NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Σεμινάρια & Επιμόρφωση Στελεχών
ανάγνωση

Επιχειρηματική δραστηριότητα σε ξένη χώρα. Τι πρέπει να γνωρίζετε

Επιχειρηματική δραστηριότητα σε ξένη χώρα. Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών που αναζητούν τρόπους να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό, λόγω του τοπικού φορολογικού καθεστώτος, των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας με άλλες χώρες και τη μειωμένη γραφειοκρατία. Η διαδικασία αυτή δεν είναι εφικτή για όλες τις επιχειρηματικές και επαγγελματικές δραστηριότητες, τόσο λόγω της φύσης τους όσο και του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου της εκάστοτε χώρας. 

Η επιλογή της κατάλληλης χώρας, το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η σύσταση και η λειτουργία της νέας εταιρίας, αλλά και οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο υποψήφιος ενδιαφερόμενος, αποτελούν το περίγραμμα του νέου Σεμιναρίου «Συμμετοχή σε αλλοδαπή εταιρία και διατάξεις για την αντιμετώπιση των καταχρηστικών πρακτικών», που συνδιοργανώνουν η Deloitte Academy
και το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

Σε καίρια ερωτήματα απαντά ο κ. Κωνσταντίνος ΡουμπήςΕισηγητής, Δικηγόρος LL.M. International Taxation, Principal, Tax Services, Deloitte Greece.

1. Είναι πράγματι τόσο εύκολο να ιδρυθεί μια εταιρία στην Κύπρο, τη Βουλγαρία ή το Λουξεμβούργο;

Πράγματι, είναι πολύ εύκολο και πολύ φθηνό. Ωστόσο η Ελληνική νομοθεσία έχει πλέον μεγάλο αριθμό διατάξεων που έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν τις καταχρηστικές πρακτικές, επομένως αν λείπει η επιχειρηματική ουσία από την απόφαση για την ίδρυση της αλλοδαπής εταιρίας, είναι θέμα χρόνου να εμφανιστούν φορολογικά προβλήματα στην Ελλάδα

2. Με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει η εξακρίβωση της μεταφοράς της επιχειρηματικής δραστηριότητας;

Η εμπειρία έχει δείξει ότι πλέον η Ελληνική Φορολογική Αρχή (ΑΑΔΕ) είναι σε συνεχή και άμεση επικοινωνία με τις αλλοδαπές φορολογικές αρχές και συγκεντρώνει καθημερινά στοιχεία για επίπλαστες καταστάσεις. Η διαφάνεια στο τραπεζικό σύστημα είναι μία πραγματικότητα εδώ και ενάμιση χρόνο. Επιπλέον πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το περιουσιολόγιο (ίσως όχι τόσο άμεσα, αλλά έρχεται). Ο ανταγωνισμός δεν θα κάτσει ήσυχος. Όλα τα παραπάνω είναι ενδείξεις ότι μπορεί να γίνει η εξακρίβωση και η εφαρμογή του Ελληνικού φορολογικού κανόνα, με τεράστιες συνέπειες.

3. Ποιο είναι το όφελος να κατανοήσουμε τους κανόνες και τις συνέπειες;

Ο κοινός παρονομαστής είναι ένας: εμπορική λογική και όχι αμιγώς φορολογικά πλεονεκτήματα σε μια απόφαση. Ωστόσο και πάλι υπάρχουν τρόποι να αποδεικνύεται η ύπαρξη της επιχειρηματικής λογικής ή, ανάποδα, η απουσία μόνο φορολογικών λόγων πίσω από την ίδρυση και λειτουργία μιας αλλοδαπής εταιρείας. Τέλος, η γνώση είναι δύναμη. Όταν γνωρίζω τις συνέπειες, ενδέχεται να λάβω διαφορετικές αποφάσεις. Σε ένα φορολογικό κόσμο που αλλάζει συνέχεια και διεθνώς, η πιο σωστή συμβουλή είναι να ζητάς συμβουλή. Σε κάθε περίπτωση και ο φόρος είναι ένα έξοδο, ένας παράγοντας μειωτικός της απόδοσης και οι λόγοι που τυχόν τον επηρεάζουν είναι μέρος του επιχειρηματικού ρίσκου.

   

Πληροφορίες

Deloitte Academy και ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

«Συμμετοχή σε αλλοδαπή εταιρία και διατάξεις για την αντιμετώπιση των καταχρηστικών πρακτικών»

Φορολογικές πτυχές και η εξοικείωση στην πράξη

  • Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018 | 17:00 - 21:00
  • ΕισηγητήςK. Ρουμπής, Δικηγόρος LL.M. International Taxation, Principal, Tax Services, Deloitte Greece
  • Τρόποι Παρακολούθησης: Φυσική Παρουσία (Δια Ζώσης), Εξ Αποστάσεως, μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας www.nblearning.org και Εκ των υστέρων με μαγνητοσκόπηση (On demand)  

ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, Μαυρομιχάλη 23, 10680 Αθήνα

Για περισσότερες πληροφορίες / δηλώσεις συμμετοχής: nbekpaideftiki@nb.org | Τ 2103678920  

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr