Διεθνή

Ο Mr «Big Short» ποντάρει στη πτώση των Nvidia και Palantir

Κοινοποιήστε

Σχολιάστε

Διαβάζεται σε 2 λεπτά

Ο Mr «Big Short» ποντάρει στη πτώση των Nvidia και Palantir
epixeiro

04/11/2025 | 16:52

epixeiro

04/11/2025 | 17:15

Ο Μάικλ Μπέρι, ο διάσημος διαχειριστής hedge fund που έγινε γνωστός από την ταινία The Big Short, εκτιμά ότι η αξία δύο από τις πιο δημοφιλείς μετοχές της Wall Street έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της, σύμφωνα με το MarketWatch.

Η εταιρεία του, Scion Asset Management, έχει τοποθετηθεί σε δικαιώματα πώλησης (put options) για 5 εκατ. μετοχές της Palantir, συναλλαγή ύψους περίπου 912 εκατ. δολαρίων, καθώς και για 1 εκατ. μετοχές της Nvidia, αξίας περίπου 187 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τη ρυθμιστική κατάθεση για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου.

Τα δικαιώματα πώλησης (equity put options) δίνουν στον επενδυτή το δικαίωμα να πωλήσει μια μετοχή σε προκαθορισμένη τιμή έως μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Τέτοιες θέσεις λαμβάνονται συνήθως όταν αναμένεται πτώση της τιμής μιας μετοχής.

Η αναφορά 13-F που υπέβαλε ο Μπέρι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) δείχνει ότι οι δύο αυτές short θέσεις αποτελούν περίπου το 80% του χαρτοφυλακίου της Scion — μια σαφής ένδειξη ότι ο επενδυτής «ποντάρει» δυναμικά ενάντια στην έντονη επενδυτική φρενίτιδα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

Η δυσπιστία του απέναντι στην AI «τρέλα» έγινε ακόμη πιο εμφανής με νέα ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου επισήμανε τον κυκλικό χαρακτήρα των κεφαλαιουχικών δαπανών (capex) στον συγκεκριμένο κλάδο.

Την ίδια ώρα, τόσο η Nvidia —κατασκευάστρια ημιαγωγών τεχνητής νοημοσύνης— όσο και η Palantir, εταιρεία λογισμικού με έντονη δραστηριότητα στην AI, κατέγραψαν νέα ιστορικά υψηλά τη Δευτέρα. Οι μετοχές τους έχουν ενισχυθεί κατά 48% και 305% αντίστοιχα μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο.

Ωστόσο, αυξάνονται οι προειδοποιήσεις ότι η Palantir είναι υπερτιμημένη. Σύμφωνα με στοιχεία της FactSet, πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Δευτέρας, η μετοχή διαπραγματευόταν με δείκτη τιμής προς κέρδη (P/E) άνω του 300 για το 2025 — επίπεδα που θεωρούνται εξαιρετικά υψηλά.

Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες, η μετοχή της Palantir υποχωρούσε κατά 4% στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Τρίτης, ενώ η Nvidia σημείωνε οριακή πτώση.