ΤΙΤΑΝ: Σε ιστορικά υψηλά οι πωλήσεις, στα 2,67 δισ. ευρώ - Στα 606 εκατ. ευρώ τα κέρδη EBITDA, μέρισμα 1,1 ευρώ ανά μετοχή
19/03/2026 | 13:02
19/03/2026 | 13:50
Σε ιστορικά υψηλά (των 120 ετών ιστορίας του) κινήθηκαν οι πωλήσεις και τα κέρδη του Τιτάνα σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις για πέμπτο συνεχές έτος αυξήθηκαν και ανήλθαν σε 2,67 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 6,4%.
Η αύξηση στηρίχθηκε σε αυξημένους όγκους και σταθερές τιμές. Αύξηση πωλήσεων καταγράφηκε σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές: στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τα λειτουργικά κέρδη EBITDA ανήλθαν και αυτά στα €606 εκατ. Τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 9,3% σε συγκρίσιμη βάση Το περιθώριο κέρδους βελτιώθηκε κατά 60 μονάδες βάσης, χάρη στη συνεχιζόμενη λειτουργική αποδοτικότητα, τη βελτίωση των logistics και το μειωμένο κόστος στερεών καυσίμων, με την αυξημένη χρήση εναλλακτικών καυσίμων.
Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε €236 εκατ. και τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε €3,2 ευρώ αυξημένα κατά 7,4% σε συγκρίσιμη βάση. H απόδοση του μέσου απασχολούμενου κεφαλαίου (ROACE) διαμορφώθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, στο 18,2%.
Οι προοπτικές για το 2026
Συγκρατημένα αισιόδοξες προοπτικές για το 2026, καθώς αναμένονται αυξημένοι όγκοι πωλήσεων και σταθερά επίπεδα τιμών, σε συνδυασμό με τη μη οργανική ανάπτυξη από τις πρόσφατες συναλλαγές. Εκτιμάται ήπια αύξηση των πωλήσεων και μέτρια αύξηση των κερδών EBITDA (LfL).
Ισχυρή ρευστότητα
Ισχυρή ρευστότητα, με τον καθαρό δανεισμό του Ομίλου να διαμορφώνεται στα €214 εκατ. στο τέλος του έτους και τον δείκτη δανεισμού στο 0,4x, παρά την καταβολή μερίσματος ύψους €224 εκατ. εντός του 2025. Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του Ομίλου αναβαθμίστηκε από τους οίκους S&P και Fitch σε «BB+ με θετική προοπτική».
Οι κινήσεις του ομίλου το 2025 – Επενδυτικές δαπάνες 285 εκατ. ευρώ
Το 2025, ο ΤΙΤΑΝ ολοκλήρωσε την αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της Titan America στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE), ολοκλήρωσε την πώληση της συμμετοχής του στην Adoçim (Ανατολική Τουρκία) και υπέγραψε συμφωνίες για την εξαγορά των Keystone Cement (Πενσυλβάνια, ΗΠΑ), Traçim Cement (ευρύτερη περιοχή Κωνσταντινούπολης, Τουρκία) και Vracs de l’ Estuaire (Χάβρη, Γαλλία), με τις δύο τελευταίες να ολοκληρώνονται στις αρχές του 2026.
Ο Όμιλος, ολοκλήρωσε επιπλέον στοχευμένες συμπληρωματικές εξαγορές στον κλάδο αδρανών υλικών στην Ελλάδα, εισήλθε στην αγορά προκατασκευασμένου σκυροδέματος μέσω κοινοπραξίας στα Δυτικά Βαλκάνια, εξασφάλισε έγκριση για την παραγωγή νέων προϊόντων προκατασκευασμένου σκυροδέματος στη Φλόριντα και σύναψε στρατηγική συνεργασία στον τομέα των προηγμένων κονιαμάτων και συστημάτων μόνωσης.
Οι επενδυτικές δαπάνες ανήλθαν σε €285 εκ., σε συνέχεια του προγράμματος ενισχυμένων επενδύσεων που ξεκίνησε το 2022 και στοχεύει σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και βελτίωση της αποδοτικότητας.
Τον Νοέμβριο 2025, στο πλαίσιο του Investor Day, ο Όμιλος ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της στρατηγικής 2026 ένα έτος νωρίτερα και παρουσίασε το νέο στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο TITAN Forward 2029, μαζί με τις ανανεωμένες στρατηγικές προτεραιότητες και τους νέους μεσοπρόθεσμους χρηματοοικονομικούς
στόχους.
Επενδύσεις σε τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη
- Οι επενδύσεις στην τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζουν να ενισχύουν την αποδοτικότητα στην παραγωγή τσιμέντου. Ο Όμιλος έχει εγκαταστήσει Real-Time Optimizers (RTOs) σε όλα τα εργοστάσια τσιμέντου του Ομίλου, προχωρώντας προς τον στόχο της πλήρους ψηφιοποίησης της παραγωγής τσιμέντου έως το 2026.
- Ο Όμιλος συνέχισε τη μείωση του αποτυπώματος CO₂ του και αναγνωρίστηκε από τους Financial Times ως «Europe’s Climate Leaders», από το TIME ως μία από τις πιο βιώσιμες εταιρίες παγκοσμίως, ενώ συμπεριλήφθηκε στη Λίστα A του CDP για το 2025.
- Για το 2025, προτείνεται μέρισμα ύψους €1,10 ανά μετοχή, αυξημένο κατά 10% σε σχέση με το 2024, σε ευθυγράμμιση με την αύξηση των κερδών EBITDA (εξαιρουμένου του έκτακτου μη επαναλαμβανόμενου μερίσματος ύψους €2,00 που καταβλήθηκε το 2025 σε σχέση με το IPO της Titan America).
- Ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους €10 εκ. και διάρκειας 9 μηνών θα ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου 2026.
Σχολιάστε