NEWSFLASH...
Μαθητική Επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

ΣΕΝ/JA Greece: Υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας το πρόγραμμα Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση»

ΣΕΝ/JA Greece: Υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας το πρόγραμμα Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση»

Είμαστε τυχεροί που έχουμε έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας πολύ κοντά στην κοινωνία. Έναν Πρόεδρο που αφουγκράζεται τις αγωνίες της νέας γενιάς και είναι πάντα πρόθυμος να ακούσει, να συμβουλεύσει, να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει τα παιδιά να βρουν το δρόμο τους και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

O κύριος Προκόπης Παυλόπουλος έκανε τη μεγάλη τιμή στα παιδιά «επιχειρηματίες» και στο Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, να παραστεί και να απονείμει το πρώτο βραβείο στον Πανελλαδικό Τελικό Διαγωνισμό του προγράμματος Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» τον Ιούνιο και το Σεπτέμβριο του 2018 να δώσει την Αιγίδα του στην υλοποίηση του σπουδαίου αυτού προγράμματος μαθητικής επιχειρηματικότητας που αλλάζει τη ζωή των παιδιών και την Ελλάδα.

Τη σχολική χρονιά 2018-2019 το πρόγραμμα της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης» υλοποιείται στα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας μας υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Με την υποστήριξή του αυτή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγχαίρει συμβολικά ένα-ένα τα παιδιά που έχουν τη διάθεση και την ωριμότητα να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα από τη σχολική ηλικία, να αποκτήσουν πολύτιμες εμπειρίες, δεξιότητες και να «χτίσουν» χαρακτήρα για το επαγγελματικό και προσωπικό τους μέλλον, βάζοντας παράλληλα σωστά θεμέλια για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Πιστεύει πολύ στο πρόγραμμα αυτό και την θετική του επίδραση στα παιδιά και την Ελληνική κοινωνία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απόλυτα αφοσιωμένος και με πολλή αγάπη στο λειτούργημά του, εργάζεται και τα Σαββατοκύριακα. Δεν λείπει σχεδόν ποτέ, ούτε για διακοπές από το Προεδρικό Μέγαρο και ακούει τους πολίτες με προσοχή και αληθινό ενδιαφέρον.   

Όταν τον ενημερώσαμε για την ταλαντούχα μαθήτρια Μαρία Κοκάλα, στην οποία απονείμαμε την πρώτη υποτροφία του ΣΕΝ/JA Greece και του ζητήσαμε να τη δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο για τη γνωρίσει και να την συγχαρεί, η απάντησή του ήταν άμεσα θετική.

Όταν το είπαμε τη Μαρία, δεν μπορούσε να το πιστέψει! Ένα 17χρονο κορίτσι από το χωριό Σφεδάμη της Πιερίας, να γίνεται δεκτό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο και μάλιστα ημέρα Κυριακή! Ο κ. Παυλόπουλος άνοιξε τις πύλες του Προεδρικού Μεγάρου την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018, στις 7 το απόγευμα για τη Μαρία.

Την επόμενη ημέρα, 1η Οκτωβρίου, στη συνέντευξη τύπου του ΣΕΝ/JA Greece στα γραφεία του ΣΕΒ, η Μαρία Κοκάλα μίλησε με τα θερμότερα λόγια για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Και μόνο που δέχθηκε να με δει ήταν πάρα πολύ σπουδαίο, με συγκίνησε πολύ, δεν μπορούσα να το πιστέψω», είπε η Μαρία. «Είδα έναν άνθρωπο απλό, που έδειξε για μένα αληθινό ενδιαφέρον, με άκουσε, με συμβούλευσε, με έκανε να νιώσω σημαντική. Δε θα το ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου, μου έδωσε μεγάλη δύναμη να συνεχίσω τον αγώνα μου για να πραγματοποιήσω τα όνειρά μου και να βοηθήσω και άλλους ανθρώπους. Άλλαξε εντελώς και η εικόνα που είχα για τους πολιτικούς, είδα ότι κάποιοι πολιτικοί ενδιαφέρονται αληθινά για τους πολίτες», τόνισε η Μαρία.

senja_117_2.jpg?mtime=20181107095902#asset:103523

H εξαιρετική ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επιχειρηματικότητα στον Τελικό Πανελλαδικό Τελικό της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την 1η Ιουνίου 2018, πριν απονείμει το 1ο Βραβείο στον Τελικό Πανελλαδικό Διαγωνισμό της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης» στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, έδωσε μία εξαιρετική ομιλία υπέρ της επιχειρηματικότητας, συγχαίροντας θερμά τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

«Μέσα από αυτόν τον διαγωνισμό ζείτε μία τριπλή μοναδική εμπειρία. Πρώτον την εμπειρία του εξ απαλών ονύχων, πώς κανείς μαθαίνει να αναπτύσσει την προσωπικότητά του, μέσα από την οικονομική του δραστηριότητα. Το ίδιο το Σύνταγμά μας, ορίζει ότι η ανάπτυξη προσωπικότητας είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένη θεμελιώδης αρχή και θα δείτε ότι στο άρθρο 5 παρ. 1 ορίζει την ανάπτυξη προσωπικότητας ως συμμετοχή μεταξύ άλλων και κατεξοχήν στην οικονομική ζωή της χώρας. Αυτό μην το υποτιμάτε. Αυτή η λέξη του Συντάγματος, αυτή η διατύπωση δείχνει πόση σημασία δίνει το ίδιο μας το Σύνταγμα στην οικονομική ελευθερία και γενικότερα στην επιχειρηματικότητά μας» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: «Η δεύτερη εμπειρία αφορά το ευ αγωνίζεσθαι μέσα από το οποίο φτάσατε εδώ που φτάσατε, δηλαδή τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού. Μαθαίνετε από αυτή την ηλικία ότι η διάκριση είναι θέμα υγιούς ανταγωνισμού, γιατί ο υγιής ανταγωνισμός σημαίνει ότι πρέπει να δίνουμε την ευκαιρία σε αυτόν που είναι άριστος να το αποδεικνύει. Αρκεί όμως; Κι εδώ θέλω να το παρατηρήσουμε όλοι, ιδίως όσοι διαχειριζόμαστε τις τύχες αυτού του τόπου, εδώ υπάρχει ένας βασικός κανόνας που πρέπει να θυμόμαστε όλοι. Ότι ο υγιής ανταγωνισμός οδηγεί στην αριστεία όταν δίνουμε σε όλους τους νέους ανθρώπους τη δυνατότητα να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Αυτή είναι η πραγματική αρχή της ισότητας. Όλοι να έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν από την ίδια αφετηρία κι από εκεί και πέρα να αποδείξει καθένας τις ικανότητές του. Εκεί αναδεικνύεται η πραγματική αριστεία» υπογράμμισε χαρακτηριστικά για να προσθέσει:

«Και θέλω να σας παρακαλέσω για κάτι, γιατί ως λαός κουβαλάμε από χρόνια ένα κακό μέσα μας, κι αυτό λέγεται φθόνος. Πρέπει να τον αποβάλουμε, πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε στον καλύτερο ότι είναι καλύτερος. Με τον τρόπο αυτόν γινόμαστε κι εμείς καλύτεροι ως χαρακτήρες κι ο υγιής ανταγωνισμός σάς το δείχνει. Εσείς που φτάσατε μέχρι εδώ, έχετε βέβαια την ανάγκη να σας αναγνωρίσουν οι άλλοι ότι φτάσατε δικαίως μέσα από τις ικανότητές σας».

senja_117_3.jpg?mtime=20181107095947#asset:103524

Επιπλέον ο κ. Παυλόπουλος συμπλήρωσε: «Υπάρχει μία τρίτη πλευρά, η πλευρά της επιχειρηματικότητας αυτή καθ' αυτή. Έχετε αυτήν την εμπειρία από μικρή ηλικία άσχετα αν θα γίνετε επιχειρηματίες. Έχετε αυτήν την εμπειρία να γνωρίζετε τι σημαίνει επιχειρείν. Το επιχειρείν ως τρόπος δημιουργίας είναι πολύ σημαντικό πράγμα με μία πραγματικά ελεύθερη οικονομία. Κι η ελληνική οικονομία κατά το ίδιο της το Σύνταγμα και τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα, την ευρωζώνη είναι ελεύθερη οικονομία. Ο καθένας δηλαδή μπορεί οικονομικά να δημιουργήσει αρκεί να τηρεί τους κανόνες που προβλέπονται από την πολιτεία. Αντίθετα από το κράτος όπου το όργανο, του κράτους μπορεί να κάνει μόνο αυτό που προβλέπει ο νόμος, η νομιμότητα στον ιδιωτικό τομέα και στο επιχειρείν στον ιδιωτικό τομέα είναι ανάστροφη, μπορεί να κάνεις οτιδήποτε μπορείς για να αναπτύξεις την οικονομική σου δραστηριότητα, αρκεί να μην απαγορεύεται από το νόμο, αρκεί να τηρείς το νόμο. Έτσι λοιπόν η πολιτεία εδώ θέτει τις προϋποθέσεις του επιχειρείν, την εποπτεία του επιχειρείν και μέσα σε αυτό το πλαίσιο καθένας μπορεί να λειτουργήσει ελεύθερα».

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε παράλληλα: «Με απλές λέξεις η σωστή νοοτροπία σε μία πραγματικά ελεύθερη οικονομία, είναι ότι εμπιστευόμαστε από την αρχή αυτόν που θέλει να δημιουργήσει μία επιχείρηση αρκεί να τηρεί τους κανόνες και μόνο αν αποδειχθεί ότι δεν είναι άξιος αυτής της εμπιστοσύνης υφίσταται αυτές τις κυρώσεις. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα μία από τις κακοδαιμονίες που αντιμετώπισε η χώρα μας χρόνια ολόκληρα είναι ότι συνέβαινε το αντίστροφο. Με τις προϋποθέσεις που είχαμε βάλει για το επιχειρείν, είναι σαν να λέγαμε στον επιχειρηματία -και ιδίως στον νεαρό επιχειρηματία- δεν σε εμπιστευόμαστε. Σου βάζουμε τέτοιες προϋποθέσεις ώστε σε θεωρούμε από την αρχή ύποπτο προς το επιχειρείν μέχρι να μας αποδείξεις το αντίθετο. Είναι μια στρεβλή αντίληψη, η οποία μας στοίχισε πολλά και σε επίπεδο επενδύσεων».

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε: «Τώρα, σε αυτούς τους ορίζοντες που ανοίγονται στον τόπο μας μπροστά μας, κι αφού γίναμε σοφότεροι από τα λάθη του παρελθόντος, καιρός είναι να αντιληφθούμε τι σημαίνει ελεύθερη οικονομία, τι σημαίνει να εμπιστεύεσαι, ιδίως τους νέους ανθρώπους, για να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους».

senja_117_4.jpg?mtime=20181107100029#asset:103525

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου και τις βραβεύσεις των μαθητών «επιχειρηματιών»:

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr