Επιχειρηματικά Νέα

ΔΑΑ: Η επιβατική κίνηση στο α’ εξάμηνο αυξήθηκε κατά 7,6%, στους 15,075 εκατ. επιβάτες

Κοινοποιήστε

Σχολιάστε

Διαβάζεται σε 2 λεπτά

ΔΑΑ: Η επιβατική κίνηση στο α’ εξάμηνο αυξήθηκε κατά 7,6%, στους 15,075 εκατ. επιβάτες
epixeiro

07/07/2025 | 13:57

epixeiro

09/08/2025 | 14:57

​Η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Ιουνίου 2025 ανήλθε σε 3,45 εκατ., αυξημένη κατά 4,6% σε σύγκριση με το 2024. Τόσο η εγχώρια, όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση παρουσίασαν άνοδο, υπερβαίνοντας τα επίπεδα του 2024 κατά 1,9% και 5,8% αντίστοιχα.

Συνολικά, κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, η κίνηση του αεροδρομίου έφθασε τους 15,07 εκ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 7,6%. Η επιβατική κίνηση, τόσο του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού, παρουσίασε αύξηση κατά 2,2% και 9,8% αντίστοιχα.

Κίνηση εσωτερικού: Μικρή αύξηση του επιβατικού κοινού στο εξάμηνο - Η περίοδος του Πάσχα καθόρισε την επιβατική κίνηση.

Η κίνηση εσωτερικού (πτήσεις εντός Ελλάδας) έδειξαν 4,243 εκατ. επιβάτες στο α’ εξάμηνο 2025 και ήταν αυξημένη κατά 2,2% σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2024.

Ο πιο ενεργός μήνας στο α’ εξάμηνο ήταν ο Ιούνιος με 1,012 εκατομμύρια επιβάτες και αύξηση 1,9% σε σχέση με τον περυσινό Ιούνιο. Την μεγαλύτερη αύξηση είχε ο Απρίλιος με 6,6% σε σχέση με τον περυσινό Απρίλιο. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι το Πάσχα φέτος ήταν νωρίς (μέσα Απριλίου). Αντίστοιχα, τον Μάιο 2025 είχαμε μείωση (-2,1%) σε σχέση με το 2024 για τον ίδιο λόγο (πέρυσι το Πάσχα έπεσε Μάιο).

Κίνηση εξωτερικού: Πολύ μεγάλη αύξηση στο α’ τετράμηνο, αδυνάτισε η αύξηση στο δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου

Η κίνηση εξωτερικο'υ (πτήσεις από και προς το εξωτερικό) ήταν ιδιαίτερα αυξημένες στο α’ εξάμηνο (9,8%) και διαμορφώθηκαν στα 10,831 εκατ. επιβάτες. Ο μήνας με την μεγαλύτερη αύξηση ήταν ο Ιανουάριος ( αύξηση 18,7%) και 1,323 εκατ. επιβάτες και ακολούθησε ο Μάρτιος με 14,4% αύξηση σε σχέση με τον περυσινό Αύγουστο και 1,617 εκατ. επιβάτες. Όμως η αύξηση της επιβατικής κίνησης από και προς το εξωτερικό μειώνεται στο 5,2% τον Μάιο και 5,8% τον Ιούνιο που είναι κατ’ εξοχήν τουριστικοί μήνες και αρχίζει η μεγάλη (peak) τουριστική περίοδος. Στο γ’ τρίμηνο θα φανεί εάν η τουριστική κίνηση είναι ισχυρή σε εσωτερικές και εξωτερικές πτήσεις.