ΒΕΠ: Ζητά μέτρα για ρυθμίσεις οφειλών και για τον αποκλεισμό ΜμΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης
26/04/2023 | 14:49
08/08/2025 | 17:27
Πρόσθετα μέτρα για τη ρύθμιση οφειλών προς την Εφορία, τον ΕΦΚΑ και τους ΟΤΑ ζήτησε, με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, δεδομένου ότι σημαντικός αριθμός οφειλετών εξαιρείται από τις ρυθμίσεις και πολλοί από αυτούς, ακόμα και αν ενταχθούν, δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Την ίδια ώρα με άλλη επιστολή, το ΒΕΠ παραθέτει προτάσεις προς του Υπ. Ανάπτυξης για την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν από τον αποκλεισμό σημαντικού αριθμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Συγκεκριμένα στην πρώτη επιστολή του κ. Παπαμανώλης-Ντόζας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «Σε συνέχεια των προτάσεων που σας είχαμε αποστείλει σχετικά με μέτρα και περαιτέρω ρυθμίσεις για τα συσσωρευμένα χρέη των ΜμΕ από τις συνεχόμενες κρίσεις που προτείνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά και κατόπιν συνεχόμενης επικοινωνίας με τις επιχειρήσεις - μέλη μας, διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχει µέριµνα για τα ποσά που την 01/11/19 ήταν σε ρύθμιση και στη συνέχεια η ρύθμιση αυτή χάθηκε, διότι τα ποσά αυτά δεν μπόρεσαν ποτέ να ενταχθούν σε ρυθμίσεις.
Επιπλέον, οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας (2021-2022), κυρίως από επιχειρήσεις που ήταν σε καθεστώς αναστολής, επίσης δεν μπόρεσαν να ενταχθούν σε κάποια ρύθμιση.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω, όπως έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο οφειλών προς ρύθμιση στο νομοσχέδιο φαίνεται ότι, αν όχι η πλειοψηφία, σημαντικός αριθμός των οφειλετών θα αναγκαστούν να μπουν σε περισσότερες από µία ρυθμίσεις».
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΒΕΠ υπογράμμισε ότι «Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταβάλουν εφάπαξ τουλάχιστον 4-5 μηνιαίες δόσεις και επιπροσθέτως τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Δεδομένου ότι µε βάση τις έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ το 28% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δεν έχει ρευστά διαθέσιμα, και περίπου το 20% έχει πολλαπλές ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Αντιλαμβάνεστε ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των οφειλετών είτε δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στο νέο πλαίσιο ρυθμίσεων είτε θα το απωλέσει πολύ γρήγορα».
«Για αυτούς τους λόγους το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά προτείνει να δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν όλες οι οφειλές, παλιές και νέες, σε µία ενιαία ρύθμιση, µε κλιμακωτή έκπτωση-διαγραφή, ανάλογα µε τις δόσεις, επί των προστίμων και προσαυξήσεων που βαρύνουν τις συνολικές προς ρύθμιση οφειλές.
Εννοείται βεβαίως, πως τα ανωτέρω δεν αναφέρονται µόνο για τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία, αλλά και για τις ασφαλιστικές οφειλές, και για τις οφειλές προς τους ΟΤΑ», τόνισε.
«Εφόσον δεν υιοθετήθηκε η ένταξη σε ρύθμιση 120 δόσεων όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών και για λόγους που θα επέτρεπαν ομαλότερη μετάβαση σε αναπτυξιακές πολιτικές, ιδανικό θα ήταν να ενταχθεί το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (και αυτών που δημιουργήθηκαν πριν την 1/11/2021) στη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων.
Όσον αφορά το άρθρο 6 σχετικά µε τις επιβαρύνσεις εκπρόθεσμης καταβολής κατά την υπαγωγή σε ρύθμιση, θεωρούμε αδικαιολόγητη την αύξηση των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής για τις οφειλές που ρυθμίζονται σε έως 36 δόσεις και σε έως 72 δόσεις (4,94% µε βάση το τελευταίο δημοσιευμένο επιτόκιο δανείων χωρίς καθορισµένη διάρκεια αλληλόχρεων λογαριασμών που χορηγούνται από όλα τα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα στην Ελλάδα +0,25% για 36 δόσεις και +1,5% για 72 δόσεις).
Θα έπρεπε να υιοθετηθεί η απαλλαγή των τόκων, όπως στον Ν.4611/2019, για τις εφάπαξ καταβολές ή για τις συντμήσεις των δόσεων. Επιπλέον, θα πρέπει το επιτόκιο να καθοριστεί αποκλειστικά και µόνο σύμφωνα µε το βασικό επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ», σχολίασε ο ίδιος.
Τέλος, ο κ. Παπαμανώλης-Ντόζας έκλεισε την επιστολή του δηλώνοντας πως «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν αποδείξει ότι αντέχουν και έχουν βάλει πλάτη σε κάθε κρίση που χτυπά την ελληνική οικονομία, ας τις στηρίξουμε επιτέλους ουσιαστικά και αποτελεσματικά έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα υγιές ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον για όλους».
Προτάσεις του ΒΕΠ σχετικά με χρηματοδοτικά εργαλεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας
Την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν από τον αποκλεισμό σημαντικού αριθμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την πρόσβασή τους σε αξιόλογα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία ζήτησε, με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, υποβάλλοντας σχετικές προτάσεις που θα συνέβαλαν στην επίλυση των προβλημάτων αυτών.
Στην επιστολή του ο κ. Παπαμανώλης-Ντόζας δηλώνει πως «Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά με τους συνεργάτες και συμβούλους του είναι σε καθημερινή επικοινωνία με επιχειρήσεις - μέλη του που βρίσκονται αντιμέτωπες με τις συνέπειες δυο κρίσεων, της οικονομικής και του κορονοϊού, καθώς και μιας τρίτης, της ενεργειακής.
Η κυβέρνηση έχει καταβάλει επιτυχημένες προσπάθειες σχετικά με την άμεση και βελτιωμένη ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, της έγκρισης του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με στόχο να ωφεληθούν οι ΜμΕ και να δοθεί ώθηση στην ελληνική οικονομία.
Δυστυχώς όμως, ενώ έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται αξιόλογα εργαλεία χρηματοδότησης, έχει αποκλειστεί σημαντικός αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
«Συγκεκριμένα, σχετικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Αναπτυξιακής έχει παρατηρηθεί πως οι επιχειρήσεις που είχαν υποστεί αναστολή ή περιορισμό της λειτουργίας τους εξαιτίας της πανδημίας είχαν το δικαίωμα υποβολής αίτησης χορήγησης δανείου για κεφάλαιο κίνησης, με επιτόκιο πλήρως επιδοτούμενο από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα στα πλαίσια του ΤΕΠΙΧ-ΙΙ.
Στόχος του προγράμματος ήταν η υποστήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων αυτών. Τo επιτόκιο αυτών των δανείων επιδοτείτο κατά 100% για τα δύο πρώτα χρόνια από τους πόρους του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ενώ βασικό κριτήριο για τη λήψη της επιδότησης επιτοκίου είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας κατά δύο έτη.
Δηλαδή κατά τη διαδικασία υποβολής του αιτήματος η επιχείρηση όφειλε να διατηρήσει για όλη τη διάρκεια των δύο ετών που λαμβάνει επιδότηση επιτοκίου τον ίδιο τουλάχιστον αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε, στις 19 Μαρτίου 2020 βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Ο έλεγχος της διατήρησης από την επιχείρηση του ίδιου αριθμού εργαζομένων που απασχολούσε στις 19 Μαρτίου 2020 βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για δύο έτη θα πραγματοποιείται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα στις 31 Ιανουαρίου για τα έτη 2021 και 2022 ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα, ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και θα ενημερώνονται ανάλογα οι Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΒΕΠ.
Τέλος, ο κ. Παπαμανώλης-Ντόζας τόνισε τελειώνοντας την επιστολή του πως «Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, προτείνει, κατά τον έλεγχο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, να εξαιρούνται κατά περίπτωση, εκτός των λύσεων συμβάσεων ένεκα συνταξιοδότησης ή θανάτου, των λύσεων συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και οι οικειοθελείς παραιτήσεις εργαζομένων, όπως έχει ληφθεί υπόψη στην εκκαθάριση των επιστρεπτέων προκαταβολών.
Δηλαδή, ανάγκη αντικατάστασης εργαζομένου, προκειμένου να τηρείται η προϋπόθεση, να υπάρχει μόνο όταν προκύψει καταγγελία σύμβασης (απόλυση) του εργαζόμενου».
Σχολιάστε