Επιχειρηματικά Νέα

AGRINΟ: Το όνειρο 3 νέων στο Αγρίνιο του 1955 έγινε μία εμβληματική βιομηχανία ρυζιού στην Ευρώπη

Κοινοποιήστε

Σχολιάστε

Διαβάζεται σε 2 λεπτά

AGRINΟ: Το όνειρο 3 νέων στο Αγρίνιο του 1955 έγινε μία εμβληματική βιομηχανία ρυζιού στην Ευρώπη

​H Agrino γιόρτασε τα 70 χρόνια της με τα επίσημα εγκαίνια του νέου εργοστασίου στο Κλειδί Ημαθίας, περίπου 50 χιλιόμετρα πιο μακριά από το μεγάλο εργοστάσιο στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης.

Η εμβληματική ελληνική εταιρεία που έχει συνδεθεί εδώ και 70 χρόνια όχι μόνο με το ρύζι και την επεξεργασία του στην Ελλάδα αλλά και με τα οσπρια , προχωρά πλέον δυναμικά με νέα προιόντα που απευθύνονται και στις νεώτερες γενιές (ριζογκοφρέττες και chips ρυζιού), αυξάνει την παρουσία της στον χώρο των οσπρίων, εξάγει όλους τους τύπους ρυζιού σε πάνω από 35 χώρες και πλέον θεωρείται μία από τις 3 μεγαλύτερες εταιρείες ρυζιού στην Ευρώπη. Η AGRINO θα επενδύσει τα επόμενα χρόνια περίπου 18 εκατ. ευρώ.

Η παρουσία της AGRINO στην ελληνική βιομηχανία τροφίμων είναι σημαντική. Δεν είναι μόνο που αποτελεί μία εμβληματική βιομηχανία ρυζιού αλλά κυρίως ότι απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους στη Μακεδονία (Θεσσαλονίκη- Ημαθία- Καστοριά) , στο Αγρίνιο και στην Αθήνα αλλά κυρίως ότι συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της περιφέρειας και στο δέσιμο των ελλήνων καλλιεργητών- προμηθευτών με την γη τους. Η AGRINO παρέμεινε 70 χρόνια προσανατολισμένη στις βασικές αρχές των 3 αδελφών Πιστιόλα. Καλή ποιότητα προιόντων , εντιμότητα προς τους προμηθευτές και καλλιεργητές, εργασιακή ηθική , ανθρώπινο πρόσωπο αλλά και καινοτομία.

Αυτές οι αρχές επιβραβεύθηκαν όχι μόνο με την κυριαρχία των πωλήσεων στην Ελλάδα αλλά με τις πολλές εξαγωγές της στο εξωτερικό. Όπως μας ανέφερε ο κ. Πιστιόλας, είναι εντυπωσιακό ότι το γνωστό αμερικανικό Πανεπιστήμιο Amherst που διαθέτει περίπου 12 εστιατόρια με εθνικές κουζίνες έχει εμπιστευθεί αποκλειστικά το ρύζι της AGRINO.

Χρονιές σταθμοί

1955 - Ξεκίνημα της AGRINO

1962 - Ίδρυση Ελληνικών Οριζόμυλων

1982 - Γίνεται Α.Ε

1995 - Εισέρχεται στα Όσπρια

1998 - Δημιουργία εργοστασίου Θεσσαλονίκης (Σίνδο)

2007 - Αρχές Ορθής Γεωργικής Πρακτικής

2019 - Δημιουργία νέων προιόντων. Ριζογκοφρέττες και μετά τα Agrino Rice Crisps

Αυξήσεις οικονομικών μεγεθών, νέα προιοντα και επενδύσεις

«Σήμερα οι εξαγωγές αντιστοιχούν στο 11%-12% του τζίρου της Agrino και ξεπερνούν το 20% σε όγκο. Ο στόχος μας είναι οι εξαγωγές να υπερβούν το 30% του συνολικού μας τζίρου την επόμενη πενταετία», τόνισε ο κ. Αγις Πιστιόλας, διευθυντής εξαγωγών και μάρκετινγκ της εταιρείας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου αυτής.

Σήμερα τα προϊόντα της Agrino εξάγονται σε 35 χώρες, με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κύπρο και τη Γερμανία να αποτελούν τις πιο δυνατές αγορές, ενώ αγορές-στόχοι για το επόμενο διάστημα είναι η Βόρεια και η Νότια Αμερική, η Αυστραλία, αλλά και οι χώρες της Απω Ανατολής.

Εκτίναξη των πωλήσεων από την χρονιά του covid

Οι πωλήσεις το 2024 ανήλθαν σε 48,56 εκατ. ευρώ έναντι 43,64 εκατ. ευρώ το 2023. Σε σχέση με το 2020 οι πωλήσεις έχουν ενισχυθεί κατά 40%, με τη χρονιά του COVID-19 να αποτελεί κρίσιμο σταθμό για την «εκτόξευση» της Agrino. Τα κέρδη προ φόρων της Agrino διαμορφώθηκαν σε 3,66 εκατ. ευρώ το 2024 από 2,78 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν το 2024 σε 5,62 εκατ. ευρώ από 4,49 το 2020.

Ελληνική βιομηχανία με ελάχιστα δάνεια

Η Agrino είναι μία επιχείρηση που αναπτύσσεται αυτοδύναμα και χωρίς δάνεια. Τα κέρδη της επανεπενδύονται. Ενδεικτική της αυτοδύναμης ανάπτυξης είναι η μείωση των καθαρών δανειακών της υποχρεώσεων, οι οποίες το 2024 διαμορφώθηκαν σε μόλις 0,62 εκατ. ευρώ έναντι 7,42 εκατ. ευρώ δέκα χρόνια πριν.

Ηγετική θέση στο ρύζι, ανάπτυξη και στα υπόλοιπα προιοντα μέσα από νέα δίκτυα διανομής

Σε ό,τι αφορά τα μερίδια αγοράς, η Agrino κατέχει ηγετική θέση στην κατηγορία του ρυζιού με μερίδιο αγοράς 24,6% φέτος (στοιχεία Circana έως 13 Απριλίου 2025), στα όσπρια κατέχει τη δεύτερη θέση με μερίδιο αγοράς 11,3%, ενώ στις ρυζογκοφρέτες βρίσκεται στην κορυφή της κατηγορίας με μερίδιο 63,1%. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και συνολικά η κατηγορία της ρυζογκοφρέτας είχε τζίρο στην Ελλάδα μόλις 7,5 εκατ. ευρώ το 2019, όταν εισήλθε στην κατηγορία η Agrino, τώρα πλέον έχει τζίρο 20,4 εκατ. ευρώ. Η ανάπτυξη των ριζογκοφρέτων και των τσιπς αποτελεί την νέα μεγάλη προσπάθεια που στοχεύει στο νέο ηλιακό κοινό , ενώ ο εμπλουτισμός των ποικιλιών του ρυζιού έχει ως στόχο την παρουσία του ρυζιού όχι μόνο ως συνοδευτικό φαγητού αλλά και ως μία νέα τάση στο φαγητό (πχ ριζότα)

Η νέα βιομηχανική μονάδα στο Κλειδί Ημαθίας - εγκαίνια παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα

Με τη νέα μονάδα αποθήκευσης και αρχικής επεξεργασίας ρυζιού, επένδυση περίπου 8 εκατ. ευρώ, η Agrino ενισχύει σημαντικά την παραγωγική της δυναμικότητα, καθώς μειώνεται σημαντικά ο χρόνος μεταφοράς της πρώτης ύλης στα σιλό και στα ξηραντήρια, αφού βρίσκεται σε περιοχή ορυζοκαλλιέργειας, ενώ η μονάδα δίνει τη δυνατότητα ταυτόχρονης επεξεργασίας πολλών διαφορετικών ποικιλιών ρυζιού. Συγκεκριμένα, η μονάδα στο Κλειδί Ημαθίας αποτελείται από τρεις ανεξάρτητες χοάνες, έξι μικρά σιλό παραλαβής του υγρού ρυζιού και 12 μεγάλα σιλό τελικής αποθήκευσης, χωρητικότητας 20.000 τόνων, καθώς και δύο τεχνολογικά προηγμένα ξηραντήρια που επιτρέπουν την ταυτόχρονη ξήρανση διαφορετικών ποικιλιών ρυζιού.