων φρούτων, λαχανικών, διακοσμητικών φυτών ή φυτών για την ενίσχυση του οξυγόνου. Η λογική του vertical farming εστιάζεται κατά βάση στην αποδοτικότερη χρήση της του ίχνους εδάφους και της μείωσης των αποστάσεων διανομής των προϊόντων.

Μοναδικότητα του Σκεπτικού

Η ιδέα του vertical farming έγινε γνωστή από τον καθηγητή Dikson Dipommier (verticalfarm.com) στις αρχές του 2000 όπου παρουσίασε την μέθοδο αυτή προκειμένου να αντιμετωπίσει την πρόκληση διατροφής ενός μεγάλου αστικού πληθυσμού όπως αυτή του Manhattan της Νέας Υόρκης. Σήμερα ένας άγνωστος αριθμός πρωτοπόρων σχεδίων έχει δεί την δημοσιότητα ενώ έργα καθέτων καλλιεργειών έκαναν την εμφάνισή τους σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Το συνολικό σκεπτικό στην πλήρη του εφαρμογή μπορεί να συμπεριλάβει ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, την καλλιέργεια βρώσιμων φυτών, την λιανική πώλησή τους στον ίδιο ή γειτνιάζοντα χώρο, την λειτουργία επισκέψιμου χώρου αναψυχής, την εργασία ατόμων από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, κλπ. Το ευρύτερο σκεπτικό του vertical farming είναι σαφώς καινοτόμο και αναμένεται να το δούμε να εξαπλώνεται στις πόλεις τα επόμενα έτη.

Η δυνατότητα επιτυχίας

  • Η προοπτική που παρουσιάζεται και που προδίδει σημαντική πιθανότητα επιτυχίας το σκεπτικό είναι σημαντικές και βασίζεται κυρίως:
  • Στην ανάγκη κάλυψης των διατροφικών αναγκών ενός ολοένα αυξανόμενου πληθυσμού.
  • Στην ανάγκη αποτελεσματικότερης εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων που περιορίζονται σημαντικά όπως: το νερό και η καλλιεργήσιμη Γή
  • Στην ανάγκη μείωσης του κόστους των αποστάσεων
  • Στην μικρότερη εξάρτηση από γεωργικές μηχανές
  • Στην δυνατότητα ανακύκλωσης
  • Στην δυνατότητα καλλιέργειας επί 12 μήνες ανεξάρτητα από καιρικές συνθήκες
  • Στην πολλαπλάσια αποδοτικότητα του προτεινόμενου τρόπου καλλιέργειας σε σχέση με τις συμβατικές σε έδαφος αλλά και αυτής των θερμοκηπίων.

Ενδεικτικά βρώσιμα είδη που μπορούν να καλλιεργηθούν είναι: Φασόλια, μπρόκολα, λάχανο, cantaloupe, καροτα, σχοινόπρασο, αγγούρια, σκόρδο, μαρούλι, κρεμμύδια, μπιζέλια, ανανάς, κολοκύθια, ραπανάκια, φράουλες, ντομάτες. Επίσης μεγάλη ποικιλία βρώσιμων και μη βοτάνων

Όσο αφορά τα μη βρώσιμα είδη αναφέρουμε τα παρακάτω: Αφρικάνικες Βιολέτες, Anthurium, Antirrhinim, Aphelandra, Aster, Begonia, Bromeliads, Caladium, Canna, Carnation, Χρυσάνθεμο, Cymbidiums, Ντάλια, Dieffenbachia, Δράκαινα, Φτέρη, Φίκος, Freesia, Impatiens, Gerbera, Gladiolus, Monstera, Φοινικόδεντρα, Τριανταφυλλιά

Πρωτοπορία

Στην Ελλάδα και με την επιφύλαξη του όσο είναι σήμερα γνωστό, θα είναι η πρώτη φορά που θα επιχειρηθεί μια κάθετη καλλιέργεια βρώσιμων ειδών σε αστικό περιβάλλον. Για τον σκοπό αυτό προτείνεται η πιλοτική ανάπτυξη ενός μοντέλου μικρότερης κλίμακας που θα δοκιμάσει τις απαιτήσεις και μετρήσει τις αποδόσεις πριν το μοντέλο αυτό «κλωνοποιηθεί» και σε άλλες πόλεις πέραν αυτής του πρότυπου μοντέλου.

Επικοινωνία

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον κο Αργύρη Σπυρίδη στο Innovation Farm στο aspys@innovationfarm.gr.