Διεθνή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα κράτη-μέλη να συντονίσουν μέτρα για την ασφάλεια του εφοδιασμού με πετρέλαιο

Αιτία αποτελούν οι διαταραχές του ενεργειακού εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή

Κοινοποιήστε

Σχολιάστε

Διαβάζεται σε 2 λεπτά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα κράτη-μέλη να συντονίσουν μέτρα για την ασφάλεια του εφοδιασμού με πετρέλαιο
epixeiro

31/03/2026 | 17:58

Ενόψει της αστάθειας της αγοράς από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και το κλείσιμο των στενών του Ορμούζ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να προετοιμαστούν με τρόπο έγκαιρο και συντονισμένο προκειμένου να διασφαλίσουν τον εφοδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με πετρέλαιο και προϊόντα διύλισης πετρελαίου.

Η ΕΕ είναι καλά προετοιμασμένη, χάρη στην υποχρέωση των κρατών μελών να διατηρούν αποθέματα πετρελαίου και να διαθέτουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση συμβάντων που αφορούν την ασφάλεια του εφοδιασμού. Τα κράτη μέλη της ΕΕ συνεισφέρουν επίσης —κατά περίπου 20%— στην αποδέσμευση πάνω από 400 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαϊκών αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης υπό τον συντονισμό του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ).

Ο Επίτροπος Ενέργειας και Στέγασης Νταν Γιέρενσεν δήλωσε σχετικά:  «Η ασφάλεια του εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εγγυημένη. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μια ενδεχομένως παρατεταμένη διαταραχή του διεθνούς εμπορίου ενέργειας. Γι’ αυτό πρέπει να δράσουμε από τώρα. Και πρέπει να δράσουμε μαζί, ως πραγματική Ένωση. Μόνο αν συνεργαστούμε θα μπορούμε να είμαστε ισχυρότεροι και να προστατεύουμε αποτελεσματικότερα τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας»,

Ο Επίτροπος Ενέργειας κάλεσε τα κράτη-μέλη να αξιοποιήσουν τις συνεδριάσεις της ομάδας συντονισμού για το πετρέλαιο και της ειδικής ομάδας για την ασφάλεια της ΕΕ

Σε επιστολή που απηύθυνε σε όλους τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ, ο Επίτροπος κάλεσε τα κράτη-μέλη να αξιοποιήσουν πλήρως τις συνεδριάσεις της ομάδας συντονισμού για το πετρέλαιο και της ειδικής ομάδας για την ασφάλεια της Ενεργειακής Ένωσης, ώστε να επιτευχθεί καλός συντονισμός, και να εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης μέτρων εξοικονόμησης της ζήτησης, με έμφαση στον τομέα των μεταφορών, όπως συνέστησε ο ΔΟΕ στο σχέδιό του 10 σημείων για τη μείωση της χρήσης πετρελαίου.

Η αυστηρή παρακολούθηση, οι μηχανισμοί ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών, και ο συντονισμός συνεχίζουν να έχουν καθοριστική σημασία. Κάθε έκτακτος κίνδυνος και κάθε ουσιώδης αλλαγή στις συνθήκες του πετρελαϊκού εφοδιασμού και του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών αποθεμάτων, θα πρέπει να παρακολουθείται και να κοινοποιείται στην Επιτροπή, ώστε η κατάσταση να αξιολογείται διαρκώς και να συντονίζονται οι σχετικές δράσεις.

Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να φροντίζουν να μην λαμβάνουν μέτρα που μπορεί να αυξήσουν την κατανάλωση καυσίμων

Στο ίδιο πνεύμα, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να φροντίζουν να μην λαμβάνουν μέτρα που μπορεί να αυξήσουν την κατανάλωση καυσίμων, να περιορίσουν την ελεύθερη ροή προϊόντων πετρελαίου, ή να λειτουργήσουν ως αντικίνητρα όσον αφορά την παραγωγή των διυλιστηρίων της ΕΕ. Επίσης, θα πρέπει να διαβουλεύονται με τα γειτονικά τους κράτη μέλη και την Επιτροπή, ώστε να διασφαλιστεί η συνοχή και η λειτουργία της εσωτερικής αγοράς σε επίπεδο ΕΕ.

Για να προστατευθεί η διαθεσιμότητα των προϊόντων πετρελαίου στην αγορά της ΕΕ, κάθε μη επείγουσα συντήρηση διυλιστηρίου θα πρέπει να αναβληθεί. Ταυτόχρονα, η αύξηση της χρήσης των βιοκαυσίμων θα μπορούσε να βοηθήσει υποκαθιστώντας τα προϊόντα ορυκτού πετρελαίου και μειώνοντας την πίεση στην αγορά.