Events

Ποταμιάνος, Prodexpo: «Δεν μπορείς να σχεδιάζεις πολιτική για την αγορά χωρίς την παρουσία της αγοράς»

Κοινοποιήστε

Σχολιάστε

Διαβάζεται σε 2 λεπτά

Ποταμιάνος, Prodexpo: «Δεν μπορείς να σχεδιάζεις πολιτική για την αγορά χωρίς την παρουσία της αγοράς»
epixeiro

22/10/2025 | 15:02

epixeiro

25/10/2025 | 13:43

Η ανάγκη για ουσιαστικό διάλογο και θεσμική συνεργασία ανάμεσα στην Πολιτεία και τους φορείς της αγοράς ακινήτων κυριάρχησε στις τοποθετήσεις της Prodexpo 2025.

Ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων, τόνισε ότι «το χάσμα ανάμεσα στην αξία της ακίνητης περιουσίας και το διαθέσιμο εισόδημα είναι καθαρά οικονομικό πρόβλημα, που μόνο οι παράγοντες της αγοράς μπορούν να εξηγήσουν». Επισήμανε ότι «η κτηματαγορά καθίσταται ευάλωτη, καθώς βασίζεται σε εξωγενή ζήτηση» και υπογράμμισε πως «το έλλειμμα διαβούλευσης με την πολιτεία είναι πρόβλημα που πρέπει να λυθεί». Όπως σημείωσε, «η Πολιτεία συχνά σχεδιάζει μέτρα χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, χωρίς να αξιοποιεί δεδομένα», με αποτέλεσμα «τα μέτρα να αποτυγχάνουν να φτάσουν στον πραγματικό τους στόχο». «Θέλουμε να είμαστε ισάξιοι συνομιλητές με την Πολιτεία - δεν μπορείς να σχεδιάζεις πολιτική για την αγορά χωρίς την παρουσία της αγοράς», προσέθεσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην «παράλυση των μεταβιβάσεων ακινήτων», που οδηγεί σε «παγωμένη ρευστότητα» και επιβαρύνει «τόσο τον πολίτη όσο και τον επενδυτή». Κλείνοντας, υπογράμμισε την ανάγκη για «επιθετικά κίνητρα αξιοποίησης του ανενεργού κτιριακού αποθέματος» και για «καλοσχεδιασμένη, ενιαία στρατηγική» με τη συμμετοχή των επαγγελματιών της αγοράς. «Οι επαγγελματίες της αγοράς έχουν την ωριμότητα, τα δεδομένα και τις λύσεις», κατέληξε.

Ακτινογραφία της αγοράς κατοικίας

Ακολούθησε πάνελ, στο οποίο οι ομιλητές σκιαγράφησαν μια αγορά που ωριμάζει και αποκτά σαφέστερες τάσεις. Ο κ. Παναγιώτης Μπαρτζιώτης, Head of Agency στη REInvest Greece, ανέφερε ότι η αγορά «έχει ωριμάσει» και πως «έχει μειωθεί ο χρόνος υλοποίησης συμβολαίων». Παρατήρησε «επενδυτική κινητικότητα εκτός Αθήνας» και «ενισχυμένη ζήτηση στην Πελοπόννησο και στα νησιά από second home buyers του εξωτερικού». Πρότεινε, επίσης, τη δημιουργία «κοινής πλατφόρμας για την παρακολούθηση των σταδίων μιας αγοραπωλησίας» ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και η συνεργασία μεταξύ των φορέων.

Από την πλευρά του, ο κ. Ανδρέας Πρωτόπαπας, Γενικός Διευθυντής της FinTHESIS, εκτίμησε ότι το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» συνέβαλε σε αύξηση τιμών, ενώ προέβλεψε «αύξηση της τραπεζικής χρηματοδότησης μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια». Όπως είπε, το προφίλ των δανειοληπτών κυμαίνεται «από 35 έως 45 ετών για κύρια κατοικία» και «45-55 ετών για επενδυτικά ακίνητα».

«Μια αγορά σε φάση ωρίμανσης και εξισορρόπησης»

Στη συνέχεια, ο κ. Γιώργος Ρέκας, Supervising Senior Attorney, Sioufas & Associates Law Firm, μίλησε για μια «αγορά σε φάση ωρίμανσης και εξισορρόπησης», επισημαίνοντας ότι παρά τη βελτίωση, η γραφειοκρατία παραμένει βαρίδι. «Για να γίνει μια πράξη χρειαζόταν 120 ημέρες, τώρα είναι 90 – παραμένουν πολλές», είπε, προσθέτοντας ότι «έχουν γίνει μικρά βήματα, άρα πρέπει να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο».

«Οι αυξήσεις τιμών έως 30% οφείλονται κυρίως στα προγράμματα Σπίτι μου 1 και 2»

Ο κ. Κώστας Γεωργάκος, CEO & Co Founder, Prelevits & Georgakos Real Estate, σημείωσε ότι «οι αυξήσεις τιμών έως 30% οφείλονται κυρίως στα προγράμματα Σπίτι μου 1 και 2» και αναφέρθηκε στη «σημαντική παρουσία επενδυτών από τα Βαλκάνια και το Ισραήλ». «Αν δεν υπήρχαν οι Βαλκάνιοι επενδυτές στη βόρεια Ελλάδα, η αγορά θα είχε πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε, επίσης, ότι «το επίπεδο του real estate έχει ανέβει – δεν μπορεί ο καθένας να δηλώνει μεσίτης» και ότι ο επαγγελματίας «οφείλει να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες κάθε ακινήτου και να καθοδηγεί τον αγοραστή». Κάλεσε, τέλος, για «άμεσο δίαυλο επικοινωνίας των επαγγελματιών με το κράτος».

Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Αλέξανδρος Σακελλαρίου, Team Leader της Keller Williams Athens Center.